Σε ερώτηση για το αν τελικά θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα τοποθετήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας τόσο στο Open όσο και στον ΣΚΑΙ τονίζοντας πως «αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού, την πορεία των εσόδων αλλά και την κρίση. Αν αυξηθούν οι τιμές περισσότερο, μπορεί η Κυβέρνηση να αναγκαστεί να επέμβει περισσότερο φέτος. Όταν επεμβαίνεις για να αντιμετωπίσεις μια κρίση περιορίζονται οι δυνατότητες για να δώσεις κάπου αλλού κάποιο άλλο χρηματικό ποσό» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο όπως τόνισε αυτό θα συζητηθεί με τον Πρωθυπουργό όταν θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού «για να δούμε τι δημοσιονομικό περιθώριο υπάρχει για φέτος».
Ο κρατικός Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή δεν περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις για οποιοδήποτε κλάδο διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε όμως πώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα αξιολογηθεί εκ νέου ο δημοσιονομικός χώρος με ορίζοντα αποφάσεων, σε πολιτικό επίπεδο, τον Δεκέμβριο. Στόχος είναι, είπε απαντώντας σε ερώτημα για διανομή μερίσματος, αν υπάρχει πρόσθετο περιθώριο να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και της υγειονομικής κρίσης.
Σε ερώτημα για τη δυνατότητα διανομής μερίσματος φέτος, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πώς φέτος η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει μία δίδυμη, κρίση υγειονομική και ενεργειακή. «Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να σταθεί δίπλα στα ελληνικά νοικοκυριά» ανέφερε λέγοντας πως οι προτεραιότητες θα διαμορφωθούν ανάλογα με την ένταση αυτών των προβλημάτων.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να περιοριστούν οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση στους ελληνικούς προϋπολογισμούς, θα πρέπει λοιπόν να δούμε τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες σε αυτό το πεδίο και ταυτόχρονα να δούμε τι ανάγκες υπάρχουν στο υγειονομικό πεδίο» ανέφερε. Πρόσθεσε πως «αν υπάρχει λοιπόν δημοσιονομικούς χώρος θα κατευθυνθεί στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης».
Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή «παρακολουθούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού, έχουμε το μήνα Νοέμβριο μπροστά μας, παρακολουθούμε την πορεία εκτέλεσης, την πορεία των εσόδων, παρακολουθούμε και την κρίση». Είναι σημαντικό είναι αν θα αυξηθούν περισσότερο οι τιμές και «μπορεί να χρειαστεί η κυβέρνηση και ορθώς να επέμβει ακόμα περισσότερο φέτος». Αλλά, είπε, πως «όταν επεμβαίνεις για αντιμετωπίσεις μία κρίση περιορίζονται οι δυνατότητες να δώσεις κάπου αλλού κάποιο άλλο χρηματικό ποσό».
Για τον νέο προϋπολογισμό, ανέφερε ότι αυτός θα προβλέπει ανάπτυξη στην περιοχή του 7% (εφέτος), συρρίκνωση της ανεργίας και εκτόξευση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνονται όλες οι μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν νομοθετηθεί.
Ειδικά για τον πληθωρισμό, είπε ότι θα προβλέπεται άνοδος 0,5% εφέτος σε ετήσια βάση και 1% το 2022. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν θα μου έκανε έκπληξη, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο εφέτος να κινηθεί υψηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο, δεν θα μου έκανε έκπληξη να είναι της τάξης του 4%». Όμως, δήλωσε αισιόδοξος ότι φαίνεται να υπάρξει αποκλιμάκωση από το α’ τρίμηνο του 2022 για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και από το β’ τρίμηνο για το ενεργειακό κόστος.
Τέλος, απέκλεισε το σενάριο για ένα νέο lockdown και δήλωσε ότι «έχουμε επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε κρίση», ακόμη και στην αύξηση του κόστους δανεισμού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.
Παρεμβάσεις
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρέθεσε τα κάτωθι στοιχεία:
- 76.750 επιχειρήσεις έλαβαν 1,1 δισ. ευρώ μέσα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.
- 29.259 επιχειρήσεις έλαβαν 200 εκατ. ευρώ μέσα από επιχορηγήσεις για την εστίαση.
- 72,7 εκατ. δόθηκαν σε 10.000 μέσα από πάγιες δαπάνες.
- 40.000 επιχειρήσεις ευνοήθηκαν από τη μείωση ενοικίων ύψους 200 εκατ. ευρώ.
- Σε όλα αυτά, όπως είπε, δεν μπαίνουν τα επιδόματα από τις αναστολές των εργαζομένων, το μειωμένο ΦΠΑ, η Γέφυρα 2, τα εγγυοδοτικά προγράμματα, το ΤΕΠΙΧ, την επιδότηση τόκων κτλ.