Όπως είναι γνωστό, με το αίτημά του το ΥΠΕΝ ζητά την επέκταση της λειτουργίας των 4 μονάδων (συνολικής ισχύος 1.650 MW) στις 32.000 ώρες, από τις 17.500 ώρες που θεωρεί η Κομισιόν ότι δικαιούνται, με βάση τις προδιαγραφές τους.
Η κατάθεσή του είχε συμφωνηθεί στις διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποεπένδυση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ.
Για την επέκταση, το ΥΠΕΝ επικαλείται προβλήματα επάρκειας του εφοδιασμού, τα οποία θα ανακύψουν αν διατηρηθούν οι 17.500 ώρες λειτουργίας.
Σε μία τέτοια περίπτωση, τα 1.650 MW των τεσσάρων μονάδων αναμένεται να αποσυρθούν στις αρχές του 2019, δημιουργώντας έλλειμμα στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2021, όταν αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της η «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ που βρίσκεται υπό κατασκευή.
Χαρακτηριστικό είναι πως στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2017-2027 που δημοσίευσε τον περασμένο Μάιο, ο ΑΔΜΗΕ κάνει τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για το χρονικό διάστημα στο οποίο θα έχει μπει λουκέτο στους ΑΗΣ Καρδιά και Αμυνταίου, χωρίς να έχουν αναπληρωθεί από την «Πτολεμαΐδα V».
Μάλιστα, όσον αφορά αυτή την περίοδο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «η αυτόνομη λειτουργία του συστήματος χαρακτηρίζεται ως εντελώς ανεπαρκής», το οποίο σημαίνει πως θα είναι εξαρτημένο από τις εισαγωγές.
Ακόμη χειρότερα, παρά τις εισαγωγές, η αξιοπιστία του συστήματος θα δοκιμασθεί στην περίπτωση που τις συγκεκριμένες χρονιές υπάρξει χαμηλή υδραυλικότητα, δηλαδή περιορισμένη διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών μονάδων, λόγω ανεπαρκών βροχοπτώσεων.
Οι επενδύσεις του Αμυνταίου
Από την άλλη πλευρά, τυχόν επέκταση των ωρών λειτουργίας θα δώσει μεγαλύτερη χρονική ευχέρεια στη ΔΕΗ, για την αναζήτηση συνεργασιών για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των δύο εργοστασίων του Αμυνταίου και τη συνέχιση της λειτουργίας τους πέρα από τις 32.000 ώρες.
Κάτι που μπορεί να γίνει παράλληλα με την υλοποίηση της αποεπένδυσης, αφού στη συμφωνία κυβέρνησης και Βρυξελλών προβλέπεται πως η αξιοποίηση των δύο μονάδων έγκειται στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης.
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει σε πρόσφατες ομιλίες του ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης, προϋπόθεση γι’ αυτό τον σκοπό είναι να κυμανθεί στο 27-28% το μερίδιο της λιγνιτικής παραγωγής με ορίζοντα το 2030, με βάση τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό που βρίσκεται υπό εκπόνηση από το ΥΠΕΝ.