Οσμή σκανδάλου δύο μήνες πριν πέσουν οι υπογραφές στη Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό – Τα πολλά ερωτηματικά και η άνωθεν εντολή, η προέλευση της οποίας παραμένει στο σκοτάδι
Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους απαιτούν να μην εκχωρηθεί το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν και ζητούν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε συμφωνία. Η Ελλάδα είναι χωρισμένη στα δύο, τα Σκόπια επίσης, αλλά στο παρασκήνιο, πίσω από τις εξαγγελίες για «οριστική λύση στο Μακεδονικό» και από την κινδυνολογία περί «εγκαθόδρυσης της ειρήνης σε ολόκληρα τα Βαλκάνια», τα στελέχη των δύο εμπλεκομένων κυβερνήσεων κάνουν… μπίζνες. Σύμφωνα με αποκάλυψη του ΣΚΑΪ, η ΔΕΗ εξαγόρασε εταιρεία που ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων και «στενού» συνεργάτη του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, δύο μήνες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ΔΕΗ, κατόπιν εντολής που δέχθηκε και έγκριση από τον βασικό μέτοχο, το ελληνικό Δημόσιο, εξαγόρασε έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, την εταιρεία εμπορίας ενέργειας EDS, η οποία ανήκε στον αντιπρόεδρο και υπεύθυνο για τα οικονομικά της σκοπιανής κυβέρνησης, Κότσο Ανγκιούσεφ.
Η ελληνική κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει ο ΣΚΑΪ, απέκρυψε τη συγκεκριμένη απόφαση και ενέργεια, η οποία ολοκληρώθηκε λίγες ημέρες πριν την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων. Επίσης, δεν δόθηκε απάντηση για το ποιος υπουργός ή αξιωματούχος έδωσε την εντολή για την εξαγορά της EDS, η οποία ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ.
Ο Ανγκιούσεφ θεωρείται προσωπικός φίλος του Ζάεφ και το καλοκαίρι έκαναν οικογενειακώς διακοπές στη Χαλκιδική.
Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ, δεν διευκρινίζεται η τιμή απορρόφησης και οι τιμές πώλησης της ενέργειας.
Όπως υποστήριξε ο ΣΚΑΪ, το κόστος της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, ανήλθε σε πέντε εκατ. ευρώ, σχεδόν όσα και τα χρήματα που έδωσε η ΔΕΗ για την εξαγορά της EDS, με διαχειριστές ανθρώπους του ιδίου του Σκοπιανού αντιπροέδρου.