(Οι περίοικοι θα ψηφίσουν τον υποψήφιο εκείνον Δήμαρχο όστις θα υποσχεθεί την μεταφοράν του).
Τον τίτλο αυτόν έφερε μία επιστολή δημοτών Κοζάνης , που απευθύνονταν στους υποψηφίους δημάρχους και δημοσιεύθηκε αυτούσια στην εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ Κοζάνης την 21-6-1964, ακριβώς προ πενήντα ετών , προ των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την 5-7-1964.
Την 9ην Μαϊου-2014 ,δημοσιεύτηκε και πάλι επιστολή δημοτών με 280 υπογραφές στις τοπικές εφημερίδες. Πέρασαν από την πρώτη επιστολή πενήντα(50) χρόνια ακριβώς, που ζητούν τη μεταφορά του νεκροταφείου Κοζάνης. Και αυτή δημοσιεύθηκε προ των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν την 18ην Μαϊου-2014. Και βλέπουμε δύο επιστολές η μία το 1964 και η άλλη το 2014 , απόσταση πενήντα χρόνων , να μιλούν για το ίδιο θέμα. Δηλαδή στη διάρκεια των πενήντα χρόνων , μισό αιώνα, δεν κατάφεραν οι δημοτικές αρχές που διοίκησαν το Δήμο Κοζάνης να μεταφέρουν το νεκροταφείο, δημιουργώντας νέο κοιμητήριο , σε άλλη τοποθεσία πιο κατάλληλη, έξω από την Πόλη και να μην ενοχλούνται οι συμπολίτες που κάθονται γύρω από τη θέση του νεκροταφείου, και η περιοχή είναι πλέον πυκνοκατοικημένη.
Στις 10 Μαϊου -2014 , Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας απάντησε αμέσως στην επιστολή των δημοτών ,λέγοντας ότι «έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τη δημιουργία του νέου κοιμητηρίου, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του δρόμου προς το χωριό Πτελέα» .Προσθέτω προς ενημέρωση, ότι από την περιοχή αυτή περνάει περιφερειακός δρόμος πίσω από το Δάσος Κουρί , που ξεκινά από τον κόμβο Δρεπάνου-Κουρί και εξέρχεται σε κόμβο προς το δρόμο Πετρανών , και επίσης δρόμος του «Κασλά» που περνάει και από το Μοναστήρι της Αναλήψεως «Παλιοκλήσι», εξέρχεται στον περιφερειακό και συναντιέται με το δρόμο προς την Πτελέα. Νομίζω ότι η τοποθεσία αυτή είναι πολύ καλή και έχει εύκολη πρόσβαση.
Ας ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να δημοσιευθεί το 2064, μετά πενήντα χρόνια από σήμερα , επιστολή δημοτών για τη μεταφορά του νεκροταφείου.
Τα γράφω όλα αυτά για να δούνε οι συμπολίτες πόσα αργά πάει «ο Αραμπάς» στην εκτέλεση έργων βασικών που αφορά τους δημότες και την Πόλη , όπως είναι και τα νεκροταφεία, που ρυπαίνουν και το περιβάλλον και εν προκειμένω το νυν νεκροταφείο έχει υποστεί κορεσμό το χώμα, όπως λένε οι ειδικοί. αλλά ακόμη πρέπει να ρυθμιστεί και οικιστικά ο χώρος αυτός , όταν γύρω από το νεκροταφείο δημιουργείται νέος οικισμός, με πολυάριθμες κατασκευές οικιών και εγκαθίστανται οι άνθρωποι με τις οικογένειές τους. Με την ευκαιρία επανέρχομαι και για ένα άλλο θέμα αργοπορίας που είναι συνυφασμένο με το οστεοφυλάκιο . Στην αίθουσα όπου φυλάσσονται τα κουτιά με τα οστά των προγόνων μας είναι φύρδην – μίγδην . Κανένας σεβασμός για τους νεκρούς μας , Έχω τραβήξει φωτογραφίες την αίθουσα για να δείξω τα χάλια που επικρατούν εκεί μέσα , εδώ και δέκα χρόνια γράφω για την κατάσταση αυτή , προτείνοντας μάλιστα να κατασκευαστεί και νέα αίθουσα για την τοποθέτηση των κουτιών σε ράφια, και όχι στους διαδρόμους και σε ακαταστασία όπως είναι σήμερα, λόγω μεγάλου αριθμού κουτιών . Μετά την πρότασή μας κατασκευάστηκε σε συνέχεια της πρώτης , νέα αίθουσα, προ τριών χρόνων , αλλά παραμένει κοινή, δεν έχουν τοποθετηθεί ράφια για να μεταφερθούν τα κουτιά με τα οστά από την πρώτη αίθουσα που είναι όλα ατάκτως ειρημένα, στους διαδρόμους Ώστε οι αίθουσες να είναι πεντακάθαρες και εύκολα να ανευρίσκονται τα κουτιά , που θα φέρουν και αριθμό, δείχνοντας έτσι, τον πολιτισμό μας και το Σεβασμό στους νεκρούς μας. «Ο Αραμπάς» όμως καλά κρατεί.
Γιάννης Κορκάς