Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης τα πεπραγμένα της «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ» – Αποκαλύψεις από τον Δήμαρχο και αλλαγή της Διοίκησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης τα πεπραγμένα της «ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ» – Αποκαλύψεις από τον Δήμαρχο και αλλαγή της Διοίκησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email




subscribe!





Σημαντικά προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν στο Δήμο Αμυνταίου, και στην μονομετοχική ανώνυμη εταιρία ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ του ομώνυμου Δήμου, σχετικά με διοικητικά θέματα που ταλανίζουν την εταιρεία το τελευταίο διάστημα. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμυνταίου, με αφορμή την προγραμματισμένη εισήγηση για ορισμό νέας Διοίκησης της Εταιρίας.
Στην εισαγωγή του ο Άνθιμος Μπιτάκης, έκανε εκτενή αναφορά σε περιστατικά που σύμφωνα με τα λεγόμενα του παραπέμπουν σε προβληματική διαχείριση της Εταιρίας από τις διοικήσεις της εταιρίας στις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις, ενώ άφησε σοβαρότατες αιχμές για τις προηγούμενες Διοικήσεις χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «υπήρχε μια καθεστωτική αντίληψη ότι εκεί δεν είναι δημόσιο», και σε άλλο σημείο πως: «Η άποψη κάθε δημοτικής αρχής ήταν <<δικό μας είναι το μαγαζί το κάνουμε ότι θέλουμε>>». Μάλιστα, επισήμανε πως είχε ζητήσει να γίνει μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κεκλεισμένων των θυρών, καθώς είπε «τα όσα θα ακούγονταν θα δίχαζαν την κοινωνία».

Ο Άνθιμος Μπιτάκης ανέφερε: «Δεν έχει καταλάβει κανείς διαχρονικά ότι πρόκειται για μια επιχείριση που είναι Δημόσιο. Μπορεί να είναι μια Ανώνυμη Εταιρία, αλλά διέπεται από κανόνες που διέπουν τις δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις. Είχε εργαλειοποιηθεί από κάθε δημοτική αρχή». Αιχμές άφησε δε, για την περιορισμένη πρόσβαση στην ενημέρωση γύρω από διαχειριστικά και οικονομικά θέματα της Εταιρίας, που είχε ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο.
Μπαίνοντας στην «ουσία» της υπόθεσης, ο κ. Μπιτάκης, γνωστοποίησε στο σώμα, πως κανένας ισολογισμός – απολογισμός από το 2014 δεν πήγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά ούτε και στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση ως όφειλε, ενώ για διάστημα πάνω από πέντε χρόνια έχει να δημοσιευθεί απόφαση του ΔΣ στη «Διαύγεια». Επιπλέον, ο Άνθιμος Μπιτάκης έφερε στο φως, πως έχουν γίνει πολλές απευθείας αναθέσεις σε προμηθευτές, που ξεπερνούσαν τα σχετικά όρια που ορίζει ο Νόμος, και γενικώς δεν γινόταν οι διαδικασίες προμηθειών σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Νομοθεσία σε πολλές από τις περιπτώσεις. «Εάν σας πω ότι έγιναν απευθείας αναθέσεις άνω των 570.000 ευρώ τι θα καταλάβετε; Τώρα τα μαθαίνω κι εγώ, είχα ένα τοίχος μπροστά μου. Βλέπω απευθείας αναθέσεις προμηθειών εκατοντάδων χιλιάδων κατ” έτος, σε έναν μόνο», καταλήγει ο Δήμαρχος.
Τις σημαντικές αυτές καταγγελτικές αποκαλύψεις, ακολούθησαν τα βήματα που πρέπει σύμφωνα με το Δήμαρχο να γίνουν από εδώ και πέρα: «Θα χρειαστεί χρόνος για να δημιουργηθούν δομές τις οποίες χρειαζόμαστε, όπως Γενικό Διευθυντή, Επιτροπές παραλαβής, Επιτροπές Διαγωνισμού, Επιτροπές Παραλαβής Έργων, και ότι έχει ένας Δήμος.
δώστε μου λίγο πίστωση χρόνου να ολοκληρώσω την έρευνα να ετοιμάσουμε φακέλους, να πάμε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, να δούμε τι έγινε και ποιανού ευθύνη είναι γιατί πραγματικά διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα. Αυτή είναι η νομιμότητα και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε». Το Δημοτικό Συμβούλιο τελικά, αποφάσισε να στείλει όλους τους φακέλους στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα όλων των παραπάνω ενεργειών.

Τέλος, ο Δήμαρχος Άνθιμος Μπιτάκης προχώρησε κατά τη συνεδρίαση σε ορισμό νέων μελών του ΔΣ λόγω μεταβολής της αριθμητικής συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο καταστατικό, αλλά και παραιτήσεων που προέκυψαν από το σώμα. Ο ορισμός νέας Διοίκησης έγινε με απόφαση Δημάρχου και εισήλθε ως διαπιστωτική στο δημοτικό συμβούλιο. Το ΔΣ που προέκυψε είναι το εξής:

Μπιτάκης Άνθιμος (Πρόεδρος)
Κουκουλάς Χαράλαμπος
Γραμματικού Σουλτάνα
Σέλτσας Νικόλαος
Σουριτάκος Χρυσοβαλάντης
Στρατάκη Λαμπρινή
Θεοδωρίδης Κωνσταντίνος (Μείζων αντιπολίτευση)
Κούγια Ελισσάβετ (Μείζων αντιπολίτευση)
Σαπαρδάνης Φώτης  (Ελάσσων αντιπολίτευση)

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης για τη λειτουργία των καταστημάτων αύριο Κυριακή

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης ενημερώνει καταναλωτές και καταστηματάρχες ότι προτείνει τα καταστήματα την Κυριακή 16 Μαΐου να παραμείνουν ...