Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αφορούν τη διερεύνηση υποθέσεων διαδικτυακής διασποράς ψευδών ειδήσεων για την πανδημία. Στις δικογραφίες περιλαμβάνονται τα ονόματα συνολικά 20 ατόμων. Η πρώτη αφορά πέντε ομάδες και τέσσερις ατομικούς λογαριασμούς στο Facebook, με περιεχόμενο τη μη χρήση μάσκας από μαθητές
Στα γκρουπ που συμπεριλήφθηκαν στη δικογραφία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συγκαταλέγονται αυτά με επωνυμίες «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο», «Απαιτώ καθαρό αέρα για τα παιδιά μου» και «Διαμαρτυρία γονέων για χρήση μάσκας». Ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές των πέντε γκρουπ, άτομα που αναπαρήγαν με ιδιαίτερο σθένος το περιεχόμενό τους, καθώς και οι ιδρυτές τεσσάρων ατομικών προφίλ, συνολικά 15 άτομα. Η έρευνα για καθένα από αυτά δεν ξεκίνησε ταυτόχρονα, αλλά σταδιακά από τον Φεβρουάριο του 2021 και έπειτα.
Εις βάρος 20 ατόμων – Αφορούν υποθέσεις διαδικτυακής διασποράς fake news για την πανδημία.
Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πέρυσι, όταν η εταιρεία Facebook καθυστέρησε λόγω COVID και τηλεργασίας να ικανοποιήσει τα αιτήματα άρσης απορρήτου των ελληνικών αρχών, η διαδικασία φέτος «έτρεξε» ταχύτερα, με συνέπεια η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να συλλέξει ταχύτερα στοιχεία για τους διαχειριστές των λογαριασμών. Για καθέναν από αυτούς είχαν υποβληθεί –τυπικά τουλάχιστον– προηγουμένως καταγγελίες, που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα. Αυτός με τη σειρά του χαρακτήρισε τα αδικήματα και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στην Αστυνομία
Παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και για την περίπτωση της ιστοσελίδας «Αυτόχθονες Ελληνες Ιθαγενείς» που απασχόλησε πρόσφατα τη δημοσιότητα. Η έρευνα έγινε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, έπειτα από αλληλογραφία με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε ατόμων.
Ο ένας είναι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας και οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν δημοσιευμένα τα τηλέφωνά τους στην ιστοσελίδα ως συνεργαζόμενοι. Ακολούθως έγινε έρευνα στο σπίτι του διαχειριστή της σελίδας, όπου βρέθηκαν αποδείξεις συναλλαγών που πιθανόν αφορούν είσπραξη του ποσού των 20 ευρώ που τα μέλη της ομάδας ζητούσαν προκειμένου να κάνουν μηνύσεις κατά πολιτειακών παραγόντων, γιατρών κ.ά. Και αυτή η δικογραφία υπεβλήθη στον εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε άσκηση διώξεων.
Πηγή: kathimerini.gr