Η δύναμη της εικόνας είναι τόσο ικανή που δεν χωρά λέξη περαιτέρω περιγραφής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ρητό που αναφέρει χρόνια τώρα πως “μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”. Η ισχύς μιας εικόνας είναι αδιαμφισβήτητη. Άλλωστε, διαχρονικά υπάρχουν φωτογραφίες που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για έναν φωτογράφο, πόση έμπνευση χωρά στο μικρό παραθυράκι της φωτογραφικής μηχανής, πόσα συναισθήματα και πόσες αλήθειες να χωρέσει ένα καρέ; Ερωτήματα τα οποία μπορεί να απαντήσει μόνο ένας φωτογράφος.
Ο Γρηγόρης Δάλλης, ο άνθρωπος που ευθύνεται για το νούμερο ένα σε “κλικ” άρθρο του e-ptolemeos.gr που σάρωσε στο διαδίκτυο και έγινε viral -τη γνωστή πλέον σε πολλούς φωτογραφική συλλογή του με τίτλο “Βάρδια στη ΔΕΗ”- αποκαλύπτεται… Και μπορεί οι φωτογράφοι να μας μιλούν με τις εικόνες τους, όμως ήρθε η στιγμή το πρόσωπο πίσω από την κάμερα να βγει μπροστά και να μας παρουσιάσει την ανάγκη που τον ωθεί στο να φωτογραφίζει, την πηγή έμπνευσής του, αλλά κυρίως τους λόγους για τους οποίους θέλησε να αποθανατίσει την βάρδια των συναδέλφων του εργαζομένων στη Δ.Ε.Η.
- Πώς ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας με τη φωτογραφία;
– Από μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να μαγεύεται με την εικόνα, τυπωμένη σε χαρτί. Ταυτόχρονα στη γειτονιά εκείνα τα χρόνια, (αναφέρομαι στα τέλη της δεκαετίας του ’80), ζούσε ένας πλανόδιος φωτογράφος που τον έβλεπα να κουβαλά στον λαιμό την φωτογραφική μηχανή του και ήθελα πάντα να βρίσκομαι στη μαγική θέση του φωτογράφου που αποτυπώνει την ιδία τη ζωή. Έτσι λοιπόν όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να χω στα χέρια μου και εγώ μια φωτογραφική μηχανή, ξεκίνησα το υπέροχο αυτό ταξίδι της προσωπικής μου έκφρασης μέσα από την φωτογραφία… Με τα χρόνια λοιπόν εξελίχτηκα και εγώ με σεμινάρια, εκθέσεις, λέσχες φωτογραφίας, ημερίδες, βιβλία ειδικού τύπου κ.λπ….και συνεχίζω να το σπουδάζω. Φανταστείτε λοιπόν ότι η φωτογραφία για μένα είναι όπως η ζωή, προχώρα, μαθαίνεις, δημιουργείς. Σπουδή ζωής μα και η ιδία η ζωή η φωτογραφία.
- Επιλέγετε εσείς τι θα φωτογραφίσετε ή… οι πρωταγωνιστές του κάδρου είναι αυτοί που σας επιλέγουν;
– Δεν επιλέγω, δεν επιλέγουν….είναι κάτι μαγικό…. συντελείται μια επαφή μεταξύ φωτογράφου και φωτογραφιζομένου τόσο μαγικά και ακαριαία. Ένα κλικ που τα εμπεριέχει όλα. Θα έλεγα ότι είναι ..η αποφασιστική στιγμή… κατά τον Πρέσον …
Δεν το βάζω λοιπόν σε καμία όχθη ..μπορώ να πω ότι κυλάει… σαν ένα ποτάμι, έχει ροή. Αν και φαινομενικά πρόκειται για το πάγωμα του χρόνου, πέρα από την ανάμνηση που μας δίνει αυτήν η υπέροχη τέχνη, μας δίνει και διάφορες πληροφορίες, μας αφηγείται.. μεταμορφώνοντας την απλή στιγμή σε μια ολόκληρη ιστορία μέσα σε ένα κάδρο, που, θαρρείς ότι περιορίζει την στιγμή μα αν βουτήξεις μέσα, είτε σαν δημιουργός είτε σαν θεατής …γίνεται μαγεία.. Στη δική μου περίπτωση έχει και την εσωτερική μου ανάγκη να εκφραστώ.
- Η βάρδια στη ΔΕΗ και γενικότερα οι φωτογραφίες σας με τους εργαζομένους στο χώρο αποτύπωσαν όλα όσα ούτε ένα κείμενο 1.000 λέξεων δεν μπορεί. Ποια ανάγκη προέκυψε για να φωτογραφήσετε το δύσκολο αυτό έργο των εργαζομένων;
– Ανάγκη μου είναι η έκφραση. Ο χώρος λοιπόν που εργάζομαι και δεν είναι άλλος από τα ορυχεία της ΔΕΗ είναι και η ζωή μου ….απλά πάντα είχα έναν “δημιουργικό θυμό” μέσα μου, που είχε να κάνει με την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ και την άποψη που επικρατεί στην Ελλάδα ότι ΔΕΗ είναι το γκισέ που πληρώνουμε τον λογαριασμό και οι κολώνες που συναντά το βλέμμα μας παντού.
Μα δεν είναι έτσι τα πράγματα. ΔΕΗ είναι ο κάθε εργαζόμενος που με σκληρό μόχθο, κάτω από ακραίες συνθήκες, 365 μέρες τον χρόνο χύνει ιδρώτα, αίμα, για να ζήσει την οικογένειά του να δώσει φως στην πατρίδα μας…
Έλειπε λοιπόν αυτή η αφήγηση και η εικόνα του Ανθρώπου πίσω από ένα παραγόμενο αγαθό που ονομάζεται ρεύμα.
ΔΕΗ λοιπόν είναι πρώτα από όλα ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος…. αυτό είναι λοιπόν η ανάγκη μου… να δείξω μέσω της τέχνης μου το τι υπάρχει πραγματικά…πίσω από ένα άγγιγμα ενός διακόπτη ρεύματος που φωτίζει, ζεσταίνει, μορφώνει…και βάλτε οτιδήποτε εσείς μπορεί να μας δώσει, αυτό το κοινωνικό αγαθό που εμείς υπηρετούμε.
- Τελικά, είναι τόσο όμορφος ο τόπος μας και οι άνθρωποί του, ή χρειάζεται το ειδικό… φίλτρο της φωτογραφικής για να αποτυπώσει τη μαγεία;
– Ο κάθε τόπος έχει τις ομορφιές του, μα στους ρυθμούς της κοινωνίας είναι δύσκολο να το εντοπίσει κανείς. Εδώ μπαίνει ο φωτογράφος, που με καλλιτεχνική μάτια δίνει μια άλλη διάσταση…… από μια γωνία λήψης, όχι συνηθισμένη για τον θεατή και αυτό είναι και η μαγεία.
Βιογραφικό
Ο Γρηγόρης Δάλλης γεννήθηκε το 1971, ζει μόνιμα στην Κοζάνη. Το επάγγελμά του είναι υπάλληλος ΔΕΗ. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1998. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια φωτογραφίας. Συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις καθώς και 3 εκθέσεις εικαστικού περιεχομένου. Άρθρα του και δουλειά του υπάρχουν σε διαφόρους ιστότοπους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δουλειές του έχουν επιλεγεί και παρουσιαστεί στον ηλεκτρονικό τύπο της Ελλάδας του εξωτερικού και σε διάφορα φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη. (Athens Photo Festival, Hellenic Centre for Photography, London arts festival, European festivals of photography κ.ά.). Συνεντεύξεις και φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί και στον Ελληνικό και ξένο έντυπο τύπο ,καθώς και σε ειδικό τύπο -τηλεοπτικά μέσα. Αποτέλεσε δε και μέλος κριτικών επιτροπών σε πανελλήνιους φωτογραφικούς διαγωνισμούς, καθώς και καλλιτεχνικός επιμελητής. Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί και βραβευτεί σε διαγωνισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης έχουν γίνει εξώφυλλα σε audio CD στην Ελλάδα, καθώς και σε βιβλία λογοτεχνικού περιεχόμενου. Η προσέγγιση στη φωτογραφία πέρα από το καλλιτεχνικό μέρος αγγίζει και το εικαστικό καθώς μια ακόμη αγαπημένη του ασχολία είναι η ζωγραφική. Ο ίδιος πιστεύει ότι η τέχνη γενικότερα έχει κοινά σημεία σε οποιαδήποτε μορφή της και αντλεί εικόνες και έμπνευση για να εκφραστεί , από οτιδήποτε καταφέρνει να τον αγγίξει και να τον “συν-κινήσει”. Διατηρεί έναν δικτυακό τόπο το www.dallis.gr για να παρουσιάζει φωτογραφίες.
Δείτε ορισμένες από τις εντυπωσιακές φωτογραφικές συλλογές του Γρηγόρη Δάλλη: