Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιουλίου 2020 ο Δήμαρχος Γρεβενών και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργος Δασταμάνης στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στη συμπρωτεύουσα για τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό της Κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση των αποβλήτων. Ειδικότερα, το παρών έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Μανώλης Γραφάκος που ήταν και ο κεντρικός εισηγητής της ενημερωτικής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν οι ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Στην τοποθέτηση του, ο κ.Δασταμάνης επισήμανε το αίσθημα αδικίας που νιώθουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας καθώς, όπως υποστήριξε, καταβάλλουν συστηματικά εδώ και 15 χρόνια από τα υψηλότερα τέλη διαχείρισης απορριμμάτων στην ελληνική επικράτεια προκειμένου η Περιφέρεια μας να είναι εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κοινοτικούς κανονισμούς. Συνεπώς, ο επικεφαλής της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν επιλογές που θα οδηγήσουν σε μια περαιτέρω αύξηση των τελών διαχείρισης των απορριμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την απολιγνιτοποίηση που είναι σε εξέλιξη και την επικείμενη συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας που αναπόφευκτα θα φέρει».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γρεβενών, αυτή η αδικία έγκειται στο γεγονός ότι η μη εφαρμογή της επιβολής του τέλους ταφής από την Ελληνική Πολιτεία, έχει ως αποτέλεσμα «οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας σήμερα να μην πληρώνουν τέλη μηχανικής επεξεργασίας των απορριμμάτων ενώ υπάρχουν και Δήμοι που δεν πληρώνουν ούτε τέλη υγειονομικής ταφής καθώς λειτουργούν ακόμη χωματερές» είπε ο κ.Δασταμάνης και τόνισε: «Αποτέλεσμα είναι να επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία όμως πληρώνονται από το κράτος επιβαρύνοντας ουσιαστικά όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ανεξάρτητα αν λειτουργούν ή όχι χωματερές».
Εν συνεχεία, υπεραμύνθηκε της κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής που διαχρονικά ακολουθεί η ΔΙΑΔΥΜΑ καθώς «από το 2009 σε όλη την Περιφέρεια, εφαρμόζεται ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή σε 4 ρεύματα, με 4 διακριτούς κάδους ανακύκλωσης χωριστής συλλογής για τα χαρτιά, πλαστικά, γυαλιά, μέταλλα».
Επιπρόσθετα, μίλησε για το πρόγραμμα των καφέ κάδων που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε Κοζάνη, Εορδαία, Καστοριά, Γρεβενά και Βόιο ενώ από τις αρχές του 2021 και μέσω του ΕΣΠΑ η συλλογή των βιοαποβλήτων αναμένεται να προχωρήσει καθολικά και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
«Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε και στους νέους απαιτητικούς στόχους του νέου ΕΣΔΑ, με κυριότερο εξ’αυτών την επίτευξη υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων κάτω από 10%, έναντι του 30% που επιτυγχάνουμε σήμερα» ανέφερε στο τέλος ο κ.Δασταμάνης και πρόσθεσε: «Η επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει συνεργασίες με τις όμορες Περιφέρειες και οικονομίες κλίμακας. Αυτό ήδη γίνεται και η συνεργασία θα ενταθεί ολοένα και περισσότερο».
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ.Θεόδωρος Καράογλου, ενώ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, πολλοί αιρετοί του πρώτου και δεύτερου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όπου ανάμεσά τους ήταν και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης του Δήμου Γρεβενών κ.Χρήστος Πέτρου.
Κλείνοντας, αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ.Γραφάκος ανέφερε αρκετές φορές στο πάνελ την πολύ καλή εντύπωση που του άφησε η ομιλία του κ.Δασταμάνη διότι, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ, η τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας «τα είπε όλα».