Ένα ταξίδι στην ιστορία, μέσα από τις σελίδες του συγγράμματος του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, πραγματοποίησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής».
Την παρουσίαση του αφιερωματικού τόμου , περίπου 600 σελίδων, έκαναν οι: Ελένη Τσακιρίδου, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Απόστολος Παπαδημητρίου, ιστορικός ερευνητής και Μιχάλης Πιτένης, συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Μαρκοπούλου, η οποία παρουσίασε το βιογραφικό του δημοσιογράφου, δικηγόρου, βουλευτή και συγγραφέα Κωνσταντίνου Γκιουλέκα. Ο τελευταίος υπογράμμισε πως «το βιβλίο δεν είχε κανένα λόγο να κυκλοφορήσει αν δεν περιείχε ένα πρωτότυπο ανέκδοτο υλικό, που για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας. Περιέχει 2.200 δημοσιεύματα από εφημερίδες της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα. Είναι προσωπικό αρχείο που συγκέντρωσα φύλο – φύλο, δεκαετίες ολόκληρες. Μέσα απ’ αυτό παρουσιάζουμε τα δημοσιεύματα εφημερίδων της ελεύθερης Ελλάδος, τότε στην περίοδο του Μακεδονικού αγώνα, που αναφέρουν τι συνέβαινε στην Μακεδονία. Είναι χαρακτηριστικά γιατί αν κανείς γράψει την ιστορία θα πρέπει να μείνει ψυχρά στην καταγραφή των γεγονότων. Όμως οι εφημερίδες της εποχής δίνουν τον παλμό των γεγονότων ολόκληρης της περιόδου, και κυρίως για την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα 1903 – 1908. Το βιβλίο λοιπόν έχει την καταγραφή όλων των ιστορικών γεγονότων, μέσα από όλα αυτά που έγραφαν οι εφημερίδες για το τι συνέβαινε στα χωριά της Μακεδονίας. Όλα αυτά ουσιαστικά αφύπνισαν την ελληνική κοινή γνώμη στο τότε ελεύθερο ελληνικό κράτος, η οποία με τη σειρά της πίεσε την κυβέρνηση Θεοτόκη να βοηθήσει τους υπόδουλους Μακεδόνες».
Για την συγγραφή του βιβλίου του ο συγγραφέας πήρε σειρά συνεντεύξεων και παραθέτει μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν τα γεγονότα. Μεταξύ άλλων πήρε συνέντευξη από την 97χρονη τότε Ζωή Μελά, κόρη του συμβόλου του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλου Μελά, η οποία ήταν μόλις 7 ετών όταν σκοτώθηκε ο πατέρας της.
Μιλώντας για το βιβλίο η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ελένη Τσακιρίδου, υπογράμμισε πως «δεν έχουμε ένα απλό βιβλίο, έχουμε έναν ογκώδη τόμο με σπάνιο υλικό, το οποίο περιλαμβάνει 400 αποκόμματα εφημερίδων της εποχής, σπάνιες φωτογραφίες, ντοκουμέντα και αδημοσίευτα ρεπορτάζ του συγγραφέα – δημοσιογράφου». «Πόσο αξιόπιστα είναι τα ρεπορτάζ των εφημερίδων;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο ιστορικός – ερευνητής Απόστολος Παπαδημητρίου, ο οποίος αναφερόμενος σε δικές του ιστορικές έρευνες, σημείωσε ότι βρήκε πολύ έγκυρα ρεπορτάζ που καταγράφουν με ακρίβεια τα γεγονότα, αρκεί, όπως είπε «να ξεχωρίζει κανείς τα συμβάντα από την ερμηνεία των συμβάντων».
Ο συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης, υπογράμμισε ότι «οι πολιτικοί συνήθως δεν διαβάζουν», για να προσθέσει ότι «ο Κ. Γκιουλέκας είναι ένας από τους πολιτικούς που διαβάζουν, μελετούν και ερευνούν. Μάς έδωσε ένα βιβλίο σημαντικό απ’ όλες τις απόψεις, το οποίο αποτελεί μία μεγάλη συμβολή στην ιστορία», ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι «ο αφιερωματικός τόμος αποτελεί μία επιμελημένη καλλιτεχνική έκδοση».
Σημαντικό σημείο της παρουσίασης του βιβλίου ήταν η προβολή ενός μικρού αφιερώματος στον Μακεδονικό Αγώνα, μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές του δημοσιογράφου Κ. Γκιουλέκα. Στην εκδήλωση παρέστησαν πολίτες, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί. Χαιρέτησαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ( ο δήμος Κοζάνης ήταν συνδιοργανωτής), ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Δημόπουλος και ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος.