Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τα ράφια των φαρμακείων παραμένουν άδεια το τελευταίο διάστημα
«Έμφραγμα» υπέστη το σύστημα διανομής των φαρμάκων στη χώρα μας, με τις επιπτώσεις του να πλήττουν άμεσα τους Έλληνες ασθενείς που δεν βρίσκουν πλέον τη θεραπεία τους.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), τα ράφια των φαρμακείων παραμένουν άδεια το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά βασικά και ευρείας κατανάλωσης σκευάσματα, όπως αντιυπερτασικά, διαβητικά, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις, κολλύρια, κρέμες κα.
Με επείγον έγγραφό του ο ΠΦΣ ζητά από τον αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) την λήψη μέτρων αλλά και την ενημέρωση του σχετικά με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.
«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Επομένως κάθε ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς, είναι έλλειψη», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, σε κατεπείγον έγγραφό του με προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ, κ. Δημήτρη Λιντζέρη.
Το ΔΣ του ΠΦΣ έχει επισημάνει επανειλημμένως το ζήτημα των ελλείψεων προς την Πολιτεία, ωστόσο το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντίθετα εντείνεται.
«Δυστυχώς παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς δεν έχουμε λάβει ακόμη καμιά απάντηση» τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες που προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές.
Δυσλειτουργία διαπιστώνουν οι φαρμακοποιοί και στη διάθεση γενοσήμων, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Υγείας περί επάρκειας γενοσήμων φαρμάκων. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υποστηρίζει πως όλα τα φάρμακα δεν έχουν το αντίστοιχο γενόσημο και κυρίως πως όλα τα φάρμακα δεν ανταποκρίνονται το ίδιο σε όλους.