Η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης Ελισάβετ Δερβενιωτάκη μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, για τις ελλείψεις στα φάρμακα και τις αυξήσεις που υπάρχουν σε κάποια σκευάσματα.
Σύμφωνα με την ίδια, η κατάσταση με τα φάρμακα δεν έχει διορθωθεί, τονίζοντας πως οι υπερτιμήσεις των φαρμάκων εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια, λέγοντας πως είχαν φτάσει τα φάρμακα να πωλούνται πολύ φτηνά, ως αποτέλεσμα οι εταιρείες επειδή είναι ασύμφορα να τα αποσύρουν. Ο ασθενής αναγκάζεται να αλλάξει τη θεραπεία του σε ένα πολύ πιο ακριβό φάρμακο με παρόμοια θεραπευτική ικανότητα, ωστόσο το πιο ακριβό φάρμακο δεν συμφαίρει ούτε τον ασθενή ούτε και το κράτος γιατί αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη.
Συνεπώς, σημείωσε πως οι αυξήσεις πολύ μικρού μεγέθους που έγιναν σε κάποια φάρμακα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, επομένως όταν ένα φάρμακο φτάνει στα 3 ευρώ από τα 2 ευρώ, με τη συμμετοχή του ασθενούς οι αυξήσεις φτάνει στα 0.25 ευρώ.
Στο κατά πόσο μπορούν οι αυξήσεις αυτές να οδηγήσουν τις εταιρίες στο να βγάζουν πάλι στην αγορά τα εν λόγω φάρμακα, η ίδια απάντησε θετικά. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι σήμερα παρουσιάζονται ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, ιδίως σε ό,τι αφορά τις χρόνιες παθήσεις (αντι – υπερτασικά, διαβήτη, καρδιολογικά, αναπνευστικού, αντιβιώσεις κ.α.).
«Οι ασθενείς μας λένε, ότι μακάρι το φάρμακό τους να κόστιζε δύο ευρώ πιο πάνω, αλλά να μπορούσαν να το βρίσκουν», είπε η κ. Δερβενιωτάκη με έμφαση, λέγοντας πως σε κάποια φάρμακα δεν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία.
Οι φαρμακοποιοί, μάλιστα, καταλήγουν πολλές φορές είτε να παρακαλούν τις αποθήκες ώστε να βρουν ένα φάρμακο που είναι σε έλλειψη, είτε να συνεργάζονται με συναδέλφους τους, ώστε να βρουν κάποια πολυπόθητα σκευάσματα.
Σε κάποιες περιπτώσεις φαρμάκων υπάρχουν σκευάσματα γενόσημα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις χωρίς εναλλακτικές, μάλιστα οι γιατροί καλούνται σε περιπτώσεις να αλλάζουν φαρμακευτική αγωγή ασθενών, ώστε να βρίσκουν στα φαρμακεία τις ουσίες που χρειάζονται.
Επί μέρους προβλήματα υπήρξαν, επίσης και σε άλλα φάρμακα, όπως το Lonarid (πολύ ισχυρά παυσίπονα, που δίνονται μόνο με συνταγή) και τώρα που είναι διαθέσιμα, η πολιτεία αποφάσισε να τα βγάλει από τη λίστα.