Ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας πριν από 100 χρόνια
Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στο χώρο του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου Πτολεμαΐδας, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων από τον Καθηγητή-Ερευνητή Γιάννη Χίου Σειραδάκη, ο οποίος είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας του Α.Π.Θ. και αποτελεί ιδρυτικό μέλος του PULSE και της Διεθνούς Ερευνητικής Ομάδας AMRP.
Η διάλεξη δόθηκε στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης με το πιστό αντίγραφο του αστρολάβου, που θα φιλοξενείται για όλο το μήνα Νοέμβριο στο χώρο του Μουσείου, όπου θα λάβουν χώρα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΚΟΙΠΠΑΠ και του Μουσείου Χρήστο Κατσίνα, ο Δημήτρης Μουμουλίδης, υποδέχθηκε τον διακεκριμένο επιστήμονα και τους προσκεκλημένους.
Τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη και την ικανοποίηση για τη σημαντική έκθεση μετέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Θεοδοσιάδης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Πτολεμαΐδιώτισσα Ζωγράφο Ευθαλία Ζήση, που εκθέτει τα έργα της στον ίδιο χώρο.
Ευχαριστώντας τον Δήμο Εορδαίας και το ΚΟΙΠΠΑΠ για την πρόσκλησή τους ο κ. Σειραδάκης με την βοήθεια διαφανειών, εξήγησε πως ο αστρολάβος ήταν ένας υπολογιστής της εποχής εκείνης, που έκανε πράξεις με γρανάζια, τα αποτελέσματα των οποίων έβγαιναν σε κυκλικές κλίμακες και μπορούσε να προβλέψει τα αστρικά φαινόμενα, την σεληνιακή και ηλιακή έκλειψη με συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Παρουσιάζοντας τον Μηχανισμό έδειξε τα θραύσματα και τον συμβολισμό τους, αναφέρθηκε στη συλλογή των δεδομένων με την ψηφιακή απεικόνιση, στις μετρήσεις, στην κατασκευή βίντεο από τις τομογραφίες των θραυσμάτων στα τοιχία και στην συναρμολόγησή τους.
Ο καθηγητής μίλησε για την εμπρόσθια πλευρά του μηχανισμού, καθώς και για την εσωτερική κλίμακα με τις 360 υποδιαιρέσεις, που περιελάμβαναν τους 12 μήνες και τους αστερισμούς, ενώ έδειξε την ανακατασκευή του δείκτη της σπείρας του Μέτωνα, την έκκεντρη τροχιά της Σελήνης και το Ημερολόγιο της κλίμακας του Μέτωνα με την γραμματοσειρά όπως ακριβώς ήταν στον Μηχανισμό.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σειραδάκης στο ναυάγιο, στο τι έγινε τότε και στα όσα έγραφε ο Τύπος της εποχής (1902), αλλά και στις δημοσιεύσεις για τον εντοπισμό του ναυαγίου.
Να σημειωθεί ότι ο Μηχανισμός, ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, πριν από εκατό χρόνια, προκάλεσε το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας, ενώ τα εκθέματα από το περίφημο ναυάγιο των Αντικυθήρων “ταξιδεύουν” το κοινό που τα επισκέπτονται πολλά χρόνια πίσω.
Μετά την αναλυτική παρουσίαση των ψηφιακών ακτινογραφιών όλων των σωζόμενων θραυσμάτων και της λειτουργίας του Μηχανισμού, ο Καθηγητής απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν από το ακροατήριο.