Το δρόμο της δικαιοσύνης πήρε η μεγάλη υπόθεση διαδικτυακής απάτης που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συναλλαγών σε Ανταλλακτήριο Εικονικών – Ψηφιακών Νομισμάτων (Bitcoin), υπόθεση που εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας τον Μάρτιο του 2017.
Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση με τριγωνική απάτη με συναλλαγή bitcoin που εκδικάζεται στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Μεταβατικό Μονομελές Πλημμελειοδικείο Εορδαίας. Η υπόθεση είχε προσδιοριστεί να εκδικαστεί -εξ αναβολής- χθες Τετάρτη 16 Μαΐου καθώς o μηνυτής για τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι κάτοικος Πτολεμαΐδας. Η εκδίκαση πήρε νέα αναβολή για τον Ιανουάριο του 2019, καθώς το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για αναβολή ώστε να προσκομιστούν κρείσσονες αποδείξεις, δεδομένου ότι υπάρχει σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση για συναφή υπόθεση από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει προκύψει εμπλοκή τριών αλλοδαπών νομικών προσώπων (εταιρειών), ενώ εξετάζεται και η συμμετοχή και άλλων αλλοδαπών ατόμων και εταιρειών. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες Ελλήνων που έπεσαν θύματα απάτης και συκοφαντικής δυσφήμησης από άγνωστους δράστες, οι οποίοι παρεμβάλλονταν κατά τη διάρκεια συναλλαγών – αγοραπωλησιών ψηφιακών εικονικών νομισμάτων «Bitcoin» σε διαδικτυακό Ανταλλακτήριο – Ιστοσελίδα Ψηφιακών – Εικονικών Νομισμάτων που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και Επιστημονικός Συνεργάτης του προγράμματος Regulation of Digital Currencies του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αθανάσιος- Αντώνιος Λεοντάρης, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση προσώπων που έχουν εξαπατηθεί από τους αλλοδαπούς απατεώνες, δήλωσε ότι «η υπόθεση αυτή καταδεικνύει τους κινδύνους που υπάρχουν στις συναλλαγές με bitcoin, και εν γένει με ψηφιακά νομίσματα, για χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις συναλλαγές τέτοιου είδους».
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξ άλλου, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενημέρωσε τους χρήστες του διαδικτύου ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι όταν αγοράζουν, κατέχουν ή ανταλλάσσουν εικονικά – ψηφιακά νομίσματα (Bitcoin) σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια εικονικών-ψηφιακών νομισμάτων, όπως:
-Ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών, καθώς οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και ορισμένες από αυτές έπαυσαν να λειτουργούν ή κατέρρευσαν
-Η αξία ενός ψηφιακού-εικονικού νομίσματος δύναται να αλλάξει δυναμικά, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί.
-Το ψηφιακό πορτοφόλι αποθήκευσης των συγκεκριμένων εικονικών νομισμάτων μπορεί να υποκλαπεί, ενώ η ανάκτηση του κλειδιού ή του κωδικού πρόσβασης του καθίσταται τεχνικά ιδιαίτερα δυσχερής έως και αδύνατη.
Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones): CYBERKID