Αρχική > Slider > Σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος χάθηκε στα νερά της λίμνης Πολυφύτου – Ο ανθρώπινος σκελετός του Βαθυλάκκου αποκάλυψε μια νέα θέση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σημείωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

Σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος χάθηκε στα νερά της λίμνης Πολυφύτου – Ο ανθρώπινος σκελετός του Βαθυλάκκου αποκάλυψε μια νέα θέση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σημείωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

 

Ένας αρχαίος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε τυχαία από κάτοικο της περιοχής στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Πολυφύτου, κοντά στον Βαθύλακκο, φέρνει για πολλοστή φορά στην επιφάνεια το μείζον θέμα του σημαντικού αρχαιολογικού πλούτου και της ιστορίας που χάνεται στα νερά της λίμνης.

Το πρωί της Πέμπτης 20 Οκτωβρίου, ένας κάτοικος Βαθυλάκου, βρήκε στην προαναφερόμενη περιοχή έναν ανθρώπινο σκελετό και ειδοποίησε την αστυνομία. Έσπευσε πρώτη η Ασφάλεια Κοζάνης, ενώ συγχρόνως ειδοποιήθηκε ιατροδικαστής και η αρχαιολογική υπηρεσία. Η εκδοχή να είναι σύγχρονος ο σκελετός και να σχετίζεται με πρόσφατο έγκλημα αποκλείστηκε από την πρώτη στιγμή, οπότε ο λόγος ανήκει αποκλειστικά στην αρχαιολογική υπηρεσία, προκειμένου να εξετάσει το εύρημα.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, η οποία διενήργησε την πρώτη αυτοψία στο χώρο, δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ότι «ο σκελετός δεν ανήκει στη σύγχρονη εποχή, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για αρχαιολογικό εύρημα νεκροταφείου της περιοχής. Την ίδια μέρα της τυχαίας ανακάλυψης, συνεργείο της αρχαιολογικής υπηρεσίας ξεκίνησε σωστική ανασκαφή, η οποία συνεχίστηκε τη δεύτερη μέρα και βεβαίως βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς το θέμα έχει σαφώς αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, επειδή η περιοχή είναι διαβρωμένη δεν εντοπίστηκαν άλλα ευρήματα κατά τον επιφανειακό έλεγχο που διενεργήθηκε. Η ολοκλήρωση της σωστικής ανασκαφής θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη χρονολόγηση του αρχαιολογικού ευρήματος. Φαίνεται ότι το εύρημα δεν σχετίζεται με τους Χριστιανικούς Χρόνους, καθώς ο σκελετός που βρέθηκε δεν κοιτάει προς την Ανατολή, αλλά προς τον Βορρά».

Η Α. Χονδρογιάννη – Μετόκη, υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρέθηκε άλλη μία νέα θέση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη λίμνη Πολυφύτου». Ανακοίνωσε επίσης ότι πριν από μία εβδομάδα ξεκίνησε μία νέα ανασκαφή σε γειτονικό σημείο και συγκεκριμένα στο αντλιοστάσιο, ενώ στις αμέσως προσεχείς ημέρες ξεκινά άλλη ανασκαφή στην απέναντι όχθη της λίμνης Πολυφύτου, στην Αγία Βαρβάρα. Τα ευρήματα που τυχόν θα προκύψουν θα εξεταστούν, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν κάποια σχέση με τον σκελετό του Βαθυλάκου.

Πάντως, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, επανέλαβε μία μεγάλη αλήθεια, την οποία έχει πει κατά καιρούς και έχει ακουστεί σε πολλά αρχαιολογικά συνέδρια. Ότι δηλαδή στα νερά της λίμνης Πολυφύτου έχει χαθεί πολύτιμος αρχαιολογικός πλούτος με σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για την περιοχή. «Προσωπικά συμπληρώνω 30 χρόνια αρχαιολογικών ανασκαφών στην παραλίμνια περιοχή. Οι αρχαιολόγοι δώσαμε μεγάλο αγώνα για την διάσωση του αρχαίου πολιτισμού. Έγιναν σωστικές και συστηματικές ανασκαφές μεγάλης έκτασης, ανακαλύψαμε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικά ευρήματα. Υπήρξαν όμως και μεγάλες δυσκολίες που σχετίζονται με την έλλειψη χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα σημαντικός αρχαιολογικός πλούτος να έχει χαθεί στα νερά της λίμνης», τόνισε η Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη.

anaskafi-arxaiolog

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας