Αρχική > Slider > Στα ‘χαρτιά’ ακόμα το Πάρκο Πολιτικής Προστασίας στην ΑΕΒΑΛ – Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται το έργο

Στα ‘χαρτιά’ ακόμα το Πάρκο Πολιτικής Προστασίας στην ΑΕΒΑΛ – Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται το έργο

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print


Κοντεύουν 3 χρόνια από την εξαγγελία δημιουργίας του Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Πτολεμαΐδα, στις εγκαταστάσεις της πρώην λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ, το οποίο σύμφωνα με τις διακηρύξεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προορίζεται να καταστεί διεθνής προορισμός εκπαίδευσης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας. Τρία χρόνια μετά ωστόσο η ίδρυση του εκπαιδευτικού αυτού κέντρου στην ΑΕΒΑΛ βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα ή μάλλον ούτε καν, καθώς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «e-ptolemeos» το έργο βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο σχεδιασμού.

Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι ήταν Νοέμβριος του 2015 όταν ανακοινώθηκε η δημιουργία Πολυθεματικού Εκπαιδευτικού Πάρκου Πολιτικής Προστασίας στην ΑΕΒΑΛ στο οποίο θα εκπαιδεύονται πυροσβέστες και διασώστες από όλη την Ελλάδα και με προοπτική να καταστεί Κέντρο εκπαίδευσης από γείτονες χώρες. Για το σκοπό αυτό άλλωστε είχε ξεκινήσει μια διαδικασία υπογραφής πρωτοκόλλων συνεργασίας με γείτονες χώρες, όπως την Αλβανία και την FYROM, έγιναν επισκέψεις και συναντήσεις με τους επικεφαλής των φορέων Πολιτικής Προστασίας Βαλκανικών  χωρών και έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ Γάλλοι αξιωματούχοι της Πολιτικής Προστασίας με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καθώς η φιλοδοξία είναι το Πάρκο Πολιτικής Προστασίας στην ΑΕΒΑΛ να γίνει ένα από τα 3-4 κέντρα εκπαίδευσης Πολιτικής Προστασίας που θα υπάρχουν στην Ευρώπη.

Όμως τρία χρόνια μετά το έργο βρίσκεται ακόμα στο σχεδιασμό. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα λεγόμενα τόσο της Εντεταλμένης Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Καρυπίδου, όσο και του γενικού διευθυντή της ΑΝΚΟ που ανέλαβε το μελετητικό κομμάτι του έργου.

«Είμαστε στη φάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού με την ΑΝΚΟ, όλοι δουλεύουν για την επίτευξη αυτού του έργου», ανέφερε η κ. Καρυπίδου ερωτηθείσα από το «e-ptolemeos» σχετικά με την πρόοδο του εν λόγω έργου. Σημείωσε ωστόσο ότι στο μεταξύ «έχουν αλλάξει νόμοι, πρόσφατα ήρθε νέο ΦΕΚ», αλλά και πως λόγω των πρόσφατων αλλαγών που έγιναν στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας της χώρας «θα γίνει νέος γύρος ενημέρωσης της νέας ηγεσίας για το έργο αυτό», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί «στο διεθνές συνέδριο Πολιτικής Προστασίας που θα πραγματοποιηθεί 31 Οκτωβρίου στη Δυτική Μακεδονία στα πλαίσια της δράσης Safe Greece και ενόψει της δημιουργίας του Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Κοζάνης.»

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ, Γιώργος Αμανατίδης δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή καταρτίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο για το Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που θα καταλήξει με ποιο τρόπο θα γίνει και ποιες θα είναι οι χρήσεις των υφιστάμενων κτηρίων της ΑΕΒΑΛ» Ανέφερε ειδικότερα ότι «είμαστε σε μια φάση σχεδιασμού, χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, αναφορικά με το ποιες διαδικασίες θα δημιουργήσουν το Πάρκο Πολιτικής Προστασίας, σε ποιους τομείς και σε ποια κτήρια της ΑΕΒΑΛ θα γίνεται η εκπαίδευση και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο χώρος της ΒΙΠΕ και με ποιες προϋποθέσεις», ενώ στο σχόλιό μας ότι το έργο βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο παραδέχθηκε πως «είναι νωρίς ακόμα για το επίπεδο δημοπράτησης των έργων.»

 

 

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη