Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Στο άρθρο του Βουλευτή Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Θεοφύλακτου αναφέρθηκε ο αν. Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλος

Στο άρθρο του Βουλευτή Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Θεοφύλακτου αναφέρθηκε ο αν. Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλος

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Στο άρθρο του Βουλευτή Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Θεοφύλακτου, στην Εφημερίδα των Συντακτών της 10-10- 2016 αναφέρθηκε ονομαστικός ο αν. Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλος κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 10-10 σε επίπεδο αρχηγών για θέματα διαφθοράς, ενώ ένα επιχείρημα που χρησιμοποίησε αναφέρθηκε και στη δευτερολογία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα:

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα Πρακτικά:
(αν. Υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος):
«Ο θεσμικός τρόμος που προκλήθηκε», όπως ευφυώς γράφει σήμερα ο Βουλευτής Γιάννης Θεοφύλακτος σε άρθρο του, «δεν είναι τρόμος για την υπόσταση των θεσμών, αλλά είναι τρόμος για τις δομές εξουσίας». Εγώ συμπληρώνω ότι ο τρόμος αυτός αυξάνεται λόγω της επικείμενης κατάρρευσης των συστημάτων εξουσίας που ακυρώνουν τις από το Σύνταγμα και υπέρ του λαού απορρέουσες εξουσίες.
Θα έρθω τώρα στο θέμα της διαπλοκής….

Το βίντεο βρίσκεται εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=5jCqIMtrvxE&feature=youtu.be

(Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του):
Επιτεθήκατε από αυτό το Βήμα στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι είχε κατ” εσάς το θράσος, κατά τη δική μας εκτίμηση τη γενναιότητα, να βγει και να πει, «Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία». Προσέξτε. Δεν είπε το λαϊκό αίσθημα. «Αφουγκραζόμαστε την κοινωνία». Και του επιτεθήκατε γι” αυτό. Προφανώς δεν γνωρίζετε ότι και αυτό επίσης είναι συνταγματικό αυτονόητο, άρθρο 1, παράγραφος 3: «Όλες οι εξουσίες ασκούνται από τον λαό και πηγάζουν από τον λαό».

Ακολουθεί το άρθρο του Βουλευτή Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Θεοφύλακτου στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Μια απάντηση στον κ. Βενιζέλο

Του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (Κοζάνης), Γιάννη Θεοφύλακτου

«Θεσμικό τρόμο» προκάλεσε στον κ. Βενιζέλο η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά τη συνάντηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη ότι «… το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τους πολίτες και τον σφυγμό της κοινωνίας».

Ε, όχι δα. Φαίνεται ότι ο διαπρεπής συνταγματολόγος έχει λησμονήσει βασικές αρχές του Συντάγματος. Σύμφωνα, λοιπόν, με το 1ο κιόλας άρθρο του Συντάγματος (§2): «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία».

Και ακόμη πιο ξεκάθαρα στο άρθρο 1§3: «Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Εθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα». Ειδικά, μάλιστα, στο άρθρο που θεμελιώνει τη δικαστική λειτουργία (άρθρο 26§3), ορίζει ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων «εκτελούνται στο όνομα του ελληνικού λαού».

Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, για όσους άσκησαν τις συνταγματικές εξουσίες ερήμην του ελληνικού λαού στις προηγούμενες δεκαετίες και στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Και το παράδοξο; Οι εκπρόσωποι των εξουσιών (νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής, αλλά και δημοσιογραφικής και χρηματοπιστωτικής) ως άτομα πλούτισαν.

Αυτό, όμως, που εκπροσωπούσαν -είτε το κράτος είτε οι τράπεζες είτε τα ΜΜΕ- πτώχευσε. Τις εξουσίες τις άσκησαν μόνοι τους, τα πλούτη τα συσσώρευσαν μόνοι τους, τον… λογαριασμό, όμως, μας καλούν να τον πληρώσουμε εμείς! Ποια μεγαλύτερη απόδειξη υπάρχει ότι οι εξουσίες ασκήθηκαν ερήμην και σε βάρος του ελληνικού λαού;

Αυτοί και οι δομές εξουσίας τους «τρέμουν» τώρα που το «πράγμα έρχεται στη θέση του», δηλαδή οι συνταγματικές λειτουργίες ασκούνται σύμφωνα και όχι αντίθετα με τη θεσμική τους υπόσταση, σύμφωνα και όχι αντίθετα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Και η δικαστική εξουσία είναι μία από αυτές, ιδίως ως ultimum refugium του πολίτη. Για να μην αναφερθώ και σε γενικές αρχές και ρήτρες του Δικαίου, οι οποίες ουσιαστικώς υποδεικνύουν στη δικαστική εξουσία να «αφουγκραστεί την κοινωνία», θεσπισμένες και σε βασικούς Κώδικες της νομοθεσίας, όπως η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη, τα συναλλακτικά ήθη, η αρχή της ηθικής απόδειξης κτλ. Ψιλά γράμματα, θα μου ξαναπείτε.

Ας καταλάβουμε, όμως, ότι ο «τρόμος» τους δεν είναι για την υπόσταση των θεσμών, αλλά για τις δομές εξουσίας που τόσα χρόνια έφτιαξαν, με τις οποίες είχαν ακυρώσει ουσιαστικώς τις κατά το Σύνταγμα και υπέρ του ελληνικού λαού λειτουργούσες εξουσίες. Και οι οποίες δομές τους βλέπουν τώρα ότι απειλούνται. Ο τρόμος τους είναι να μη λειτουργήσουν οι συνταγματικές εξουσίες όπως οφείλουν. Ο τρόμος τους είναι απέναντι στην κοινωνία και τον λαό.

*Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (Κοζάνης), δικηγόρος παρ” Αρείω Πάγω, μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και τα ΜΜΕ

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team