Οικονομική στενότητα αλλά και στήριξη στο βαθμό των δυνατοτήτων της χώρας, παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τους παραγωγικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, την περιφερειακή αρχή και τους Βουλευτές της Περιφέρειας.
Ο Υπουργός δίνοντας για περισσότερες από 3 ώρες παρουσίαζε όλες τις ενέργειες για κάθε κλάδο, με πλήρη στοιχεία ενώ έδωσε τον περισσότερο χρόνο στους εκπροσώπους των φορέων προκειμένου να παρουσιάσουν αναλυτικά τα προβλήματα- αιτήματά τους ξεχωριστά.
Η παραδοχή «δεν υπάρχουν λεφτά» ακούστηκε από τα χείλη του Υπουργού, ενώ υπήρξε ιδιαίτερο κόμπιασμα στο βασικό αίτημα του πολιτικού προσωπικού της περιοχής για τα περιβόητα 4εκ. της εθνικής συμμετοχής, ώστε να συμπληρωθεί ένα κονδύλιο της τάξης των 20εκ. ευρώ με χρήματα από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος ενίσχυσης επιχειρήσεων.
Ο κ. Σταϊκούρας υπέδειξε το Υπουργείο Ανάπτυξης ως αρμόδιο για την έγκριση μιας τέτοιας ενέργειας, είναι ξεκάθαρο όμως πως το ταμείο της χώρας δεν αντέχει άλλα «ανοίγματα», με τον Υπουργό Οικονομικών να λέει μάλιστα πως όλες οι Περιφέρειες ζητάνε ανάλογα ποσά της τάξης των 26δις. Ευρώ.
Εντύπωση προκάλεσε το ποσό που κοστίζει στα ταμεία του κράτους το lock down, με τον Υπουργό να αναφέρει πως χρειάζονται 750εκ. ευρώ σε εβδομαδιαία βάση.
Για νέα προγράμματα ενίσχυσης της εστίασης ή άλλων κλάδων όπως τα γυμναστήρια, ο Υπουργός τόνισε πως δεν είναι αρμόδιος για κάτι τέτοιο ενώ με πίνακες και μια σειρά αριθμών παρουσίασε τις ακριβώς έχει δοθεί σε κάθε κλάδο στη Δυτική Μακεδονία, δίνοντας παράλληλα σειρά εξηγήσεων για την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Στη συζήτηση υπήρξε η παραδοχή του λάθος για τις σχολές οδηγών, με τον Υπουργό να δίνει τη διαβεβαίωση πως αυτό θα διορθωθεί στο μέτρο του δυνατού με ενέργειες οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει.
Το πολιτικό προσωπικό έθεσε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απολιγνιτοποίηση, αλλά και τη μετεγκατάσταση της Ακρινής με τον Χρήστο Σταϊκούρα να απαντά πως δεν είναι αρμόδιος, ενώ σε ότι έχει να κάνει με τη ΛΑΡΚΟ είπε πως έχουν δοθεί περίπου 35εκ. για τη διάσωση της εταιρείας και πρέπει να μπουν άλλα 50 το επόμενο διάστημα.
Και σε αυτό το θέμα ο Υπουργός επανέλαβε την οικονομική στενότητα, με το αίτημα να έχει να κάνει με την αποζημίωση των εργολάβων- μεταφορέων και τη Δυτική Μακεδονία να απαιτεί ένα ποσό της τάξης των 5-6εκ. ευρώ.
Ζήσης Πιτσιάβας