Απίστευτο αλαλούμ επικρατεί κάθε Τετάρτη στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας, ενώ επιμένουν οι καταγγελίες ότι το όργιο αυθαιρεσιών και παρανομιών στη λαϊκή αγορά καλά κρατεί. Διότι, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις υπηρεσίες του Δήμου Εορδαίας, ούτε προβαίνει ο Δήμος στη διαγράμμιση του χώρου της λαϊκής, με αποτέλεσμα μεγαλέμποροι να συνεχίζουν να καταλαμβάνουν παράνομα μεγάλους χώρους στη λαϊκή αφού παρκάρουν δίπλα στους πάγκους και τα φορτηγά τους, και μάλιστα χωρίς καν να πληρώνουν για το χώρο που καταλαμβάνουν, μειώνοντας το διαθέσιμο χώρο για τους ντόπιους παραγωγούς.
Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών Ν. Κοζάνης «Η Παραγωγή», Χρήστος Σαββουλίδης στον «Π», δηλώνοντας μάλιστα ότι αρρωσταίνει και μόνο στην ιδέα ότι πρέπει να έρθει κάθε Τετάρτη στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας.
Ο κ. Σαββουλίδης κατήγγειλε ειδικότερα ότι «δεν υπάρχει διαγράμμιση και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας που να διαπιστώνει πόσο χώρο καταλαμβάνει ο καθένας, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής να το καταλαμβάνουν μεγαλέμποροι. Κι αφού δεν τους ενοχλεί κανείς εξακολουθούν να φέρνουν μέσα στη λαϊκή και τα φορτηγά τους στερώντας ζωτικό χώρο που θα μπορούσε να διατεθεί σε νέους παραγωγούς που μένουν εκτός λαϊκής, γιατί δεν μένει χώρος γι’ αυτούς.»
Υποστηρίζει μάλιστα ότι η κατάσταση αυτή είναι χρόνια, αλλά και πως δεν είδε καμία διαφορετική αντιμετώπιση από την παρούσα δημοτική αρχή, καθώς και ότι η απουσία ελέγχων έχει ως αποτέλεσμα «να μην πληρώνει κανένας στο Δήμο εδώ και 2,5 χρόνια. Γιατί για να πληρώσει κάποιος θα πρέπει ο Δήμος να γνωρίζει πόσο χώρο δικαιούται κάθε παραγωγός, έμπορος κλπ. και πόσο καταλαμβάνει κάτι όμως που δεν γνωρίζει ο δήμος γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, ούτε γνωρίζει ο δήμος εάν ήρθε ή όχι κάποιος εκθέτης την Τετάρτη στη λαϊκή.»
Ο κ. Σαββουλίδης δήλωσε μάλιστα ότι «φθάσαμε σε ένα σημείο με το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου που σκεφτόμαστε να πάρουμε τις άδειες όλες των παραγωγών και να μην τις ξαναθεωρήσουμε. Γιατί δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία- χρειάζονται 16 χαρτιά για να θεωρούμε τις άδειες κάθε 6 μήνες, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.» Ερωτηθείς για το εάν στη λαϊκή αγορά της Κοζάνης είναι καλύτερα τα πράγματα, είπε πως «κι εκεί υπάρχουν προβλήματα κι εκεί χρειάζεται διαγράμμιση, αλλά εκεί τουλάχιστον έρχονται και παίρνουν παρουσίες, μια στο τόσο κάνουν έναν υποτυπώδη έλεγχο, οπότε εκεί πληρώνουμε.» Αν και όπως σημείωσε «το ίδιο σκεφτόμαστε να κάνουμε και στην Κοζάνη «κι ας είναι ελαφρώς καλύτερη η κατάσταση εκεί.»
Επισήμανε μάλιστα ότι το όργιο αυθαιρεσιών με το ποιος παίρνει άδεια για τη λαϊκή αγορά έρχεται να επιτείνει «μια τροποποίηση στη νομοθεσία που λέει ότι ο κάθε αντιδήμαρχος υπεύθυνος της λαϊκής έχει το δικαίωμα να τοποθετεί παραγωγούς.» Αυτό όμως, σημειώνει «δεν πρέπει να το κάνει μόνος του κάθε αντιδήμαρχος διότι μπορεί να υπάρξει και δόλος. Όταν δεν υπάρχει ένα ελεγκτικό όργανο που να λέει που μπορεί να τοποθετηθεί ένας παραγωγός η παράνομη αυτή κατάσταση θα διαιωνίζεται, γιατί αφήνεται παράθυρο για ρουσφέτια, για ικανοποίηση γνωστών και φίλων και όχι όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.»
Ο πρόεδρος των Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών Ν. Κοζάνης εξέφρασε γενικότερα τη λύπη του επειδή δεν βλέπει να υπάρχει η πολιτική βούληση να μπει μια τάξη και να χωρέσει περισσότερος αριθμός παραγωγών στη λαϊκή αγορά, πράγμα που, όπως υπογραμμίζει, θα ενίσχυε και τον ανταγωνισμό.
Δεν έκρυψε τέλος ότι η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ψυχοφθόρα: «Ερχόμαστε με το ζόρι, γιατί εκτός από τα προβλήματα της κρίσης και της φθήνιας, που μας αναγκάζει να δίνουμε τα προϊόντα μας κάτω του κόστους γιατί αλλιώς ο κόσμος δεν ψωνίζει, για παράδειγμα τα φασολάκια από 2,5 ευρώ τα δίνω 1,5 και το μεσημέρι θα πάνε στο 1 ευρώ, δίνουμε τα 5 αγγουράκια 1 ευρώ, αντιμετωπίζουμε κάθε Τετάρτη ένα σωρό προβλήματα στη λαϊκή της Πτολεμαΐδας. Αρρωσταίνω δυο μέρες πριν όταν είναι να έρθω στη λαϊκή.» Μάς προκάλεσε μάλιστα να ρωτήσουμε όποιον παραγωγό θέλουμε λέγοντας πως «όποιον και να ρωτήσετε το ίδιο πράγμα θα σας πει.»
Ερωτηθείς εξάλλου ένας από τους εμπόρους γιατί φέρνει το φορτηγό του μέσα στο χώρο της λαϊκής δήλωσε ότι «φταίει ο Δήμος που δεν οριοθετεί τους χώρους στη λαϊκή για να ξέρει ο καθένας τι χώρο έχει», κατηγορώντας μάλιστα τους δημοτικούς άρχοντες ότι «λυπούνται να βάλουν 10 κιλά μπογιά για να χαράξουν το χώρο στη λαϊκή!»