Οξύτατη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ Καρυπίδη και Δακή, με τον δεύτερο να κατηγορεί τον πρώτο ότι είναι υποστηρικτής της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία οδηγεί τον τόπο στον κατήφορο, χωρίς η περιφερειακή Αρχή να αντιδρά. Τις κατηγορίες επέστρεψε ο περιφερειάρχης στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι το κόμμα που υποστηρίζει και ο αρχηγός του Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι υπέρ του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, ενώ μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που έφεραν στην περιοχή μας τα τοξικά απόβλητα.
Η ανταλλαγή των πυρών ξεκίνησε την Δευτέρα πριν από την έναρξη του περιφερειακού συμβουλίου με εκατέρωθεν δηλώσεις. Ο Γιώργος Δακής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι υπό κατάρρευση και στην κατάρρευσή της θα συμπαρασύρει όλη τη χώρα. Σ’ αυτή τη διαδρομή η περιφερειακή Αρχή είναι συμπαραστάτης, χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο και καμία δράση που να αναχαιτίσει την καταστροφική πορεία». Μίλησε για ψέματα των υπουργών που επισκέπτονται την περιοχή, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος «μας έλεγε ότι δήθεν αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή είχε υπογράψει την πώλησή της». Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εμφάνισε ΦΕΚ του Απριλίου 2016, το οποίο υπογράφουν: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, καθώς και οι Σκουρλέτης, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης. Στο ΦΕΚ αναφέρεται: «Στόχος και μέθοδος αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ Α.Ε. είναι η πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενδεχομένως το 2016». «Τα ψέματα, η αναλήθεια και η καταστροφή έχουν όρια, η κοινωνία δεν μπορεί να παρακολουθήσει αυτόν τον κατήφορο, πρέπει να αντιδράσει», τόνισε ο Γ. Δακής.
Απαντώντας ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος να σημειωθεί παρακολουθούσε τις δηλώσεις Δακή, σημείωσε: «Για τα τοξικά απόβλητα μάς έλεγαν να πάρουμε τα λάβαρα. Εμείς διαβεβαιώναμε τότε ότι θα έρθει η δικαίωση μέσα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και ότι θα υπάρξει πολιτική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Οι κυβερνήσεις που στήριζε ο κ. Δακής και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μας έφεραν εδώ τα τοξικά απόβλητα. Εμείς καταφέραμε να τα αποτρέψουμε. Υπάρχει η απόφαση του ΣτΕ και υπάρχει και πολιτική απόφαση η οποία ξεκαθαρίζει τα πράγματα, που λέει κανένα τοξικό απόβλητο στη Δυτική Μακεδονία».
Για το θέμα της ΔΕΗ και για το ΦΕΚ, ο Θεόδωρος Καρυπίδης, υποστήριξε ότι «αυτό που έγινε είναι η συνέχεια των πραγμάτων του 2013, όπου ουσιαστικά είναι υποχρεωμένες οι κυβερνήσεις στις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης και ό,τι είναι στο ΤΑΙΠΕΔ να το ανανεώνουν. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά στο δημόσιο λόγο η μισή αλήθεια είναι καταστροφική». Διαβεβαιώνω – πρόσθεσε ο περιφερειάρχης – στις συζητήσεις με τον Σκουρλέτη, αλλά και στη δημόσια δέσμευσή του από την περιοχή, είπε ότι είναι ενάντια στην πώληση του 17%, το οποίο πρέπει να πάει στις Δημόσιες Συμμετοχές. Και στην παράδοση – παραλαβή του υπουργείου, είπε στον Σταθάκη, ότι η κυβέρνηση έχει συνέχεια και απείλησε με παραίτηση αν πωληθεί το 17%. Άλλωστε ο νέος υπουργός Ενέργειας με δηλώσεις του σε ξένα δίκτυα τα οποία παρακολουθούν οι δανειστές, δεσμεύτηκε δημοσίως ότι το 17% δεν πωλείται. Την ίδια δέσμευση ανέλαβε ο κ. Σταθάκης και σε συνάντηση μαζί μου».
Καταλήγοντας ο Θ. Καρυπίδης, είπε: «Εμείς έπρεπε να δεσμεύσουμε την πολιτική ηγεσία και το πράξαμε. Δεν υπάρχει άλλη άποψη στην κυβέρνηση για το 17%. Το ίδιο έπρεπε να κάνουν και οι υπόλοιποι. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι, οι δήμαρχοι, οι βουλευτές. Όμως αυτοί που είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς, το κόμμα που υποστηρίζει ο κ. Δακής και ο αρχηγός του, ο κ. Μητσοτάκης, είναι αυτοί που θέλουν να πουλήσουν τη ΔΕΗ. Το επιχείρησαν με τη μικρή ΔΕΗ αλλά δεν πρόλαβαν».