ΣΤΑ 31.4 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Προκηρύχθηκαν από το Πράσινο Ταμείο, τα δύο πρώτα προγράμματα για την απολιγνιτοποίηση, σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, για τη χρηματοδότηση «πράσινων» δράσεων, με δικαιούχους τους λιγνιτικούς δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Εορδαίας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης. Πρόκειται για υποβολή Σχεδίων Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα και χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, με θετικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.
Βέβαιος ότι η περιοχή σταδιακά θα «πρασινίσει», εμφανίστηκε μιλώντας αποκλειστικά στο WEB TV του e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, ο οποίος τόνισε πως το σύνολο του προγράμματος για τη Δ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη θα φτάσει στα 31.4 εκ. ευρώ. Οι δύο πρώτες δράσεις που προκηρύχθηκαν είναι ύψους 250.000 ευρώ για την κυκλική οικονομία και 150.000 ευρώ για δράσεις αειφόρου ανάπτυξης, με τον ίδιο να περιγράφει και το προφίλ αυτών των δράσεων, αλλά και το προφίλ του Πράσινου Ταμείου.
«Να συμβάλλουμε στην πορεία των περιοχών προς την απολιγνιτοποίηση»
Η σχέση του Πράσινου Ταμείου με το Νομό Κοζάνης είναι αλληλένδετη, σταθερή , τόνισε αρχικά ο κ. Σταθόπουλος, αναφερόμενος τόσο στην προσφορά που έγινε πρόσφατα το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, όσο και στα Πρόγραμμα αστικής αναζωογόνησης αλλά και τη συμμετοχή του δήμου Κοζάνης στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας.
Το Πράσινο Ταμείο, συστήθηκε το 2010, με ανάλογες πρωτοβουλίες να είχαν προηγηθεί ήδη στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο. Από την ίδρυσή του βρέθηκε με δεσμευμένο τον κύριο όγκο των εσόδων του, που έρχονται από 100 διαφορετικές πηγές, ωστόσο κύρια πηγή εσόδων είναι τα πρόστιμα νομιμοποίησης αυθαιρέτων με διάφορους νόμους που έχουν υπάρξει στο παρελθόν.
Το 2.% αυτού του ποσού πηγαίνει στο Πράσινο ταμείο (για φέτος 111 εκ. ευρώ), ο μεγαλύτερος προϋπολογισμός όλων των ετών, και όπως τόνισε ο ίδιος, επιστρέφουν μέσω έργων σαν περιβαλλοντικό ισοζύγιο στην κοινωνία για έργα ενίσχυσης περιβάλλοντος (πάρκο, παιδική χαρά, πλατεία, ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων).
Φέτος, για πρώτη φορά εντάσσονται στο ταμείο και τα έσοδα από τον πληστηριασμό δικαιωμάτων ρύπων. Σημαντικό, όμως, είναι πως βγήκαν στον «αέρα» οι δύο πρώτες προκηρύξεις και όπως τόνισε ο ίδιος, ενισχύονται οι ΠΕ Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. «Στο μεταβατικό σχέδιο να συμβάλουμε στην πορεία των περιοχών αυτών προς την απολιγνιτοποίηση», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά.
31,4 εκ. ευρώ με 7 άξονες πράσινης ανάπτυξης
Το ύψος του προγράμματος για το Δ. Μακεδονία – Μεγαλόπολη είναι στα 31.4 εκ. ευρώ ,
περιλαμβάνει 7 άξονες, εκ των οποίων οι δύο πρώτες δράσεις είναι τα σχέδια για
την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα. Τα σχέδια δράσεις για την κυκλική οικονομία,
κρίθηκαν χθες το απόγευμα και θα είναι στον αέρα Παρασκευή ή Δευτέρα.
Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι Δήμοι Κοζάνης Εορδαίας, Αμυνταίου
, Φλώρινας και Μεγαλόπολης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ακολουθήσουν και
άλλα 5 προγράμματα, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δράσεις όπως: Ανάπτυξη εξειδικευμένης
ζώνης καινοτομίας, επιχειρηματικό πάρκο Μεγαλόπολης, πρόγραμμα στήριξης ΜΜΕ
κ.α..
«Όλα όσα προβλέπονται στα προγράμματα του ταμείου είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του Κ. Χατζηδάκη, του Κ. Μουσουρούλη (συντονιστής δίκαιης μετάβασης) και του Πράσινου Ταμείου», σχολίασε ο κ. Σταθόπουλος.
Οι φορείς καλούνται να προτείνουν σχέδια δράσεις και αν αυτά υπάρχουν ήδη να επικαιροποιηθούν . Με τους όρους που προβλέπονται θα υπάρχει η ευκαιρία να υποβληθούν σχέδια.
Μερικές από αυτές, ενδεικτικά, αφορούν παρεμβάσεις που θα συνεισφέρουν στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, παρεμβάσεις για τα απόβλητα, για τα νερά, ηλεκτρονικά απόβλητα, από κλωστοϋφαντουργίες , νέες καινοτομίες τεχνολογίες, συσσωρευτές – ηλεκτροκίνηση, απόβλητα εκσκαφών κατεδαφίσεων και απόβλητα από τροφές και υπολείμματα τους, όπως του καφέ.
«Η προσεχής οκταετία θα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα»
«Είμαι 100% βέβαιος ότι σταδιακά θα πρασινίσει η περιοχή. Είναι ένα τεράστιο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός , ο υπουργός. Η προσεχής 8ετία θα είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, αφού θα πρέπει να απορροφηθεί η παραδοσιακή λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων που σταδιακά κλείνουν πλην μίας. Να είναι ένα τελείως διαφορετικό τοπίο. Το πρόγραμμα είναι πλήρες και θα βοηθήσει τις περιοχές», είπε ξεκάθαρα ο ίδιος.
Για το στοίχημα της απανθρακοποίησης, ο ίδιος απάντησε ότι μπορεί να πετύχει, φέρνοντας το παράδειγμα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης . «Είμαι 100% βέβαιος ότι με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις, διάλογο, ενημέρωση, θα τα καταφέρουμε και σε αυτό».
Για το πρόγραμμα, που εκπονήθηκε, είναι ανοιχτό για το προσεχές 6μηνο, με τους δήμους να είναι ήδη έτοιμοι, αλλά αν κάποιος δήμος χρειαστεί θα διευκολυνθεί χρονικά, διευκρίνισε σε ό,τι αφορά τα δύο πρώτα προγράμματα.
Μαζί με τη δημοσιοποίηση των προσκλήσεων θα έρθει και αναλυτικός οδηγός. Ενώ τα εργα που θα ενταχθούν θα υλοποιηθούν την προσεχή τριετία, με τον κ. Σταθόπουλο να σημειώνει πως υπάρχουν και πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, και το ζήτημα του ταμείου ανάπτυξης που είναι ανοιχτό), συνεχώς θα ανακύπτουν νέοι πόροι για την περιοχή. «Θα ακολουθήσουν οι ενεργειακές κοινότητες, ο ρόλος της ΔΙΑΔΥΜΑ θα είναι σημαντικός, και όλο και περισσότερα μεγαλύτερα χρηματοδοτικά εργαλεία θα είναι διαθέσιμα», κατέληξε.
Σκοπός του Προγράμματος
Σκοπός του Προγράμματος είναι να χρηματοδοτήσει τις απαιτούμενες δράσεις και παρεμβάσεις καθώς και τα σχετικά έργα για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ενίσχυση και η σταδιακή διαφοροποίηση των τοπικών οικονομιών και η δημιουργία θέσεων εργασίας στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε. Αρκαδίας, δεδομένου του εθνικού στόχου της πλήρους απολιγνιτοποίησης έως το 2028 και της επίδρασης που θα έχει η επίτευξή του στην οικονομική δραστηριότητα των προαναφερθεισών περιοχών, οι οποίες έχουν σημαντικό βαθμό εξάρτησης από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου
Εν τω μεταξύ πριν από λίγη ώρα το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, τονίζοντας ότι οι λεπτομέρειες των προσκλήσεων καθώς και οι τεχνικοί οδηγοί υποβολής των προτάσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Πράσινου Ταμείου www.prasinotameio.gr, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στους ιδιώτες για επενδυτικά σχέδια από την Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ:
«Ανοιχτή πρόσκληση προς φορείς του ιδιωτικού τομέα για την υποβολή μη δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων και αναπτυξιακών σχεδίων που μπορεί να αξιοποιηθούν για την κατάρτιση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ υπό τον κ. Κωστή Μουσουρούλη.
H Συντονιστική Επιτροπή θα θέτει τις προτάσεις και τα σχέδια υπόψη της Τεχνικής Επιτροπής (ΤΕΣΔΑΜ) που θα προχωρά σε προκαταρκτική αξιολόγησή τους στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (ωριμότητα έργου, αξιοπιστία του φορέα της επενδυτικής πρότασης, οικονομική βιωσιμότητα επένδυσης, συμβατότητα με το masterplan της Δίκαιης Μετάβασης, αναπτυξιακά οφέλη για την εκάστοτε περιοχή κλπ.). Τα αποτελέσματα θα ληφθούν υπόψη για την κατάρτιση του ΣΔΑΜ και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.
Η Τεχνική Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, συμβουλεύει και υποστηρίζει την Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στην τελευταία. Συνεργάζεται δε κατά περίπτωση με άλλους κρατικούς φορείς καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι προτάσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση te@sdam.gr, με την συμπλήρωση τυποποιημένου Τεχνικού Δελτίου Πρόταση το οποίο έχει αναρτηθεί μαζί με τη σχετική Πρόσκληση στην ιστοσελίδα ΣΔΑΜ (www.sdam.gr). Τα αποτελέσματα της διαδικασίας προ-αξιολόγησης θα ανακοινώνονται εμπιστευτικά στους οικονομικούς ή/και επενδυτικούς φορείς.
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΣΔΑΜ κ. Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε από την πλευρά του: «Ο μηχανισμός Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ενεργοποιείται. Κι αυτό γίνεται στοχοθετημένα, συντεταγμένα και πάνω από όλα υπεύθυνα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο, τρόπο και πόρο.
Το πραγματοποιούμε με την προκήρυξη των δύο πρώτων Προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου, τα οποία εστιάζουν ειδικά στους λιγνιτικούς Δήμους της χώρας, στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος 2020-2023.
Το πραγματοποιούμε επίσης με την ανοιχτή πρόσκληση υποβολής μη δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων και αναπτυξιακών σχεδίων, προκειμένου να αξιοποιηθούν τόσο για την κατάρτιση του Master Plan, όσο και για την έγκαιρη υλοποίηση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που αναμένεται να εγκριθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Σε λίγες ημέρες θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση προς τους Φορείς του Δημόσιου Τομέα, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.
Ο στόχος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης είναι στόχος όλων μας ανεξαιρέτως. Με βάση αυτόν λοιπόν θα πρέπει συμβάλλοντες και συμβαλλόμενοι να υπερβούμε κάθε φόβο, καχυποψία, ανασφάλεια και προκατάληψη και να εξασφαλίσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη ια καλύτερη ζωή για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, όπως το επιτάσσει η νέα εποχή».