Μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2019, τόνισε από την Κοζάνη ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι κομβικό σημείο είναι η καθιέρωση συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες θα έχουν θετικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας και θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τους μισθούς σε ολόκληρους κλάδους, καθώς και στην μερική απασχόληση, όπου και εκεί θα αυξηθούν οι αποδοχές.
Ο υφυπουργός Εργασίας ο οποίος συναντήθηκε διαδοχικά με τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη, σημείωσε ότι από τα προγράμματα του υπουργείου κατά της ανεργίας οι ωφελούμενοι στη Δυτική Μακεδονία ανέρχονται σε 4.189. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος τον συνολικό προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας για προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας μέχρι και το 1ο τρίμηνο του 2019, είπε ότι «είναι ένας προγραμματισμός 632.000.000 ευρώ που περιλαμβάνει 85.000 ωφελούμενους. Την ίδια στιγμή επιλέξαμε να κάνουμε την επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία, γιατί μιλάμε για την περιοχή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας».
Χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμο το γεγονός» ότι «μέσα σε τρία χρόνια καταφέραμε να μειώσουμε την ανεργία κατά 7% και αυτός ο ρυθμός συνεχίζεται. Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία έχει κλειδώσει ένας αριθμός που ξεπερνάει τη μείωση ανεργίας κατά 25 ετησίως. Είναι πολύ θετικό ότι η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται στον ιδιωτικό τομέα είναι πλήρους και όχι μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ μιλάμε σε σύγκριση με το 2014 για περισσότερες από 300.000 καθαρές νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με την αναλογία πλήρους και μερικής απασχόλησης 70 προς 30. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά να γίνει στον συγκεκριμένο τομέα».
Δεύτερο κρίσιμο στοιχείο, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι ότι «την ίδια στιγμή που αναφερόμαστε στο δικαίωμα στην εργασία αναφερόμαστε και για εργασία με δικαιώματα. Ακριβώς γι’ αυτό από την πρώτη μέρα ως υπουργείο δώσαμε μια πολύ σκληρή μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την αύξηση του κατώτατου μισθού και του υποκατώτατου μισθού, αλλά και μια σημαντική μάχη για να αναβαθμίσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να καταπολεμήσουμε την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία».
Επίσης, ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρο για μας ότι η προσπάθεια που έγινε την περίοδο 2010 – 2014 η χώρα να οικοδομήσει ένα ανταγωνιστικό οικονομικό πλεονέκτημα πάνω στη φτηνή, ευέλικτη και κακοπληρωμένη εργασία αποδείχτηκε κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική. Εμείς τα προγράμματα που ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ως υπουργείο Εργασίας είναι κυρίως προγράμματα νέων επιστημόνων, τα οποία θα έχουν θετικό αντίκτυπο και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Μέχρι τέλους του μήνα θα έχει βγει η προκήρυξη για 5.500 νέους επιστήμονες στο δημόσιο και θα έχει βγει και ο πρώτος κύκλος για τους 10.000 νέους επιστήμονες στην παραγωγή. Συγκεκριμένα στην αγροτοδιατροφή, στη βιομηχανία, στη μεταποίηση και στις νέες τεχνολογίες.
Από το 2015 μέχρι σήμερα από προγράμματα του υπουργείου Εργασίας στην περιοχή έχουν ωφεληθεί 4.189 άνεργοι. Μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 20.000.000 μόνο από το υπουργείο Εργασίας. Αυτή τη στιγμή από τα 20 εκ. υλοποιούνται προγράμματα 12,6 εκ. και οι συνολικοί ωφελούμενοι είτε σε προγράμματα κοινωφελούς είτε σε προγράμματα καταρτίσεων είτε σε προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας από επιχειρήσεις στην περιοχή είναι 2.473».
Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας είχε σύντομες συναντήσεις με αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και των απολυμένων των σούπερ μάρκετ Καρυπίδη, του σωματείου Εργατική Αλληλεγγύη για τα εργατικά ατυχήματα εργολαβικών εργαζομένων, καθώς και με τον πρόεδρο του ΕΒΕ Κοζάνης Νίκο Σαρρή.