Την ώρα που το ελληνικό FBI έκανε χθες πρεμιέρα και πλέον οι επικεφαλής του προσπαθούν να βρουν βηματισμό για να «τρέξουν» σοβαρές υποθέσεις, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων αναζητά αυτόν ή αυτούς που αποπειράθηκαν να βάλουν «τρικλοποδιά» στη νέα υπηρεσία από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, μέσω της διαρροής στον ηλεκτρονικό Τύπο των ονομάτων των αστυνομικών που θα την επανδρώσουν.
Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγούν στο iEidiseis ότι το έγγραφο με τα ονόματα των αστυνομικών είχε τον ανώτερο βαθμό διαβάθμισης κατά την εσωτερική του διακίνηση μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος αλληλογραφίας της ΕΛ.ΑΣ. Δηλαδή, χαρακτηριζόταν ως άκρως απόρρητο. Ένα ερώτημα που έκαναν πολλοί μετά τη διαρροή ήταν εάν θα επιφέρει αλλαγές προσώπων στη στελέχωση των υπηρεσιών.
Ανώτατη πηγή από την ΕΛ.ΑΣ. απαντά ότι «η διαρροή των ονομάτων δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή στη στελέχωση της υπηρεσίας. Δηλαδή δεν θα υπάρξει καμία αντικατάσταση αστυνομικού, λόγω της δημοσίευσης του ονόματός του». Αυτό που απασχόλησε έντονα τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν το παρακάτω ερώτημα: Η διαρροή έγινε με κακόβουλη πρόθεση από κάποιον που ήθελε «να πυροβολήσει στα πόδια το ελληνικό FBI εν τη γενέσει του» ή έγινε γιατί κάποιος διέρρευσε λόγω απερισκεψίας τη σχετική διαταγή χωρίς να σκεφτεί τις επιπτώσεις για τους συναδέλφους του;
Μεταξύ άλλων θα διερευνηθεί εάν η διαρροή έγινε από ένστολο που ήταν «δυσαρεστημένος» από τις εσωτερικές μετακινήσεις που έλαβαν χώρα για τη στελέχωση της υπηρεσίας. Παράλληλα, θα εξεταστεί εάν η απόρρητη διαταγή κατέληξε σε διαδικτυακές ομάδες αστυνομικών, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να έχουν πρόσβαση στο έγγραφο ακόμα και αστυνομικοί που δεν σχετίζονται με το ελληνικό FBI. Σημειώνεται πάντως ότι η διαταγή διακινήθηκε σε πολλές υπηρεσίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η έρευνα για την «πηγή» της διαρροής.
Την ίδια ώρα, πολλοί ήταν οι αστυνομικοί που εξέφρασαν την ανησυχία τους βλέποντας στα… μανταλάκια τα ονόματά τους μαζί με τον Αριθμό Μητρώου τους, θέτοντας θέμα ακόμα και για την προσωπική τους ασφάλεια, ενώ συνδικαλιστές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν σε νομικές ενέργειες.
Όσον αφορά στη λειτουργία της νέας υπηρεσίας που ξεκίνησε χθες, στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, όπως είναι η επίσημη ονομασία της, υπάγονται οι έξι παρακάτω υποδιευθύνσεις: Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, Υποδιεύθυνση Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων, Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, Υποδιεύθυνση Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων και Υποδιεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.
Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε:
«Η μηδενική ανοχή στο οργανωμένο έγκλημα είναι για μένα προσωπική δέσμευση. Για την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα. Είναι, άλλωστε, μια από τις σημαντικότερες απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και την εσωτερική ασφάλεια των κρατών μελών ειδικότερα.
Γι αυτό το λόγο προχωρήσαμε σε ένα σημαντικό βήμα στη διαρκή μάχη της πολιτείας κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Στη σύσταση, για πρώτη φορά, στη χώρα μας μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας με αποκλειστικό αντικείμενο την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος είναι, από σήμερα, πραγματικότητα. Έκλεισε ένας σημαντικός κύκλος, αυτός των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι οποίες μετεξελίσσονται σε Διευθύνσεις Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων και ανοίγει ένας νέος, αυτός της ειδικής υπηρεσίας.
Η διαμόρφωση της ΔΑΟΕ βασίστηκε στην εμπειρία αντίστοιχων υπηρεσιών άλλων χωρών και στις συστάσεις του ΟΗΕ και της Ε.Ε.».
πηγή: ieidiseis.gr