Συνεταιρισμός είναι η εθελοντική ένωση προσώπων για την αντιμετώπιση κυρίως οικονομικών αναγκών και βασίζεται σε συνεταιριστικές αρχές .
Πρώτος οργανωμένος συνεταιρισμός που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, ήταν ο συνεταιρισμός των Αμπελακίων ιδρύθηκε το 1788 και τα μέλη του Συνεταιρισμού ανερχόταν σε 6.000. άτομα, με αντικείμενο εργασιών την Φυτική βαφή κόκκινου νήματος με τον παραδοσιακό τρόπο από ριζάρι. Όλοι οι Αμπελακιώτες, , ήταν μέτοχοι στην συνεταιριστική επιχείρηση. Οι γαιοκτήμονες συμμετείχαν με τα χωράφια τους, οι κεφαλαιούχοι με τα χρήματα τους, οι τεχνίτες και οι εργάτες με την εργασία τους. Ο Συνεταιρισμός έδρασε για 23 έτη και διαλύθηκε το 1811. Σκοπός του συνεταιρισμού ήταν η εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος των μελών της κοινότητας. (Πηγή DISCOVER HELLAS)
-Συνεταιριστικές αρχές
- Εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή
- Δημοκρατική διοίκηση των συνεταιρισμών
- Οικονομική συμμετοχή των μελών
- Αυτονομία και ανεξαρτησία των συνεταιρισμών
- Εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και πληροφόρηση
- Συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών
–Για τη Σύσταση ενός Αγροτικού Συνεταιρισμού απαιτείται η σύνταξη καταστατικού, η υπογραφή του από επτά (7) τουλάχιστον πρόσωπα και η έγκρισή του από το Ειρηνοδικείο της έδρας του συνεταιρισμού. (Πηγή http://archive.in.gr/)
-Για τη Σύσταση Αστικού Συνεταιρισμού είναι αναγκαία η σύνταξη καταστατικού το οποίο υπογράφεται από 15 τουλάχιστον συνεταίρους-μέλη και η καταχώρηση του στο μητρώο Συνεταιρισμών του Ειρηνοδικείου της έδρας του συνεταιρισμού.
-Εισφορές-Κεφάλαιο για τη συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων σύστασης του Συνεταιρισμού, κάθε συνέταιρος εγγράφεται για μία υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα, το ύψος της οποίας καθορίζεται από το καταστατικό και καταβάλλεται σε ένα μήνα από την καταχώρηση του Συνεταιρισμού στο Ειρηνοδικείο ή από την εγγραφή του συνεταίρου, εκτός αν ο χρόνος καταβολής ορίζεται διαφορετικά από το καταστατικό.
-Η συνεταιριστική μερίδα είναι αδιαίρετη και ίση για όλους του συνεταίρους και μεταβιβάζεται μόνο σε συνεταίρο. Μεταβίβαση σε τρίτο γίνεται μόνο με τη συναίνεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η συνεταιριστική μερίδα δεν κληρονομείται ούτε κληροδοτείται, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά.
-Όργανα Αποφάσεων – Διοίκησης και Ελέγχου
Γενική Συνέλευση
Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
Εποπτικό Συμβούλιο
-Οικονομική Διαχείριση -Λογιστική Οργάνωση
Ο Συνεταιρισμός τηρεί τα βιβλία που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία και επί πλέον :
1) Βιβλίο μητρώου των μελών
2). Βιβλίο πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης
3). Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου
4) Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων του Εποπτικού Συμβουλίου..
Οι πιο συνηθισμένες μορφές συνεταιρισμών που συναντάμε είναι:
- Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
- Αστικοί Συνεταιρισμοί.
- Προμηθευτικοί Συνεταιρισμοί.
- Τραπεζικοί Συνεταιρισμοί.
- Φαρμακευτικοί Συνεταιρισμοί
- Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών κ.α.
Σύμφωνα με τον Νόμο 4384/2016 – ΦΕΚ 78/A/26-4-2016 : Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις.
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί θεωρούνται και οι αλιευτικοί, κτηνοτροφικοί, πτηνοτροφικοί, μελισσοκομικοί, σηροτροφικοί, αγροτουριστικοί, αγροβιοτεχνικοί, οικοτεχνικοί και άλλοι συνεταιρισμοί οποιουδήποτε κλάδου ή δραστηριότητας της αγροτικής οικονομίας. Οι Δασικοί Συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις αυτών, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου.
Η βασικότερη αλλαγή του νόμου αφορά τη μείωση του ελάχιστου αριθμού για τη σύσταση συνεταιρισμού από 30 σε 20 μέλη.
Παράλληλα ο ελάχιστος αριθμός για τη σύσταση αλιευτικού συνεταιρισμού μειώθηκε από 15 σε 10 μέλη, ενώ, αντίθετα, ο ελάχιστος αριθμός για τη σύσταση γυναικείου συνεταιρισμού αυξήθηκε από 3 σε 5 μέλη.
Τέλος να αναφέρουμε ότι τώρα τελευταία εμφανίζεται μια νέα μορφή συνεταιρισμού σύμφωνα με τον Νόμο Ν.4019/2011 η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Τα μέλη της «Κοιν.Σ.Επ.» μπορούν να είναι απλοί πολίτες αλλά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις). ενώ δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε αυτήν των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που υπάγονται σε αυτούς. Το κεφάλαιο της επιχείρησης διαιρείται σε συνεταιριστικές μερίδες. Ο αριθμός των μερίδων και η ονομαστική τους αξία, η οποία είναι ίδια για κάθε μερίδα, καθορίζονται στο καταστατικό της επιχείρησης. Τα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. διαθέτουν τουλάχιστον από μία υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα, ως ελάχιστη χρηματική συμμετοχή στο κεφάλαιο της επιχείρησης, το ύψος της οποίας ορίζεται ελεύθερα από το καταστατικό και είναι ίσο για όλα τα μέλη. (Πηγή www.taxheaven.gr Σταυρουλάκης )
Στην δύσκολη εποχή που διανεύει η χώρα μας, της τεράστιας οικονομικής κρίσης, της φτώχειας, των προσφύγων , των μνημονίων και τα capital control . Οι σύγχρονοι συνεταιρισμοί με τις καινοτομίες του νέου νόμου όπου θεσπίζετε α) το εθνικό μητρώο στους συνεταιρισμούς και β) η ενίσχυση του ρόλου της ελεγκτικής αρχής
αποτελούν όαση στον κάθε ένα που θέλει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.
Σύνθημα μας είναι Ένας για όλους και όλοι για έναν.
ΡΟΥΛΑ Χ. ΜΑΥΡΙΔΟΥ
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΕΙ Σ.Σ.Ο.Ε
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ