Αρχική > Αρθρογραφία > Στέφανος Τανιμανίδης: Ελληνική, Αρμενική Γενοκτονία Αναγνωρισμένη από την Ολλανδία

Στέφανος Τανιμανίδης: Ελληνική, Αρμενική Γενοκτονία Αναγνωρισμένη από την Ολλανδία

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

Ελληνική, Αρμενική και Συριακή γενοκτονία που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα, αναγνωρίστηκε από την Ολλανδία στις αρχές της εβδομάδας.
Η κίνηση έχει την συντριπτική έγκριση από το Oλλανδικό κοινοβούλιο , με ένα ψηφίσμα, που σημειώνει ότι η κυβέρνηση
«εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 [που διαπράχθηκε] από την Οθωμανική Αυτοκρατορία (στην οποία επίσης υπήρξαν θύματα οι Αραμά, οι Ασσύριοι και οι Πόντιοι Έλληνες) «
Το ψήφισμα ανέφερε ότι «υπάρχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ για χώρες να μιλήσουν ξεκάθαρα για το παρελθόν προκειμένου να προωθήσουν τη συμφιλίωση και να αποτρέψουν την επανάληψη στο μέλλον».
Η γενοκτονία του 1915 διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους και Κούρδους εναντίον του Συριακού λαού και συνέβη παράλληλα με τις γενοκτονίες Αρμενίων και Ελλήνων, η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στην περιοχή του Πόντου, αλλά και σε όλους τους Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Το ψήφισμα ανέφερε ότι 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι, περισσότεροι από 300.000 Έλληνες του Πόντου, και έως και 700.000 άλλοι Έλληνες, καθώς και 300.000 περίπου 700.000 Σύριοι της περιοχής (Ασσυρίων-Χαλδαίων – Αραμέων) σφαγιάστηκαν.
Η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση.
Η Τουρκία καταδίκασε την απόφαση του Oλλανδικού κοινοβουλίου την κάλεσε να την ακυρώσει.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι δήλωσε ότι η απόφαση είναι μια μηδενική προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία με πολιτικά κίνητρα.
«Τα κοινοβούλια δεν είναι χώροι για να γράψουν ιστορία. Εκείνοι που συμφωνούν με αυτήν την απόφαση, αντί να αναζητούν αυτό που πραγματικά συνέβη το 1915, είναι να μας καταδικάζουν με τις ψήφους τους ως λαϊκιστές», δήλωσε ο Aksoy.
Είπε ότι η Ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων είναι αποσπασμένη από την πραγματικότητα, όπως συμβαίνει συχνά τα τελευταία χρόνια.
Ο Aksoy κάλεσε την ολλανδική κυβέρνηση να διεξαγάγει αγώνα κατά του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας παρά να λάβει αποφάσεις κατά της Τουρκίας.
Γενοκτονία μιας σκοτεινής σελίδας στην ελληνική ιστορία.
Κάθε χρόνο, στις 19 Μαΐου, οι Έλληνες του Πόντου γιορτάζουν μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας , καθώς η ημερομηνία θα συνδέεται για πάντα με τη γενοκτονία των προγόνων τους στα χέρια των Τούρκων.
Η Γενοκτονία του Πόντου κόστισε 353.000 ζωές, ενώ ακόμη περισσότερο έχασαν τα σπίτια τους και γενιές πλούτου στην περιοχή του Πόντου (Μαύρη Θάλασσα) και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη για να ξεκινήσουν ξανά τη ζωή τους.
Οι Έλληνες του Πόντου έχουν αρχαία ιστορία στην περιοχή, που ξεκινάει ήδη από το 800 π.Χ. .
Οι πρώτοι άποικοι στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου ήταν έμποροι από την ελληνική πόλη-Μίλητο. Ακμάζουν την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Η δίωξη του Ποντικού πληθυσμού, μαζί με άλλους χριστιανούς Έλληνες που ζούσαν σε οθωμανικά εδάφη, ξεκίνησε το 1908 και ολοκληρώθηκε το 1922.
Οι Τούρκοι, με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας», εκτόπισαν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού καίγοντας ολόκληρα χωριά, είτε σκοτώνοντας αυτούς που αντιστάθηκαν είτε κυνηγώντας τα από τα προγονικά τους εδάφη.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

Η Σκληρή αντιπαράθεση Δένδια-Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες και η πλήρης συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για άμεσες απαντήσεις σε όλα τα θέματα, «ως εδώ Τουρκία ήταν το μήνυμα».- του Τοπαλίδη Γεώργιου  Ε.ΔΙ.Π. Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Η Ελληνική κυβέρνηση είχε ετοιμάσει πάρα πολύ καλά τη συνάντηση Δένδια , Τσαβούσογλου Ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ...