Μπορεί ο καλός καιρός να αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την κίνηση της αγοράς και να έβγαλε τον κόσμο έξω, δεν αποτελεί όμως θετικό γεγονός για τον πρωτογενή τομέα.
Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα, όπως αναφέρει στον «Π» ο κ. Στράτος Τσακίρης, Τεχνικός Γεωπόνος – Μοριακός Βιολόγος , δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες γενικά, αλλά επηρεάζουν περισσότερο τις δενδροκαλλιέργειες. Η ζέστη δεν επιτρέπει στα δέντρα να «κοιμηθούν», καθώς χρειάζονται αρκετές και συγκεκριμένες ώρες ψύχους για να μπορέσουν να πέσουν σε λήθαργο και να αποδώσουν για την επόμενη χρονιά. Ειδικά, δε, αυτό το διάστημα που γίνεται το κλάδεμα των δέντρων, ο καλός καιρός μπορεί πολύ εύκολα να τα ξεγελάσει κι ένας παγετός τους επόμενους μήνες να καταστρέψει την καρποφορία.
Για να μπορέσουν τα δέντρα να προσαρμοστούν στα νέα κλιματολογικά δεδομένα, με την έλλειψη κρύου τους μήνες που πρέπει, χρειάζεται αρκετός χρόνος. Την τελευταία δεκαετία περίπου, έχουν αλλάξει τα δεδομένα, όπως σημειώνει ο κ. Στράτος Τσακίρης και τους μήνες που απαιτείται το κρύο, η θερμοκρασία είναι υψηλή, ενώ έχουμε παγετούς τους μήνες της άνοιξης. Πριν το 2015 δεν υπήρχαν τόσο σημαντικές καιρικές ανωμαλίες, με ζέστη τον Δεκέμβριο και παγετούς την άνοιξη, ενώ τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει καθεστώς αυτή η αλλαγή.
Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς αν υπάρχουν τρόποι προφύλαξης κι αν μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή της παραγωγής.
Υπάρχουν τρόποι προφύλαξης για τον παγετό, αλλά είναι πρακτικές, οι οποίες απαιτούν πολύ καλή οργάνωση, υποδομές και φυσικά το ανάλογο κεφάλαιο από τους παραγωγούς. Ένας από αυτούς τους τρόπους, είναι η ενεργητική προφύλαξη, η οποία βασίζεται στο νερό. Δηλαδή, την ώρα του συμβάντος, τα δέντρα θα πρέπει να ποτίζονται από ψηλά. Να γίνεται καταιονισμός νερού (να πέφτει νερό από ψηλά, πάνω από τα δέντρα), να παγώνει το εξωτερικό μέρος και να παραμένει άθικτο (σε θερμοκρασία περίπου στους 0 βαθμούς) το εσωτερικό. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προφυλαχθεί η καλλιέργεια. Η πρακτική αυτή προϋποθέτει εγρήγορση από τους παραγωγούς, τα απαραίτητα μέσα, αλλά και την ύπαρξη άφθονου νερού πολύ κοντά στις καλλιέργειες, με τις απαραίτητες γεωτρήσεις. Στην περιοχή μας δεν υπάρχουν αναφορές για την υποστήριξη τέτοιας πρακτικής.
Παθητικοί τρόποι προφύλαξης υπάρχουν πολλοί. Μάλιστα κάποιοι είναι ιδιαίτερα εξελιγμένοι, με τη χρήση ρομπότ κι άλλων μέσων, που όμως είναι απλησίαστες πρακτικές για τους Έλληνες παραγωγούς λόγω κόστους. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια σκευάσματα, που μπορούν να προστατέψουν ως έναν βαθμό τις δενδροκαλλιέργειες, αλλά είναι λειτουργικά μόνο σε θερμοκρασίες λίγων βαθμών κάτω από το μηδέν (-3, -4 βαθμούς) κι όχι για τους έντονους παγετούς που παρατηρούνται κατά καιρούς στην περιοχή μας. Να σημειωθεί ότι ο παγετός στην περιοχή μας είναι στατικός, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει αέρας και η διάρκειά του είναι σημαντική μέσα στη νύχτα.
Όλα δείχνουν ότι και φέτος, όπως τα προηγούμενα χρόνια, θα υπάρξουν προβλήματα στις παραγωγές τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα λόγω των καιρικών συνθηκών.
Από τις διαπιστώσεις του κυρίου Τσακίρη είναι ότι οι καλές παραγωγές σε φρούτα δεν αποδίδουν σημαντικά οικονομικά, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το κόστος παραγωγής που έχει φτάσει στα ύψη. Μην ξεχνάμε ότι φέτος η παραγωγή στα μήλα ήταν μεγάλη και ποιοτική, αλλά οι τιμές είναι απογοητευτικές κι ασύμφορες για τους παραγωγούς. Οι αποκλίσεις από το χωράφι στο ράφι είναι πολύ μεγάλες.
Οι χαμηλές τιμές και το τεράστιο κόστος παραγωγής είναι κάποιοι από τους λόγους που βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους, διεκδικώντας ενισχύσεις κι αποζημιώσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μαρία Κοτζακόλιου