Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας εξελίσσεται με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, και στην 5η θέση από τις 27 στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό.
Στο επιδημιολογικό σκέλος, τα κρούσματα κορωνοϊού και οι νέες εισαγωγές εμφανίζουν σταθερά πτωτική τάση, γεγονός που αποφορτίζει από την πίεση τις δομές του συστήματος υγείας.
Η διαρκώς βελτιούμενη κατάσταση επιτρέπει το σταδιακό άνοιγμα και νέων δραστηριοτήτων.
Ήδη, ενεργοποιείται νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, όπου θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν τους κρίσιμους δείκτες της θετικότητας και της τάσης των κρουσμάτων, αλλά και του εμβολιασμού των κατοίκων κάθε περιοχής. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα όπου απαιτηθεί.
Εξάλλου, διευρύνεται ακόμα παραπάνω ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests, που πλέον φτάνουν τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις. Να σημειωθεί ότι στις ημερήσιες αναφορές κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, σχεδόν το 50% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων προέρχονται πλέον από self tests.
Επιπλέον, η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που θέτει στη διάθεση των πολιτών το πράσινο πιστοποιητικό μέσα από το gov.gr . Εκεί μπορούν να προβούν στην έκδοσή του σε ψηφιακή ή έντυπη (εκτυπωμένη) μορφή.
Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα ισχύει σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ και σε Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν. Θα εκδίδεται για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test) ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους μήνες. Τίθεται σε εφαρμογή στην ΕΕ την 1η Ιουλίου 2021, όμως η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη να το εφαρμόσει. Σκοπός του είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, που θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».
Όμως, ο κίνδυνος δεν έχει εξαλειφθεί, γι’ αυτό δε χωράει κανένας εφησυχασμός. Οι συνέπειες από ένα πισωγύρισμα θα ήταν οδυνηρές. Παρά την κόπωση, πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα λίγα μέτρα που έχουν διατηρηθεί σε εφαρμογή και να παρακινήσουμε όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.
Μέρα με τη μέρα, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας στην μετά την πανδημία εποχή. Σε τελευταία εκτίμησή του και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8% το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και μόλις 0,9% πριν από έξι μήνες. Ενώ, για το 2022, προβλέπει ανάπτυξη ύψους 5%.
Η έκθεση του Οργανισμού προβλέπει ακόμα αύξηση των επενδύσεων, μείωση της ανεργίας, και ισχυρή ανάπτυξη. Οι θετικές αυτές εκτιμήσεις αποτελούν απόδειξη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της, αλλά και την ποιότητα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0.
Τίποτα δεν τελείωσε. Χρειάζεται συστηματική προσπάθεια για να επουλώσουμε τις πληγές από την πρωτόγνωρη αυτή περιπέτεια και να μπούμε σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Όμως, οι προοπτικές φαίνονται ευοίωνες. Στώμεν καλώς!