Οι γιατροί του Μποδοσάκειου νοσοκομείου σταματούν την υπερεργασία, τις απλήρωτες εφημερίες και την υποστήριξη κλινικών άσχετες με την ειδικότητά τους ή για να μην κλείσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Μποδοσάκειου, καθώς η τραγική έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι μόνιμη και δεν μπορούν να συνεχίζουν να υπερβάλλουν εαυτόν στο διηνεκές, καθώς έχουν υπερβεί προ καιρού την ανθρώπινη αντοχή.
Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσαν σήμερα το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των γιατρών του Μποδοσάκειου.
«Η απόφαση της γενικής μας συνέλευσης λέει ότι ο κάθε γιατρός θα κάνει τις εφημερίες που υποχρεούται στο τμήμα του και δεν θα υπάρξει γιατρός ο οποίος θα υποστηρίξει άλλες κλινικές ή τα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών)», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Μονάδας Νεφρού, Χρήστος Κατσίνας. Διότι, «όσο κι αν προσπαθούμε να εκφράσουμε την αγωνία μας για τη λειτουργία του νοσοκομείου φαίνεται ότι αυτό δεν καταγράφονται πουθενά. Όμως και εμείς μεγαλώνουμε και οι αντοχές μας μειώνονται και τα όριά μας εξαντλούνται. Είμαστε στο σημείο που λέμε τέλος. Απαιτούμε πλέον σεβασμό στη δουλειά μας, στην καθημερινότητά μας. Προσφέρουμε πάνω από αυτά που πρέπει να προσφέρουμε ξεπερνώντας εαυτόν, οικονομικές συνθήκες, ξεπερνώντας πολλά πράγματα, όμως αντί να πάρουμε βοήθεια από μέρους της Πολιτείας και συγκεκριμένους φορείς το μόνο που αντιμετωπίσαμε είναι αδιαφορία, κοροϊδία, καμιά φορά και χλεύη. Θεωρούμε ότι πρέπει επιτέλους να εκφράσουμε την άποψή μας ότι δεν μπορούμε άλλο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ένα σύστημα το οποίο είναι θνησιγενές εις βάρος του εαυτού μας, γιατί όλοι πλέον έχουμε και προβλήματα υγείας», ανέφερε.
Ταυτόχρονα καταγγέλθηκε ότι λόγω της γνωστής έλλειψης γιατρών, και δη Παθολόγων, η Παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου βρίσκεται στα πρόθυρα λουκέτου από τις 19 του μήνα, καθώς το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί για τις εφημερίες φθάνει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.
Όπως επισημάνθηκε δε από τον Επιμελητή Α’ Παθολογίας, Αθανάσιο Μητσιάνη, παρά την μετακίνηση στρατιωτικών γιατρών που γίνεται για να καλυφθούν οι εφημεριακές ανάγκες της Παθολογικής δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες της κλινικής και μόνη λύση αποτελεί η άμεση πρόσληψη γιατρών». Τόνισε ακόμη πως άλλαξε ο τρόπος που συνδράμουν οι στρατιωτικοί γιατροί, καθώς «τώρα έρχεται ένας γιατρός ο οποίος εφημερεύει μέρα παρά μέρα και αυτό είναι επικίνδυνο», ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση ασθενών στην Παθολογική λόγω ότι υπάρχει επιδημία γρίπης. «Υπάρχουν 30 ασθενείς και δύο γιατροί, χωρίς κανέναν ειδικευόμενο και τα καθήκοντα του ειδικευόμενου τα επωμίζονται οι ειδικοί», είπε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πρόβλημα και με τις διακομιδές. Υπάρχουν και βαριά περιστατικά τα οποία χρήζουν διακομιδής στη Θεσσαλονίκη και δεν υπάρχει καν ειδικευόμενος Παθολόγος να τα συνοδεύσει.
Οι γιατροί μίλησαν για κοροϊδία, για έλλειψη σεβασμού τους ως επιστήμονες, ως άτομα και ως οικογενειάρχες, ενώ μίλησαν ευθέως για σκόπιμη υποστελέχωση του Μποδοσάκειου, αφού το πρόβλημα δεν είναι σημερινό αλλά ‘σέρνεται’ από το 2010, χωρίς ωστόσο να ενδιαφέρεται κανείς σοβαρά για τη στελέχωση του νοσοκομείου.
Καταγγέλθηκε επίσης ότι εξακολουθούν μην εφημερεύουν από τις 11 Δεκεμβρίου δύο τμήματα του νοσοκομείου, το Παιδιατρικό και η Μαιευτική και όλα τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά να μεταφέρονται στο νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς λείπει σε αναρρωτική άδεια ο ένας από τους δύο ειδικούς γιατρούς, ο διευθυντής της Παιδιατρικής, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται όλο αυτό το διάστημα ούτε τοκετοί στο Μποδοσάκειου αφού δεν υπάρχει παιδίατρος για να παρίσταται στους τοκετούς για την εξέταση των νεογνών. Κι αυτό ενώ υπάρχει αίτηση παιδιάτρου στην 3η ΥΠΕ από 8 Δεκεμβρίου για πρόσληψή της ως επικουρικής στο «Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο».
Η διευθύντρια της Μαιευτικής – Γυναικολογικής κλινικής. Πίτσα Αντωνιάδου, κατήγγειλε ότι αντί να λυθεί το πρόβλημα της Παιδιατρικής κλινικής δημιουργήθηκε πρόβλημα και στη λειτουργία της Μαιευτικής και δήλωσε: «Θεωρώ ότι υπάρχει μια σκόπιμη υποβάθμιση της λειτουργίας της Παιδιατρικής κλινικής, της Μαιευτικής, της Παθολογικής κλινικής, δεν θεωρώ ότι τυχαία γίνεται κάτι τα τελευταία χρόνια στο Μποδοσάκειο», σημειώνοντας ότι «όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται το γιατί. Δεν μπορεί να μην επιλύονται χρόνια ολόκληρα προβλήματα που ταλανίζουν το Μποδοσάκειο εντελώς τυχαία».
Αντίστοιχες αιχμές άφησε και ο διευθυντής της Ουρολογικής κλινικής, Αθανάσιος Μητρολιός, λέγοντας:
«Περιμένουμε μια ακόμα θέση Ουρολόγου από το 2011 η οποία έχει περάσει 3 κρίσεις από το ’11 και ετοιμαζόμαστε για την τέταρτη προκήρυξη, γιατί κάποιοι διόρισαν για τις κρίσεις συντονιστές διευθυντές και κρίθηκε άκυρη, κατά συνέπεια φτού κι απ’ την αρχή πάλι για να μπορέσουμε να γίνουμε τρεις και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ολοκληρωμένα όλο το μήνα» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, ή σκοπιμότητα υπάρχει ή ανικανότητα, αυτοί που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση ας αποφασίσουν τι είναι: ανίκανοι ή σκόπιμα βάζουν αυτές τις τρικλοποδιές».