– Με αφορμή την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το «Αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης της λίμνης Πολυφύτου»
Η εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ με πρόταση αναπτυξιακή για την «άρδευση Βόρεια Ζώνη της λίμνης Πολυφύτου», όπως το ονομάζει, μετά από τόσα χρόνια λήθαργου θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι αναβάθμισης του τρόπου άσκησης πολιτικής, αν συνιστούσε πραγματικό προβληματισμό και ενδιαφέρον για την κοινωνία.
Η τακτική των πυροτεχνημάτων, όμως, δεν είναι σε καμία περίπτωση διεξοδική, καθώς φανερώνει την απέλπιδα προσπάθεια να περισωθεί ότι απέμεινε από μια χρεωκοπημένη ιστορικά πολιτική πρακτική που οδήγησε τελικά στην αποδιάρθρωση και κατάρρευση της πρωτογενούς παραγωγής.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας πολιτικής χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό με καταστροφικές ανακολουθίες και υιοθέτηση πελατειακών και κομματικών κριτηρίων σε κάθε χειρισμό.
Αυτοί λοιπόν που ταλαιπώρησαν τις τελευταίες δεκαετίες και στοχοποίησαν τον αγροτικό χώρο (και όλη την κοινωνία), με συνέπεια η πατρίδας μας σήμερα να στερείται έναν από τους θεμελιώδους αξίας πόρους της, ένα από τα πιο ισχυρά παραγωγικά της πλεονεκτήματα, σήμερα ομιλούν για τον πρωτογενή τομέα.
Έτσι, το να φέρνουν οι πρωταίτιοι της κρίσης, με τρόπο επαναλαμβανόμενο, ιδέες μεγάλης «πνοής», χωρίς καμιά στοιχειώδη προετοιμασία, χωρίς καμία διαβούλευση με την κοινωνία, χωρίς προεργασία, επιστημονική ανάλυση και σχεδιασμό, χωρίς καμία στοιχειώδη διαδικασία ωρίμανσης, μάλλον τον πανικό και το πολιτικό τους αδιέξοδο προδίδουν .
Ακροβατούν πάνω από το καταρρακωμένο σώμα της αγροτικής παραγωγής, που από δικές τους επιλογές, κατέληξε έτσι, θα έπρεπε πρωτίστως να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως όφειλαν, με έναν απολογισμό των πεπραγμένων τους πρώτα από όλα, ώστε να προχωρήσουν, στη συνέχεια, με σοβαρότητα και ευθύνη σε ένα παραγωγικό και εποικοδομητικό διάλογο που είναι τόσο χρήσιμος για την κοινωνία.
Από το 2014 ο κ. Κουκουλόπουλος, ως αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε από τα Κοίλα, στα εγκαίνια της 30ης Εμποροβιοτεχνικής έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας το Αρδευτικό της «Βόρειας ζώνης Πολυφύτου», έκτασης 38.000 στρεμμάτων. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ μιλάει για αρδευτικό 80.000 στρεμμάτων!.
Από το Βελβεντό μέχρι το Τρανόβαλτο και το Λιβαδερό!!!
Τι έκανε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και η τότε συγκυβέρνηση μέχρι που πέρασαν στην μαύρη ιστορία αυτού του τόπου; Τίποτε απολύτως.
Ούτε αρχική διερευνητική μελέτη, ούτε στοιχειώδης υπολογισμός της έκτασης του έργου, ούτε προϋπολογισμός!
Τι ακριβώς λοιπόν είχε ενταχθεί στο «πακέτο Γιούγκερ»;
Πως χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό θα προχωρούσατε στο σχέδιο άρδευσης και την εφαρμογή του;
Είναι φανερό, ότι μόνος στόχος της ανακοίνωσης αλλά και των δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που διαρρηγνύουν τα ιμάτια για το «Αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης» αποτελεί η παραπλάνηση της κοινής γνώμης και η δημιουργία εντυπώσεων καθώς τα λεγόμενα τους είναι επιεικώς ανακριβή .
Επιχειρούν οι εμπνευστές του σχεδίου διάλυσης της χώρας με επιμονή και ασέβεια να αποπροσανατολίζουν και να εκμεταλλεύονται τον πόνο και τις ανασφάλειες των αγροτών.
Χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα για να προσελκύσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον σε μια ζοφερή πραγματικότητα που ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Έχοντας γνώση βέβαια ότι οι ιδέες μεγάλων έργων, χωρίς σχεδιασμό, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.
Σήμερα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη , σε δύσκολες δημοσιονομικά και παραγωγικά συνθήκες , να επιλύσει ταχύτατα , οικονομικά , διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα και πολλά από αυτά έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον είκοσι χρόνια πριν .
Το βασικό κυβερνητικό πρόγραμμα όπως έχει κατατεθεί παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο ως προς την φιλοσοφία του , τις αξίες και τους στόχους του, που είναι η υπηρέτηση της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του αγροτικού τομέα.
Προετοιμάζεται ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης στον πρωτογενή τομέα που στηρίζεται σε ”κύκλους” προϊόντων με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και τον επιμερισμό σε κάθε περιοχή της, με την τεχνογνωσία του ανθρωπινού δυναμικού, την μελέτη του διεθνούς ανταγωνισμού, την ορθολογική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και ενισχύσεων, την ανάπτυξη μιας σύγχρονης εμπορικής στρατηγικής στον τομέα των τροφίμων, την χρήση νέων αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων, πάντα με εθνικό και περιφερειακό χαρακτήρα και φυσικά με δημόσιο διάλογο και θα αποκτήσει τμηματικά θεσμικό χαρακτήρα.
Μέσα σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσεται και η ανάπτυξη της Βόρειας Ζώνης της λίμνης Πολυφύτου αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου αποτελεί και η υλοποίηση ενός σχεδίου άρδευσης όπως και ικανοποίησης κάθε άλλης ανάγκης σε νερό (βιομηχανική χρήση, πλύσιμο εξωτερικών χώρων, αυτοκινήτων, πυρκαγιές κλπ. πλην ποσίμου). Η βόρεια ζώνη χρειάζεται, πάντα χρειαζόταν, το δικό της αρδευτικό για να αξιοποιήσει με τον αποδοτικότερο τρόπο τις τοπικές συνθήκες αγροτικής παραγωγής.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη περιοχή, όντας προικισμένη με υψηλό διαθέσιμο υδάτινο δυναμικό, δεν μπορεί παρά να ενσωματώσει αυτή τη δυνατότητα άρδευσης στο αναπτυξιακό της σχεδιασμό, την στιγμή που είναι στενά εξαρτημένη και από τις επιλογές του είδους και της έκτασης των καλλιεργειών της.
Έτσι, λοιπόν και δεδομένου, ότι η άρδευση μόνο θετική συμβολή μπορεί να έχει σαν παράμετρος, σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης καλλιεργειών και δεν μπορεί παρά να μας βρίσκει θετικά κείμενους αυτή η προοπτική.
Επενδύσεις σε έργα υποδομών όπως το «Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου» αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα και τυγχάνουν της αμέριστης υποστήριξης τόσο των τεσσάρων βουλευτών μας όσο και της κυβέρνησης.
Τέλος απορούμε, για το καθυστερημένο ενδιαφέρον των κλαυθμηριζόντων για την περιοχή, μια και οι ίδιοι υπήρξαν διαχειριστές πακτωλού χρημάτων για τη γεωργία τις τελευταίες δεκαετίες και όλοι γνωρίζουν αν αξιοποίησαν αυτή την δυνατότητα αλλά και το πως κακοδιαχειρίστηκαν την δημόσια περιουσία.
Εμείς οφείλουμε να δούμε το μέλλον του αγροτικού χώρου, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της εποχής μας, με την ματιά στραμμένη στις νεώτερες γενιές των παραγωγών, των αναγκών της κοινωνίας και τις υποδείξεις των επιστημόνων του χώρου και πάντα σε ένα πλαίσιο ορθολογικού σχεδιασμού.
Αυτή την εντολή μας έδωσε ο Ελληνικός λαός και θα την υπηρετήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις Όταν λοιπόν επανέλθετε και για όποιο θέμα επανέλθετε, τουλάχιστον κάντε το με σεμνότητα και αυτοκριτική διάθεση και όχι με πολιτικούς ορυμαγδούς.
Η προσφιλής σας τακτική, «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» δεν θα έχει καμία τύχη.