Ζήτημα προτεραιότητας για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί το ζήτημα της επαναπόδοσης εδαφών που απαλλοτρίωσε αναγκαστικά η ΔΕΗ για τις ανάγκες εξόρυξης του λιγνίτη και οι οποίες βρίσκονται πλέον στα χέρια της ΔΕΗ και των μετόχων της.
Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, μιλώντας τη Δευτέρα του Πάσχα στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των Αναργύρων, Τοπική Κοινότητα του Δήμου Αμυνταίου, που βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης λόγω ότι πλήττεται από τη δραστηριότητα του γειτονικού ορυχείου Αμυνταίου- Φιλώτα. Ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το σκοπό αυτό και ότι υπάρχει διαβούλευση με τη νέα κυβέρνηση ώστε να δοθεί νομοθετική λύση στο θέμα των αποκατεστημένων εδαφών από τη ΔΕΗ. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι μέχρι το καλοκαίρι θα δοθεί λύση στο θέμα.
Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι έθεσε το ζήτημα στον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, δηλώνοντας μάλιστα ότι «ο υπουργός το βλέπει θετικά», ενώ απευθυνόμενος στο δήμαρχο Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη είπε ότι «όταν οι δήμαρχοι με τη ΔΙΑΔΥΜΑ πήγατε να αγοράσετε εκτάσεις από τη ΔΕΗ έγινε πόλεμος από μας», όπως είπε.
Ο κ. Καρυπίδης υπενθύμισε ότι σε μία νύχτα, το 2001, η τότε κυβέρνηση Σημίτη, πήρε όλες τις εκτάσεις της περιοχής που απαλλοτρίωνε αναγκαστικά η ΔΕΗ «και τις έδωσε στη ΔΕΗ για τα ιδιωτικά συμφέροντα και τη μετοχή της επιχείρησης (ανώνυμη εταιρεία).»
Σημείωσε ότι κάποιες από τις εκτάσεις αυτές τα εδάφη των οποίων αποκαθίστανται από τη ΔΕΗ, τις παίρνουν αγρότες από τη ΔΕΗ για να τις καλλιεργούν και πως για το ζήτημα αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει πρόβλημα.
«Υπάρχουν εκτάσεις τις οποίες μπορούμε να τις διεκδικήσουμε, να καλλιεργήσουμε εκεί και με ένα πολύ μικρό- συμβολικό ενοίκιο να τις καλλιεργήσουμε», είπε. Ανέφερε δε ότι με τη νέα κυβέρνηση, υπάρχει έτοιμο σχέδιο νόμου για να το υπογράψουν οι κ.κ. Βαρουφάκης, Λαφαζάνης και Σταθάκης, που απαντάει σε όλα αυτά τα ζητήματα. «Εδώ προβλέπει ακόμα και επιδότηση ενοικίου- αν χρειαστεί, την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για το πώς μπορούμε να κινηθούμε, ακόμα και για τους επιχειρηματίες και τους αγρότες. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα», είπε, δίνοντάς το σχετικό φάκελο στους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μίμη Δημητριάδη (Π.Ε. Κοζάνης) και Κώστα Σέλτσα (Π.Ε. Φλώρινας).
Ο περιφερειάρχης επανέλαβε ακόμη ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι η ΔΕΗ θα είναι δημόσια επιχείρηση, η ενέργεια και τα νερά δημόσιο αγαθά. Εάν αυτό αλλάξει στο τόσο θα έχουμε πόλεμο. Το είπα και στον Λαφαζάνη, το είπα και στον Τσίπρα. Γιατί αν βγάλουμε από τον χάρτη τα νερά μας και την ενέργεια είμαστε τίποτα. Καμία γεωπολιτική αξία δεν έχουμε, καμία αναφορά. Αυτός είναι ο πλούτος μας, δεν θα τον ξεπουλήσουμε. Θα τον κρατήσουμε και για τις επόμενες γενιές, με βέλτιστη απόδοση και μεροκάματα και πλούτο για την περιοχή μας και πάνω σ’ αυτό θα κινηθούμε. Αφήστε τις αντιπαραθέσεις. Τώρα ξέρουμε τι ζήσαμε μέχρι χθες. Τώρα τα αστεία τελειώνουν.»
Στην ανάγκη επαναπόδοσης των εδαφών αυτών στην τοπική κοινωνία είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, λέγοντας ότι «έχουμε υποχρέωση να επαναφέρουμε άμεσα το θέμα της διεκδίκησης των εδαφών που απαλλοτρίωσε η ΔΕΗ.» Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «δεν είναι θέμα δικαστικών διεκδικήσεων αλλά υπουργικής απόφασης που πρέπει να εκδοθεί, ζήτημα το οποίο πρέπει να το δούμε με τον καινούριο υπουργό. Λέω ότι είναι μια συγκυρία ευνοϊκή με τη νέα κυβέρνηση και πρέπει να την αξιοποιήσουμε.»
Απαντώντας δε στην αιχμή του περιφερειάρχη για την προσπάθεια της ΔΙΑΔΥΜΑ να αγοράσει απαλλοτριωμένη έκταση από τη ΔΕΗ υπενθύμισε ότι ήταν εκείνος που σήκωσε το θέμα της επαναπόδοσης εδαφών στην τοπική κοινωνία, λέγοντας ότι είναι γνωστή η ιστορία του καθενός στην περιοχή.