Με μια σειρά θεμάτων να ζητούν απαντήσεις, συναντώνται σήμερα στις 3μ.μ., οι Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας(Κοζάνης, Φλώρινας) και της Αρκαδίας, με τον Υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.
Την φορτωμένη ατζέντα της συνάντησης, σαφώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα η δήλωση Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη, για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028, δήλωση που κυριολεκτικά προκάλεσε σοκ στο πολιτικό προσωπικό της ΝΔ τόσο στη Δυτική Μακεδονία όσο και στη Μεγαλόπολη.
Οι Βουλευτές της ΝΔ, στους Νομούς όπου η λιγνιτική δραστηριότητα είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, λίγους μόνο μήνες μετά την εκλογική νίκη του κόμματός τους και χωρίς να πιέζονται ιδιαίτερα από πολιτικές εξελίξεις, καλούνται ξαφνικά να διαχειριστούν μία εξαγγελία- πρόθεση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, η οποία ουδέποτε παρουσιάστηκε με αυτόν τον τρόπο, το προηγούμενο διάστημα.
Είναι δεδομένο πως οι Βουλευτές της περιοχής, γνωρίζουν την πίεση που θα δεχτούν από το εκλογικό σώμα, τους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους και φυσικά την τοπική αντιπολίτευση και θα ζητήσουν σήμερα απαντήσεις για το τι ακριβώς σκέφτεται να παρουσιάσει ως αντίβαρο η κυβέρνηση για τη Δυτική Μακεδονία.
Σε δυσμενή θέση αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίσης, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά πως το βάρος της διαχείρισης της κατάστασης θα πέσει και πάνω του σε πολιτικό επίπεδο, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να έχουν διαμηνύσει πως δεν θα κρατήσουν στάση αναμονής στα θέματα της ΔΕΗ.
Μάλιστα οι δημόσιες τοποθετήσεις είναι ήδη αρκετές, με αιτήματα περί ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τα ενεργειακά, την ίδια στιγμή που αναμένεται πίεση στην πλευρά Κασαπίδη, τόσο για την εξαγγελία που αφορά τις τεχνολογίες υδρογόνου όσο και για τη δήλωση περί φυσικού αερίου.
Οι Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας, είναι προφανές πως κρατούν την ανάσα τους και για την νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», η οποία τοποθετήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε σειρά δημοσιευμάτων του ενεργειακού χώρου, με διαρροές περί μετατροπής της σε μονάδα φυσικού αερίου.
Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές στον «Π», η διαρροή αυτή δεν ήταν τυχαία και προέρχεται από κύκλους που θέλουν να πιέσουν τη ΔΕΗ, ώστε να μετατρέψει τη μονάδα σε «μη ανταγωνιστική». Αυτοί οι κύκλοι φυσικά δεν είναι άλλοι από συμφέροντα που βρίσκονται δίπλα στους μεγαλοεπενδυτές μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίοι επιδιώκουν άμεση απόσβεση των επενδύσεών τους, βάζοντας την Πτολεμαΐδα 5 «δεύτερη» στο σύστημα και όχι «πρώτη», αν λειτουργήσει ως λιγνιτική.
Δεν είναι λίγες οι συνδικαλιστικές φωνές που μιλούν για μη λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5, ενώ ερωτηματικά παραμένουν και οι τηλεθερμάνσεις. Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα ζουν με την αγωνία για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων, ενώ σοκ προκάλεσε και η… «προτροπή» γνωστού συνδικαλιστή της περιοχής στο Δήμαρχο Κοζάνης ο οποίος απευθυνόμενος στο Λάζαρο Μαλούτα είπε: «Ψάξε να βρεις τηλεθέρμανση μετά το 2025», αναφερόμενος στην αναστολή λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Στο ερώτημα πάντως «τι μπορεί να διεκδικήσουν οι βουλευτές από την κυβέρνηση», η συζήτηση μεταφέρεται στο μείγμα καυσίμου και στην «παράταση» ουσιαστικά, για την όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητική συμμετοχή του λιγνίτη, με στόχο η περιοχή απλώς να κερδίσει χρόνο, στην αγωνιώδη προσπάθεια που θα γίνει ώστε να αποφύγει τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης.
Κάτι τέτοιο θα φανεί και από το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που θα υποβάλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, με τον Κωστή Χατζηδάκη πάντως να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για μηδενική συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα του 2030.
Μέσα σε αυτή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών, δεν βρήκαν ιδιαίτερο χώρο τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια(περιουσιακά στοιχεία- φιλέτα για τη ΔΕΗ) τα οποία ουκ ολίγες φορές έγιναν το μήλο της έριδος είτε στο σχέδιο της «Μικρή ΔΕΗ», είτε αργότερα στη λεγόμενη «αποεπένδυση».
Πηγές του «Π» εκτιμούν πως τα υδροηλεκτρικά είναι η «κόκκινη γραμμή» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης και πως η δήλωση περί συνολικής απολιγνιτοποίησης, εντάσσεται στα πλαίσια μιας επιθετικής πολιτικής προς την Κομισιόν ώστε να φύγει εντελώς εκτός ατζέντας, η πώληση των Υδροηλεκτρικών.
Τέλος, μεγάλο θέμα της ατζέντας αποτελεί και η λεγόμενη ειδική έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ που δικαιούνται εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της επιχείρησης, κάτι που έχει μπει ήδη στο στόχαστρο της κυβέρνησης. ΓΕΝΟΠ και Υπουργείο έχουν συζητήσει το θέμα, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και στις δικαστικές αίθουσες, θα είναι όμως μία ακόμα απόφαση δύσκολου πολιτικού κόστους για τους τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι ουσιαστικά θα στραφούν εναντίον της εκλογικής τους βάσης.
Η συνάντηση Βουλευτών- Χαζτηδάκη, αποτελεί και μια άτυπη προετοιμασία της παρουσίας του Υφυπουργού, Γεράσιμου Θωμά, το Σαββατοκύριακο στην περιοχή, ο οποίος θα είναι το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που θα αντιμετωπίσει πιεστικά ερωτήματα για όλη την ατζέντα των θεμάτων από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Το πρόγραμμα του Υφυπουργού είναι ακόμα υπό διαβούλευση και ήδη υπάρχουν εισηγήσεις για ουσιαστική και όχι τυπική επίσκεψη του Γεράσιμου Θωμά στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να δοθούν απαντήσεις πειστικές για το σχέδιο της κυβέρνησης.
Ζήσης Πιτσιάβας