Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 06 Μαρτίου 2022, στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας Κοζατσάνη, του Βουλευτή Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια, των θεμ. Αντιπεριφερειαρχών Πολιτικής Προστασίας Θωμά Μάνου και Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρου Χατζηζήση, εκπροσώπων των Δήμων, της υπεύθυνης του γραφείου ΓΓ Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρίας Αντωνίου, καθώς και εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων ιού της γρίπης των πτηνών, σε νεκρά πουλιά της περιοχής.
Παρόντες ήταν ακόμη οι Διευθυντές: Περιβάλλοντος, Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και Δημόσιας Υγείας με τους αντίστοιχους Προϊσταμένους τμημάτων, ο ιχθυολόγος της Π.Ε. Καστοριάς, ο υπεύθυνος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Αγρίων Ζώων Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς Θεόδωρος Μαρδίρης, εκπρόσωποι των δύο κυνηγητικών συλλόγων, εκπρόσωποι επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων και του Εθελοντικού Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών
Στόχος της συνάντησης ήταν να υπάρξει άμεσα συντονισμός ενεργειών, για το τι πρέπει να ακολουθήσει. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί νεκροί, ολιγάριθμοι κύκνοι και πελεκάνοι στην λίμνη της Καστοριάς. Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί ο μεγάλος αριθμός νεκρών αργυροπελεκάνων στις γειτονικές λίμνες των Πρεσπών και της Χειμαδίτιδας.
Όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι περιμετρικά της λίμνης και θα γίνουν οι απαραίτητες δειγματοληψίες σε πουλιά, ώστε να υπάρξει η πραγματική-ουσιαστική εκτίμηση της κατάστασης. Προς το παρόν, φαίνεται, πως ο μικρός αριθμός νεκρών πουλιών στην λίμνη της Καστοριάς, οφείλεται κυρίως στην επισκεψιμότητα των πουλιών από γειτονικές λίμνες, χωρίς να υπάρχει εστία του ιού στην περιοχή.
Ο Υφυπουργός, κατά την τοποθέτησή του, ήταν καθησυχαστικός για την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο και ενημέρωσε πως πρόκειται για επιζωοτία που εδώ και μήνες πλήττει την Ευρώπη και ότι στη χώρα μας εμφανίσθηκε, μέσω των συγκεκριμένων περιστατικών, μόνο σε άγρια πτηνά. Τόνισε, ωστόσο, την σπουδαιότητα των βιοτόπων της Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που επιβάλλει γρήγορες και οργανωμένες κινήσεις, ώστε να προστατευτεί η ορνιθοπανίδα των λιμνών της περιοχής. Προανήγγειλλε την εμπλοκή του Στρατού, αλλά και την παρουσία πιστοποιημένων εταιριών που θα συλλέξουν τα νεκρά πουλιά, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας, έχοντας εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής των θεσπισμένων μέτρων βιο-ασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών, για την προστασία της οικόσιτης και της συστηματικής πτηνοτροφίας.
Στο πλαίσιο αυτό, και κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καστοριάς, ισχύουν τα κάτωθι:
- Στις περιοχές του Νομού που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από τη λίμνη Ορεστιάδα, τον ποταμό Αλιάκμονα και τους παραποτάμους του και τις κάθε είδους υδατοσυλλογές, τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
- Στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού, τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους απαγορεύεται όλο το χρόνο.
- Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
- Απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες λαϊκές αγορές.
Περαιτέρω, η ανακοίνωση επισημαίνει ότι : Υπάλληλοι άλλων κρατικών υπηρεσιών και μέλη ιδιωτικών φορέων που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (άγρια πτηνά), αλλά και εκτροφείς πουλερικών (συστηματικά ή οικόσιτα), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος, είτε ενημερώνοντας άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντας ολόκληρα πτηνά ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δειγματοληψίες, αφού επικοινωνήσουν με την υπηρεσία, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2467071799, 2467076014, 2467021978.
Τέλος, διευκρινίζεται, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κατανάλωση κρέατος πουλερικών και αυγών που προέρχονται από εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται υπό την αιγίδα του επίσημου κτηνιατρικού ελέγχου.