Αμετακίνητες στις θέσεις τους για το προσφυγικό έμειναν όλες οι πλευρές στο περιφερειακό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Η περιφερειακή Αρχή διά του περιφερειάρχη υποστήριξε ότι σωστά χειρίστηκε το θέμα και από άποψη ουσίας και από άποψη δημοκρατίας, ενώ οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις επέμειναν στην κριτική που κάνουν το τελευταίο διάστημα επικρίνοντας την πλειοψηφία ότι δεν έφεραν αποκλειστικό ή πρώτο θέμα συζήτησης το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο είναι 19ο στη λίστα, χωρίς εισήγηση μάλιστα.
Τελικώς βρέθηκε κοινός τόπος στη «σειρά» αφού ο πρόεδρος του σώματος δέχτηκε να εισαχθεί πρώτο θέμα μετά τα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο Θεόδωρος Καρυπίδης υποστήριξε ότι έγιναν πάρα πολλές συσκέψεις και εν συνόλω και ανά πάσα Περιφερειακή Ενότητα. Έγινε επίσης και μία μεγάλη σύσκεψη φορέων και βουλευτών στην Περιφέρεια. Εκεί περιγράφηκε ότι η ευθύνη ανήκει στον περιφερειάρχη και στον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας και ανά περιφερειακή ενότητα την ευθύνη έχουν οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες. Άρα κινούμαστε με βάση εκείνη την απόφαση και για μας αυτές οι αποφάσεις είναι ουσιαστικές γιατί έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της δημοκρατίας. Ζητήσαμε να υποδειχτούν από όλους τους δήμους χώροι. Από άλλους υπεδείχθησαν από άλλους όχι. Επί των προτάσεων των δήμων και των τοπικών κοινωνιών εμείς υλοποιήσαμε τις αποφάσεις τους.
Για το Κέντρο Προσφύγων στα Πατώματα επανέλαβε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη και αντέκρουσε τον ισχυρισμό του δημάρχου Γρεβενών ότι αυτός δεν συναίνεσε, παραπέμποντας στα πρακτικά της απόφασης και στην τηλεφωνική επικοινωνία με ανοιχτή ακρόαση με τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Βίτσα.
Ο Γιώργος Δακής υπογράμμισε ότι «με πολύ καθαρό τρόπο διατυπώσαμε τις θέσεις μας και βέβαια είναι καιρός η κυβέρνηση να πει επιτέλους τι θέλει να κάνει και τι σχεδιασμό έχει. Το ίδιο ισχύει και για την περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας. Έχει κυρίαρχη σημασία να ξέρουμε αυτές τις θέσεις, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, συνδέοντας τα ζωτικά συμφέροντα της κοινωνίας μας, τον πατριωτισμό μας, την αλληλεγγύη μας και την ευαισθησία μας, αλλά και την ασφάλεια του κράτους μας».
Η Γεωργία Ζιμπελιάδου υποστήριξε ότι στις 24/2 στη σύσκεψη που έγινε αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ένα συντονιστικό επικεφαλής του οποίου είναι η Περιφέρεια. Έκτοτε μετά από τρεις μήνες αυτό το όργανο δεν έχει συνεδριάσει, εκτός αν δεν έχουμε κληθεί εμείς. Από τον Μάρτιο που είχαν αρχίσει να εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στην Ειδομένη ζητούσαν οι δήμοι και η ΠΕΔ να μάθουν πιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, αλλά δεν είχαν ενημέρωση από πουθενά. Η Περιφέρεια ακόμη και τότε δεν έκανε ούτε ένα Π.Σ. κι’ αυτό μας έβαλε σε σκέψεις ότι κάτι προσπαθούν να κρύψουν ή δεν έχουν σχέδιο. Για την περίπτωση των Γρεβενών η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» κατηγόρησε τον κ. Καρυπίδη για «μυστική διπλωματία».
Ο Γιάννης Βήττας, ο συνδυασμός του οποίου ζήτησε έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο (καθώς και η Γεωργία Ζιμπελιάδου), άσκησε κριτική στην περιφερειακή Αρχή για αποφάσεις ερήμην του οργάνου. Είπε δηλαδή ότι «ήδη συνεδρίασαν δημοτικά συμβούλια και κατέληξαν σε αποφάσεις. Φάνηκε ότι υπάρχουν ήδη συνεννοήσεις μεταξύ περιφερειακής Αρχής, κυβέρνησης και δήμων, για ένα θέμα που καθένας κατανοεί πόσο μεγάλης σημασίας είναι χωρίς να έχει συνεδριάσει ποτέ το Π.Σ. Επιπλέον υπάρχει πληθώρα φημών βάσιμες ή αβάσιμες οι οποίες επιτείνουν τη σύγχυση. Μαζί με όλα όσα ακούγονται ξενοφοβικά, ρατσιστικά κ.λ.π. νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο Π.Σ. και αυτό ζητήσαμε. Δυστυχώς μας ήρθε πρόταση με το θέμα να είναι 19ο (τελευταίο), χωρίς εισήγηση.