Μπορεί το διαδίκτυο να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και πολλοί να καταναλώνουμε πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη, το βιβλίο όμως πάντα θα είναι «μια ανοιχτή αγκαλιά» για όσους θέλουν και αφήνονται στους μαγικούς κόσμους που κρύβει.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Πτολεμαΐδα συνεχίζει να είναι σημείο αναφοράς κυρίως για τους βιβλιόφιλους, μικρούς και μεγάλους.
Η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, κα. Σοφία Καλμανίδου, μίλησε στον «Π» για την κίνηση στη βιβλιοθήκη, για τις ηλικίες που αποτελούν το μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό και για τις δράσεις που υλοποιούνται με απώτερο σκοπό την προσέλκυση παιδιών, εφήβων και νέων στην ανάγνωση.
Λόγω καλοκαιριού, χωρίς τις σχολικές υποχρεώσεις και το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών, η Δημοτική Βιβλιοθήκη παρουσιάζει αυξημένη κίνηση, παρά το γεγονός ότι αρκετά λείπουν σε κατασκηνώσεις ή σε διακοπές με τους γονείς τους. Τα παιδιά επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη, δανείζονται βιβλία, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια με τους φίλους τους, ενώ άλλα επιλέγουν την ησυχία της βιβλιοθήκης για να μελετήσουν ή να διαβάσουν απλά ένα βιβλίο της επιλογής τους.
Σύμφωνα με την κα. Καλμανίδου, οι βιβλιοθήκες σε Πανελλήνιο, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με έρευνες, παρουσιάζουν πτωτική τάση στην επισκεψιμότητα. Επίσης τα παιδιά δεν προτιμούν να διαβάζουν όπως τα προηγούμενα χρόνια και το διαδίκτυο τους αποσπά όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον.
Για τους παραπάνω λόγους, η βιβλιοθήκη πρέπει πάντα να βρίσκει άλλους τρόπους προσέγγισης των παιδιών μέσα από δράσεις και αναγνωστικές εμψυχώσεις, με σκοπό να τα φέρει πιο κοντά στο βιβλίο και την ανάγνωση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα. Καλμανίδου «Χρειάζεται μεγαλύτερος κόπος από την δική μας την πλευρά για να μπορέσουμε να φέρουμε τα παιδιά στο χώρο της βιβλιοθήκης».
Η ηλικιακή ομάδα παιδιών που επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη περισσότερο είναι αυτή της προσχολικής ηλικίας. Παιδιά κάτω των 6 ετών, συνοδεία των γονιών τους, βρίσκονται στους χώρους της Βιβλιοθήκης επιλέγοντας βιβλία που θα τους διαβάσουν οι γονείς και οι δικοί τους άνθρωποι. Ακολουθούν τα παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, δηλαδή από 6 έως 12 ετών, ενώ στους εφήβους η πτωτική τάση είναι μεγάλη, καθώς όσο μεγαλώνουν αποκόπτονται από το βιβλίο.
Η δραστηριότητα της βιβλιοθήκης τα τελευταία χρόνια κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Βασικός στόχος όλων αυτών των προγραμμάτων που υλοποιεί η βιβλιοθήκη, γιατί δεν είναι αποσπασματικές δράσεις, αλλά ολοκληρωμένα προγράμματα με συνέχεια και συνέπεια είναι αυτός. Δηλαδή, να έρθουν τα παιδιά στο χώρο της δανειστικής βιβλιοθήκης και να εκπαιδευτούν στον τρόπο της ανάγνωσης και να μπουν σε αυτό τον κόσμο. Γιατί δεν είναι αυτονόητο. Δεν μπορεί κανείς να μπει έτσι απλά στο χώρο της λογοτεχνίας, κάποιος πρέπει να τον εισάγει. Γι’ αυτό γίνεται αναφορά σε αναγνωστικές εμψυχώσεις, για περπατήματα μέσα στη λογοτεχνία και μέσω αυτών των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με οργανωμένες ομάδες παιδιών, επιδιώκεται η προσέγγισή τους. Έχουν επιτευχθεί πολλά στο χώρο της φιλαναγνωσίας και τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί είναι πολλά και ουσιαστικά.
Την περασμένη χρονιά, το πρόγραμμα «Με ανοιχτά βιβλία στη βιβλιοθήκη», η προσέλευση και η συμμετοχή των παιδιών ήταν μεγάλα, όπου διαπιστώθηκε ένα σημαντικό μέρος των παιδιών, να γίνονται τακτικοί αναγνώστες.
Τα τελευταία χρόνια οι νέοι γονείς προσπαθούν να ωθήσουν τα παιδιά προς την ανάγνωση, περισσότερο απ’ ότι οι παλιότεροι. Αυτό γίνεται εμφανές και από την εκδοτική παραγωγή. Παρατηρείται αύξηση στην έκδοση βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, ακολουθούν τα βιβλία για παιδιά μεταξύ 6-12 ετών, ενώ για εφήβους είναι σημαντικά λιγότερα.
Στα πλαίσια της προσέλκυσης των εφήβων στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, αλλά και στην προσέγγισή τους, όπως μας είπε η κα. Σοφία Καλμανίδου, θα υλοποιηθεί την επόμενη χρονιά πρόγραμμα φιλαναγνωσίας για εφήβους.
Όσον αφορά τους ενήλικες αναγνώστες, αυτοί παρουσιάζουν μία σταθερή πορεία στο χρόνο. Αυξάνεται ελαφρώς η δανειστική κίνηση στο ενήλικο κοινό με μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες να διαβάζουν, σε σχέση με τους άντρες κι αυτό είναι ένα στατιστικό πανελλήνιο αποτέλεσμα. Δηλαδή παρατηρείται ότι οι γυναίκες αγαπούν περισσότερο το διάβασμα απ’ ότι οι άνδρες και χρησιμοποιούν περισσότερο τις βιβλιοθήκες από τους άνδρες.
Μαρία Κοτζακόλιου