Δειγματοληπτικοί έλεγχοι για όσους επιστρέφουν από διακοπές – Οι ειδικοί συστήνουν μάσκες για τους μαθητές και αρνητικό τεστ για φοιτητές – Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, λέει ο Σύψας
Σε δραματικούς τόνους είναι πλέον οι προειδοποιήσεις των ειδικών προκειμένου να ανακοπεί το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που εξαπλώνεται στην χώρα μας.
Η κατάσταση, όπως περιγράφουν, πλέον είναι σε κρίσιμη καμπή και τονίζουν ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, μπορεί ξεφύγει και να γίνει ανεξέλεγκτη.
Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι η επιστροφή των εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα και η μεταφορά και διάδοση του κορωνοϊού από τους νέους στους μεγαλύτερους και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Τα μέτρα που ελήφθησαν φαίνεται πως δεν επαρκούν, καθώς τα καταστήματα ναι μεν έκλεισαν, όμως τα πάρτι συνεχίζονται σε δρόμους, παραλίες και πλατείες, δημιουργώντας νέες εστίες υπερμετάδοσης.
«Στην ουσία είμαστε στο δεύτερο επιδημιολογικό κύμα κορωνοϊού και υπάρχει ιδιαίτερα αυξητική τάση και είναι πιθανό να δούμε πια και στις νοσηλείες αυξητικές τάσεις», είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής ΜικροβιολογίαςΑθανάσιος Τσακρής.
«Είναι ιδιαίτερα πιθανό να δούμε μεγάλη αύξηση», τόνισε.
Όπως επισήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας «αν δεν προλάβουμε να το ανακόψουμε τώρα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα το επόμενο διάστημα. Όλα είναι πιθανά».
Νέα μέτρα από τους ειδικούς
Με την κατάσταση να έχει φτάσει στο απροχώρητο οι ειδικοί βγάζουν νέα μέτρα από τη φαρέτρα τους. Το ενδεχόμενο του καθολικού lockdown έχει αποκλειστεί, όχι όμως και αυτό του περιορισμού της κυκλοφορίας που επανέρχεται στο τραπέζι.
Ο συνωστισμός και η χαλάρωση γεννούν νέες μολύνσεις, τονίζουν οι ειδικοί που βλέπουν τη χώρα να φτάνει σε οριακό σημείο. Αν τα κρούσματα τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν μειωθούν, τότε θα αρχίσει και η πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς οι εισαγωγές θα αυξηθούν και η κατάσταση δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί.
Μιλώντας στο MEGA, ο Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, ανέφερε ότι ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων συνεπάγεται αρνητικές εξελίξεις.
Ο κ. Σύψας τόνισε ότι πολύ σημαντικό ο καθένας να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, ειδικά οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με τους δικούς τους. Όσον αφορά την επαναφορά του SMS για τις μετακινήσεις, «ενδεχομένως θα γίνει όταν θα έχουμε μεγάλη έξαρση της επιδημίας και θα γίνει τοπικά».
Η επιστροφή του SMS, τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού».
Όπως είπε, οι ειδικοί «επιτηρούμε συνεχώς την πανδημία». «Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και χθες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση».
Όσον αφορά τους νέους που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε ότι «οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν, γιατί είναι οι δραστηριότητές τους τέτοιες. Είναι όμως και πιο προστατευμένοι από το συγκεκριμένο ιό, γιατί νοσούν ελαφρύτερα. Τους νέους να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους», δήλωσε.
Αυτό που συνιστά ο κ. Εξαδάκτυλος είναι να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό». Επίσης, όποιος επιστρέφει από διακοπές, θα πρέπει να φορά μάσκα για τουλάχιστον 7 μέρες.
Τεστ κορωνοϊού στα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας
Με τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορωνοϊού να ελλοχεύει, λόγω του συγχρωτισμού, δόθηκε εντολή για άμεσο επιδημιολογικό δειγματοληπτικό έλεγχο στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας για τους εισερχόμενους στην Περιφέρεια ταξιδιώτες.
Η εντολή ήρθε από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε: «Θα περιφρουρήσουμε την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας στις πύλες εισόδου της Περιφέρειας για τον περιορισμό του φαινομένου της διασποράς των μολύνσεων από τους επιστρέφοντες από τις διακοπές».
Τι θα γίνει με σχολεία και πανεπιστήμια
Το μεγάλο στοίχημα, το οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα, είναι η επιστροφή των μαθητών στα θρανία και η εξεταστική των Πανεπιστημίων.
Όπως όλα δείχνουν και πάντα με τα σημερινά δεδομένα – τα οποία μπορούν να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη – η Επιτροπή των επιστημόνων είναι θετική στο άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο δεν απέκλεισε εισήγηση προς το υπουργείο Παιδείας να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
«Αν στο άνοιγμα των σχολείων η κατάσταση είναι όπως σήμερα ενδεχομένως οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές καθημερινά σε όλες τις βαθμίδες και στο δημοτικό» ανέφερε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευκρινίζοντας ότι οι μάσκες θα πρέπει να είναι ή υφασμάτινες ή χειρουργικές.
Με αρνητικό τεστ οι φοιτητές στις σχολές
Για τα πανεπιστήμια οι λοιμωξιολόγοι συζητούν την επιστροφή των φοιτητών στις περιπτώσεις που χρειάζεται να παραβρεθούν δια ζώσης. Ωστόσο, η συζήτηση γίνεται για το τον τρόπο με τον οποίο κάτι τέτοιο θα γίνει, καθώς οι φοιτητές ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται συζητήσεις για προληπτικά τεστ κορωνοϊού στους φοιτητές πριν επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά θρανία.