- 1500 ασθενείς νοσηλεύτηκαν – 20.000 εξετάστηκαν – 505 από 388 οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο σήμερα
- Το στοίχημα με την πανδημία που κερδήθηκε, οι δύσκολες στιγμές και ο σχεδιασμός για το αύριο
Σε έναν εφ’ όλης της ύλης απολογισμό προχώρησε ο διοικητής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο VIVA FM και το e-ptolemeos.gr, και τους Αναστασία Κοτζακόλιου και Αντώνη Πουγαρίδη. Ο κ. Παπασωτηρίου αναφέρθηκε στους χιλιάδες ασθενείς που νοσήλευσε το Μποδοσάκειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την εμπιστοσύνη του κόσμου στο νοσοκομείο, στη στελέχωση που έγινε μάλιστα εν μέσω πανδημίας, στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα. Από τη συζήτηση δεν έλειψε ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού για το νέο υγειονομικό χάρτη, οι δύσκολες στιγμές που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν όλο αυτό το διάστημα, αλλά και το μήνυμα προς τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Μονοψήφιοι αριθμοί στις νοσηλείες ασθενών
Καλά νέα στο κομμάτι της νοσηλείας ασθενών, μιας και όπως τόνισε ο κ. Παπασωτηρίου, σήμερα σε σχέση με ό,τι πέρασε ως νοσοκομείο αναφοράς από πέρυσι το Μάρτιο που παλεύει με τον ιό, τα μηνύματα είναι αισιόδοξα. Τα περιστατικά που νοσηλεύει είναι πολύ λίγα, ο αριθμός είναι μονοψήφιος όπως και στη ΜΕΘ, που λειτουργεί αποκλειστικά COVID, υπάρχει ένας ασθενής.
«Παρότι αγγίζουμε τα 3.000 κρούσματα ευτυχώς δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευομένων. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει εξαφανιστεί, είναι εδώ. Πρέπει όλοι να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα. Αυτή τη φορά έχει να κάνει με τις μικρές ηλικίες, με αποτέλεσμα προς το παρόν να μη χρίζουν νοσηλείας. Οι νέοι άνθρωποι είναι μέλη της κοινωνίας, όμως και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο σπίτι. Χθες ενώ ήμασταν πράσινοι, γίναμε κόκκινοι και με βάση τα στοιχεία της περιφέρειας η Εορδαία έχει 60 ενεργά κρούσματα σήμερα», είπε σχετικά καλώντας τον κόσμο να μην εφησυχάζει.
1.500 ασθενείς COVID – 20.000 ασθενείς εξετάστηκαν
Το Μποδοσάκειο αντιμετώπισε πολλά και δύσκολα περιστατικά και όπως τόνισε ο κ. Παπασωτηρίου, δόθηκε πραγματική μάχη στην οποία ανταποκρίθηκαν γιατροί και νοσηλευτές, κάτι που τόνισε ότι το έχει αντιληφθεί και η κοινωνία, σχολιάζοντας: «Το νοσοκομείο μας στάθηκε και έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο και στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας».
«Το Νοσοκομείο έχει νοησηλεύσει πάνω από 1.500 ασθενείς με COVID. Έχει δεχθεί προς εξέταση πάνω από 20.000 ασθενείς. Είναι ένα τεράστιο νούμερο και αν κάτι δεν πήγαινε καλά θα είχαμε δυσάρεστες εξελίξεις. Τα καταφέραμε όμως. Φιλοξενήσαμε ασθενείς από τη Κεντρική Μακεδονία, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Νάουσα, Γιαννιτσά και πολλές άλλες, πέραν της Δυτικής Μακεδονίας», σημείωσε.
«Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ήταν ο φόβος…»
Αναφορικά με το τι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν και που χρειάστηκε να βάλουν «πλάτη», απάντησε: «Σε πολύ μεγάλο βαθμό το στοίχημα κερδήθηκε. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, είναι η περίοδος αξιολόγησης διοικητών. Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ήταν ο φόβος, το άγνωστο, το άγνωστο. Το δεύτερο ήταν η προστασία των εργαζομένων και το καταφέραμε, με πλήρη επάρκεια μέτρων ατομικής προστασίας. Η επιτροπή λοιμώξεων πήρε μέτρα για να θωρακιστεί το νοσοκομείο και τα καταφέραμε. Στο πρώτο κύμα υπήρχαν δύο μολύνσεις εργαζομένων στους 388 όταν αναλάβαμε διοίκηση. Στην πορεία, έφτασαν τους 40, αλλά σήμερα είναι 505 εργαζόμενοι, άρα υπάρχουν από τα πολύ χαμηλά ποσοστά εργαζομένων όσων νόσησαν, ενώ ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξε διασπορά».
Σημαντική αύξηση προσωπικού και σχεδιασμός για κλινικές
Ως προς τη σημαντική διαφορά που προκύπτει στον αριθμό του προσωπικού, σε νοσηλευτικό και ιατρικό, ο ίδιος απαντάει λακωνικά: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο όμως. Δεν εφησυχάζουμε. Το Μποδοσάκειο είναι σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Ήρθαν 8 μόνιμοι γιατροί εν μέσω πανδημίας, ενισχύθηκε και από 7 επικουρικούς. Οι νοσηλευτές ξεπέρασαν τους 50, ενώ προσλήφθηκε διοικητικό και άλλο προσωπικό, με συμβάσεις διαφόρων ειδών. Κατατέθηκε νέος οργανισμός και προβλέπει νέες θέσεις, κυρίως στο ιατρικό και στις άλλες προσλήψεις που θα βγάλει το υπουργείο, ένα μεγάλο μέρος θα είναι στο Μποδοσάκειο».
Μάλιστα, ο διοικητής τόνισε πως σε κάποια τμήματα που ήταν υποστελεχωμένα θα γίνουν προσλήψεις ώστε να γίνουν κλινικές. Ενδεικτικά, ανέφερε την ογκολογική, που είχε μια γιατρό, που εξυπηρετούσε μόνο πρωινά, από Δευτέρα έως Πέμπτη. Είναι θέμα ημερών να έρθει μόνιμη δεύτερη γιατρών, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός είναι να έρθει και τρίτος γιατρός, με τον σχεδιασμό να είναι για 7ήμερη εφημερία. Αυτό θα βοηθήσει ευρύτερα την περιοχή, τους ογκολογικούς ασθενείς που σήμερα επιβαρύνουν νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Όπως τονίζει ο κ. Παπασωτηρίου: «Κριτής είναι η ίδια η κοινωνία. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια αναδιάρθρωσης στο νοσοκομείο. Μπήκαν όλοι στη μάχη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια έμπνευση προς το επιστημονικό προσωπικό, που προτιμάει το Μποδοσάκειο.
Επίσης, το νοσοκομείο στελεχώθηκε με ειδικότητες όπως Πνευμονολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, με τον ίδιο να αναφέρει πως «δουλεύουμε στοχευμένα, με τα μέλη του ΔΣ, με όλα τα στελέχη του νοσοκομείου. Όλοι οι εργαζόμενοι το αγαπούν το νοσοκομείο», τόνισε.
Αναφορικά με την Παθολογική, σήμερα υπάρχουν ειδικοί, και ενισχύεται με έναν επικουρικό, ενώ βοηθάει και Πνευμονολόγος που εφημερεύει από τη Φλώρινα, ενώ βοηθούν και παθολόγοι από την πρωτοβάθμια. «Είμαστε σε καλό επίπεδο. Αναμένουμε δύο προσλήψεις μόνιμων, στην επόμενη προκήρυξη», τόνισε.
Εμβολιασμοί: «Είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να καταρρεύσουν»
Αναφορικά με το πόσοι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι, ο ίδιος τοποθετεί αρχικά το ζήτημα στην ατομική ευθύνη του καθένα, προσθέτοντας πως η πολιτεία αποφάσισε να γίνει υποχρεωτικός και αναμένουν να γνωστοποιηθεί το πώς και πότε, λέγοντας ότι προσδιορίστηκε να γίνει έως αρχές Σεπτεμβρίου και ότι θα ακολουθήσουν τις οδηγίες.
Σε επίπεδο γιατρών, απάντησε πως είναι υψηλότατο το ποσοστό εμβολιασμού και ξεπερνάει το 90%. Σε επίπεδο διοικητικής υπηρεσίας είναι, όπως είπε σε πολύ υψηλό επίπεδο και η νοσηλευτική υπηρεσία ξεπερνάει το 65%.
Στην ερώτηση για το τι θα γίνει αν κάποιος από το προσωπικό δεν δεχθεί να εμβολιαστεί, ο κ. Παπασωτηρίου είπε πως βρίσκονται αρχικά εν αναμονή των εγκυκλίων, τόνισε πως αναμένονται προσλήψεις, προσθέτοντας πως «είναι βέβαιο ότι δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να καταρρεύσουν».
Για την αναδιάρθρωση νοσοκομείων: «Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας…»
Για την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη μετά και το σχόλιο του πρωθυπουργού, αλλά και την αιχμηρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, ο κ. Παπασωτηρίου απάντησε σε σχέση με το αν υπάρχει συζήτηση, πως: «Εγώ εκτελώ καθήκοντα διοικητή. Μας ενδιαφέρει η μονάδα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της περιοχής. Η πολιτεία ξεκίνησε ένα διάλογο. Όταν καλεστούμε ως αρμόδιοι, να πούμε τις απόψεις μας, θα τις πούμε. Έχει γίνει μια εξαγγελία, θα γίνουν οι ζυμώσεις και αν αποφασιστεί να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση θα δούμε τι θα γίνει».
«Το Μποδοσάκειο αποτελεί στολίδι στη Δ. Μακεδονία και αυτό το ξέρουμε όλοι», είπε ακόμη, λέγοντας πως: «Εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας, να ενισχύσουμε το νοσοκομείο και αυτά που είναι να έρθουν θα έρθουν. Όλο αυτό το διάστημα περάσαμε πολλά και ανταποκριθήκαμε.
Για το 4ο κύμα που επίκειται, ο ίδιος απάντησε ότι παρά το ό,τι το προσωπικό έχει υπερβάλλει εαυτόν και έχει περάσει πολλά, θα ανταποκριθεί πλήρως, λέγοντας: «Παραμένουμε νοσοκομείο αναφοράς και αυτό υποδηλώνει πολλά». Σημείωσε πως στο 4ο κύμα θα γίνει επιστράτευση και των υπολοίπων μονάδων υγείας, αλλά σήμερα υποστηρίζει την κατάσταση το Μποδοσάκειο και το Μαμάτσειο στη Δ. Μακεδονία. Και η πολιτεία και η κοινωνία έδειξε εμπιστοσύνη στο νοσοκομείο και τα έχει καταφέρει. Και στο 4ο κύμα θα τα καταφέρουμε».
«Δεν ξεχωρίσαμε κανένα περιστατικό, δεν διώξαμε ασθενή»
Ερωτηθείς, σε ανθρώπινο επίπεδο, αν υπήρξαν περιστατικά που τον κλόνισαν και αν χρειάστηκε πχ να διαλέξουν ασθενείς για κλίνες, απάντησε πως αυτό δεν έγινε ποτέ, μιας και το νοσοκομείο προσαρμόστηκε ανάλογα με την πίεση της κοινωνίας, παρά μόνο μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία όταν χρειαζόταν τριτοβάθμια φροντίδα:
«Ήμουν τυχερός. Ήρθα σε μια μονάδα που ήταν πολύ καλή και έγινε καλύτερη. Ήμουν τυχερός γιατί γνώρισα ένα αξιόμαχο και αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό. Γνώρισα και με αγκάλιασαν όλοι και οι νοσηλευτές που έχουν τεράστια εμπειρία και οι νέοι. Η διοικητική υπηρεσία λειτουργούσε σε πολύ καλό επίπεδο και έγινε καλύτερη. Με εντυπωσίασε η αγκαλιά όλων των εργαζομένων και πήγαμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε αυτό που ζούμε 18 μήνες τώρα. Δεν ξεχωρίσαμε κανένα περιστατικό. Αυξήσαμε κλίνες, κάναμε προσαρμογές και ανταποκριθήκαμε στο έπακρο. Δεν διώξαμε ασθενή γιατί δεν είχαμε κλίνες», είπε σε έναν ανθρώπινο τόνο.
Συνεχίζοντας, είπε πως τον συγκλόνισαν πολλά περιστατικά, λέγοντας πως η διοίκηση δεν ήταν απρόσωπη και όπου χρειάστηκε επικοινωνούσε και με τους ασθενείς.
Για τους αρνητές: «Ας ρωτήσουν αυτούς που νόσησαν»
Όταν κλήθηκε να στείλει ένα μήνυμα σε όσους δεν πίστευαν στον κορωνοϊό, απάντησε πως στέκεται ειδικά στο κομμάτι της συνοχής, λέγοντας πως : «Ας ρωτήσουν αυτούς που νόσησαν και βγήκαν νικητές. Ας ρωτήσουν όσους είχαν τις αμφιβολίες τους . Ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ. Κερδίσαμε αρκετές μάχες. Έχουμε το εμβόλιο και παροτρύνω τους πολίτες να προστρέξουν, Όλα τα εμβόλια είναι καλά και είναι το μοναδικό όπλο που μπορεί να μας προστατέψει».
Οι εμβολιασμοί στο νοσοκομείο, προσέθεσε, συνεχίζονται κανονικά και μέχρι 30/6 έχουν γίνει πάνω από 20.000 εμβόλιο, σε δύο εμβολιαστικές γραμμές, 7 ημέρες την εβδομάδα κατά τον Ιούνιο.
Για τον χρωματισμό του νοσοκομείου, ο ίδιος απάντησε πως με την ολοκλήρωση των εργασιών θα δείξει «το μεγαλειώδες που εκπέμπει το νοσοκομείο», σημειώνοντας πως το νοσοκομείο βάφεται και εσωτερικά, με εργαζόμενους που πάρθηκαν με ειδικά προγράμματα.
Δωρεές και «ευχαριστώ»
Ο κ. Παπασωτηρίου αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτόγνωρη συνεισφορά πολιτών, με δωρεές που ξεπέρασαν τις 250 και αφορούν κυρίως τεχνολογικό εξοπλισμό, υγειονομικό υλικό κ.α. Όλους αυτούς τους ανθρώπους τους τίμησε το νοσοκομείο, σε εκδήλωση στις 5 Ιουλίου, σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα.
«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εργαζόμενους που έδωσαν μεγάλη μάχη και έχουν ανταποκριθεί στο έπακρο. Θέλω να ευχαριστήσω την τοπική κοινωνία, φορείς, δήμο, περιφέρεια. Έχουμε ένα σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση για την παροχή υγείας στους πολίτες. Τους θέλουμε όλους συμμάχους, θέλουμε να πετύχουμε πράγματα και ελπίζουμε να πείσουμε τους πάντες ότι έχουμε όραμα και ότι αξίζει τον κόπο και θα υλοποιηθεί», κατέληξε.