Για το αν το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη έχει σχέση με την απολιγνιτοποίηση αναφέρεται με επιστολή του ο Βουλευτής της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης χρησιμοποιώντας μάλιστα και την έκφραση «Όση σχέση έχουν ο ναύτης με τον καντηλανάφτη, έχουν και τα προβλήματα της τηλεθέρμανσης Κοζάνης με το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης».
Αναλυτικά ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει:
«Είναι προφανές ότι με την απόσυρση των λιγνιτών σταθμών, πρέπει να αναζητηθεί η προσφορότερη εναλλακτική πηγή τροφοδότησης των τηλεθερμάνσεων της ΠΕ Κοζάνης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση σχεδίασε την κατασκευή μίας μονάδας συμπαραγωγής θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο και τη σύνδεση με αυτήν της ΔΕΥΑΚ και της ΔΕΤΗΠ. Στο μεσοδιάστημα, στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς τοποθετήθηκαν δύο ηλεκτρολέβητες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης της Πτολεμαΐδας, ενώ εκείνες της Κοζάνης καλύπτονται από τις μονάδες του Αγ. Δημητρίου (ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου ΙΙΙ, ΙV και την V, η οποία θα τεθεί σε επαναλειτουργία σύντομα).
Παράλληλα, με νομοθετικές παρεμβάσεις ενισχύθηκε οικονομικά η ΔΕΤΗΠ, προκειμένου να καλυφθεί το πρόσθετο λειτουργικό κόστος, ενώ εντάχθηκαν και οι τηλεθερμάνσεις στις επιδοτούμενες μορφές θέρμανσης για τη στήριξη των πολιτών.
Το πρόβλημα, όμως, της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων δε σχετίζεται με το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης, αλλά με την εισαγωγή τους στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει οικονομικών κριτηρίων.
Εν προκειμένω, πριν από λίγες ημέρες ο Άγιος Δημήτριος ΙΙΙ μπήκε σε προγραμματισμένη συντήρηση, με αποτέλεσμα οι ανάγκες της ΔΕΥΑΚ να μην μπορούν να καλυφθούν εξολοκλήρου από τον Άγιο Δημήτριο ΙV και να χρειαστεί η ενεργοποίηση των λεβήτων πετρελαίου. Εξάλλου, για τους παραπάνω ανταγωνιστικούς λόγους, παραλίγο να τεθεί εκτός συστήματος και η Μονάδα ΙV, κάτι που φυσικά απετράπη, προκειμένου να υποστηριχθεί η τηλεθέρμανση της Κοζάνης.
Βεβαίως, το φαινόμενο της απόσυρσης λιγνιτικών Μονάδων από το σύστημα, όταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται από φθηνότερες πηγές, δεν είναι σημερινό. Το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν και πάντα αντιμετωπιζόταν ¨άνωθεν¨.
Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, στην αγορά ενέργειας μπαίνουν οι φθηνότερες πηγές ανάλογα με τη ζήτηση. Όταν αυτή είναι χαμηλή και οι ανάγκες καλύπτονται από φθηνότερες μορφές, τότε οι υπόλοιπες μένουν εκτός συστήματος.
Όμως, σε μία ανταγωνιστική αγορά, οι ¨από μηχανής¨ λύσεις ούτε απλές είναι, ούτε χωρίς συνέπειες. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθούν μόνιμες και συμβατές με το θεσμικό πλαίσιο απαντήσεις.
Σε αυτή την κατεύθυνση έστειλα έγγραφο στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κύριο Σκρέκα και στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κύριο Στάσση, με το οποίο ζητώ να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος και ευελπιστώ στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
Κατά τα λοιπά, είναι λυπηρό να διαστρεβλώνεται η αλήθεια, ιδίως από ανθρώπους που τη γνωρίζουν, για τόσο κρίσιμα για τον τόπο ζητήματα, όπως είναι η απολιγνιτοποίηση και οι τηλεθερμάνσεις.
Όσοι δεν έχουν καταλάβει ότι οι καταστάσεις έχουν ξεπεράσει αυτού του είδους την αντιπολίτευση, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο.
Σε μία ακόμα κρίσιμη για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας χρονιά, ας εργαστούμε όλοι με θετικές προτάσεις στην υπόθεση της Μετάβασης. Το τραίνο έχει ξεκινήσει και δεν μας περιμένει».