Κλίμα, έδαφος, αρδευτικά και ένταξη νέων αγροτών στη βιολογική συντελούν στη δημιουργία ενός βιολογικού χωριού
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων και σκοπών, εντάχθηκαν στα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας οι νέοι αγρότες της περιοχής, δημιουργώντας, πριν από λίγα χρόνια, έναν αγροτικό συνεταιρισμό, για τη διάθεση και προώθηση της βιολογικής παραγωγής τους. Σημαντικό αρωγό στην όλη προσπάθεια αποτελούν τα αρδευτικά έργα και το υδροηλεκτρικό φράγμα Σισανίου, που αναμένεται να αυξήσει την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Από το φράγμα καλύπτονται αρδευτικά 400-500 στρέμματα φασολιών, αλλά αναμένεται από του χρόνου να λειτουργήσει το νέο αρδευτικό δίκτυο –υπολείπεται η ηλεκτροδότηση–, το οποίο θα καλύπτει όλο τον κάμπο του χωριού, κοντά στα 2.500 στρέμματα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σισανίου, Δημήτρης Ζιώγου. «Αυτήν τη στιγμή, ένα τμήμα του χωριού έχει ενταχθεί στη βιολογική, αλλά φιλοδοξούμε να γίνει ολόκληρο το χωριό βιολογικό, με την ολοκλήρωση του αρδευτικού και τη δημιουργία ενός διαλογητηρίου-συσκευαστηρίου, όπου και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ενασχόληση περισσότερων αγροτών με το τοπικό προϊόν», μας τονίζει.
Το βιολογικό χωριό
Από πού, όμως, ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία ενός βιολογικού χωριού; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, προέκυψε από ανάγκη, όταν κατά την επίσκεψη ενός τοπικού γεωπόνου αναφέρθηκε ότι με τα χρόνια και τη χρήση φυτοφαρμάκων θα αλλοιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η θρεπτική αξία των φασολιών Σισανίου. Έτσι, όπως λέει ο κ. Ζιώγου, οι παραγωγοί στράφηκαν στη βιολογική, ώστε να διασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος και να πετύχουν καλύτερη και μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές. «Ο τόπος μας είναι κατάλληλος για να γίνει βιολογική καλλιέργεια και όχι μόνο στα φασόλια, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες που αρχίζουν και μπαίνουν στην περιοχή», λέει ο κ. Ζιώγου και προσθέτει: «Γίνονται βήματα αργά και σταθερά, οι αντιδράσεις πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια, αλλά οι νέοι ηλικιακά αγρότες αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και μετέχουν ενεργά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95% των κατοίκων του χωριού ασχολείται με την καλλιέργεια φασολιών, υπάρχουν επίσης 4 κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται αρωματικά φυτά, καρύδια, πατάτες, ρίγανη, θυμάρι και άλλα προϊόντα.