Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > Στο ΣτΕ προσέφυγαν καταθέτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας από την Εορδαία

Στο ΣτΕ προσέφυγαν καταθέτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας από την Εορδαία

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Στις 29 Μαρτίου εξετάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή καταθετών της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας, οι καταθέσεις των οποίων είχαν δεσμευτεί τον Δεκέμβριο του 2013 από τον εκκαθαριστή που είχε οριστεί μετά το λουκέτο στη ΣΥΝ.ΠΕ., καθώς τέθηκε τότε υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

Εν όψει τις εκδίκασης της υπόθεσής τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στην Πτολεμαΐδα συνάντηση των καταθετών της ΣΥΝΠΕ με τους νομικούς συμπαραστάτες τους, προκειμένου να ενημερωθούν για τις νομικές ενέργειες που αφορούν την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη για να αναγνωριστούν οι καταθέσεις τους ως προθεσμιακές καταθέσεις και όχι ως μερίδια που λογίζονται από τον εκκαθαριστή.

mentis giorg

Μιλώντας στον «Π» ο Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Δικηγόρος Γιώργος Μεντής, ανέφερε ότι «στις 29 Μαρτίου εξετάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακυρώσεως των 45 περίπου καταθετών της Συνεταιριστικής από την Πτολεμαΐδα και την Εορδαία κατά της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος να εξαιρέσει αυτούς τους καταθέτες από την μεταφορά των καταθέσεων στην Alpha Τράπεζα. Ελπίζουμε να έχουμε θετική κατάληξη στην υπόθεση», επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη νομική διεκδίκηση αφορά συνολικό  ποσό γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι με πρωτοβουλία των δικηγόρων που χειρίζονται την υπόθεση για την ομάδα καταθετών της Πτολεμαΐδας, σε συνεννόηση με τους ίδιους, διερευνήθηκε η πιθανότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα των καταθετών της Συνεταιριστικής, για να δοθεί ένα τμήμα έστω του ποσού αυτού στους καταθέτες και να παραιτηθούν από τις προσφυγές, τις αγωγές και τις ανακοπές που έχουν καταθέσει. «Δυστυχώς μέχρι και αυτή τη στιγμή η προσπάθεια αυτή για  συμβιβαστική επίλυση δεν είχε ευτυχή κατάληξη», είπε, σημειώνοντας ότι η κρούση έγινε και προς την Τράπεζα της Ελλάδος και προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «αλλά χωρίς αποτέλεσμα.»

Ο κ. Μεντής ενημέρωσε επίσης τους ενδιαφερόμενους ότι η εξέταση της υπόθεσής τους στο ΣτΕ λογικά θα πάρει αναβολή λόγω της αποχής των δικηγόρων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «είναι και αυτή ένα άλλο πρόβλημα για την ταλαιπωρημένη αυτή υπόθεση. Δυστυχώς όμως εκεί δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.»

Σημειώνεται ότι η πρωτόδικη απόφαση του Πρωτοδικείου Κοζάνης έλεγε ότι πρόκειται για καταθέσεις και όχι για άλλου τύπου τραπεζικά- υβριδικά προϊόντα όπως τα χαρακτήριζε η πλευρά το εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας και πως έχει ασκηθεί έφεση από τον εκκαθαριστή «και μάλιστα η γραμμή τους είναι να πάει το θέμα αυτό στον Άρειο Πάγο», όπως δήλωσε ο κ. Μεντής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης ο οποίος δήλωσε τη συμπαράστασή του στους καταθέτες της ΣΥΝΠΕ, λέγοντας πως αν και πρόκειται για νομικό ζήτημα θα προσπαθήσει να βοηθήσει σε ό,τι αφορά το πολιτικό κομμάτι.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, έπαψε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2013 κατόπιν ανάκλησης της άδειας λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών (Δωδεκανήσου, Ευβοίας και Δυτικής Μακεδονίας) από την Τράπεζα της Ελλάδος, λόγω παρέλευσης και των τριών προθεσμιών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους και το σύνολο των καταθέσεων μεταφέρθηκε στην Alpha Bank.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη