Ανακοινώθηκε το νέο καθεστώς λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ με την επίσημη παρουσίαση του σχεδιασμού από τον Γιώργο Σταθάκη κατά την υπογραφή των δύο συμφωνιών μεταβίβασης στους νέους μετόχους. Αν και μέσω διαρροών η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ότι κράτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών υπό δημόσιο έλεγχο, όσοι διάβασαν τα ψιλά γράμματα ξέρουν πως ο κυβερνητικός ισχυρισμός κάθε άλλο παρά αληθής είναι.
Ο Τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας και ο Τομεάρχης Ενέργειας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης καταγγέλλουν το μοντέλο της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, θεωρώντας πως με λιγότερα χρήματα που αντιστοιχούν στο 24% της αξίας του ΑΔΜΗΕ, ουσιαστικά εκχωρήθηκαν δικαιώματα μάνατζμεντ που κανονικά αποδίδονται σε μετόχους πλειοψηφίας.
Το τμήμα ενέργειας της Λαϊκής Ενότητας επισημαίνει: «Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για «διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ» το Shareholders Agreement, το οποίο ο κ. Σταθάκης και η κυβέρνηση κρατούσαν κρυφό, αποκαλύπτει ότι οι Κινέζοι μπαίνουν στον ΑΔΜΗΕ με όρους κατακτητή. Η κινεζική State Grid, αν και εξαγόρασε μόλις το 24% του ΑΔΜΗΕ, αποκτά αυξημένα δικαιώματα στη διοίκηση. […] Όλος ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να περάσει στο χρηματιστήριο και δεν αποκλείεται περαιτέρω και η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή του μέσω αύξησης του μετοχικού του κεφαλαίου.»
Η βασανιστική ερώτηση είναι η εξής: Αφού με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, δίνεται ο έλεγχος του ΑΔΜΗΕ στους ιδιώτες, γιατί δεν ιδιωτικοποιήθηκε απ’ ευθείας και με ξεκάθαρο τρόπο; Γιατί δεν έγινε νωρίτερα, έτσι ώστε να έκλεινε και η αξιολόγηση (ήταν βασικός βραχνάς ο ΑΔΜΗΕ) και να εξασφαλίζονταν η βιωσιμότητα της Επιχείρησης;
Αντίστοιχα θέματα, θυμίζουμε πως είχε θίξει και ο Παντελής Καραλευθέρης, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας. Τότε είχε κατηγορηθεί από μερίδα συναδέλφων του – συνδικαλιστών.