Υπογράφτηκε σήμερα η σύμβαση για την κατασκευή της πανεπιστημιούπολης Κοζάνης στη ΖΕΠ, ανάμεσα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στο Πανεπιστήμιο και στην ανάδοχο κοινοπραξία, με τους εμπλεκόμενους να χαρακτηρίζουν ιστορική την ημέρα.
Παράλληλα με την υπογραφή που σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών στην Κοζάνη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ανακοίνωσε ότι άναψε πράσινο φως και για την πανεπιστημιούπολη στη Φλώρινα, σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, υπήρξαν θετικές εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Το μεγαλεπήβολο έργο της πανεπιστημιούπολης Κοζάνης, μπαίνει σε τροχιά κατασκευής, καθώς η κοινοπραξία των τριών εταιριών έχει ήδη αρχίσει να οργανώνει το εργοτάξιο και να οριοθετεί το χώρο.
Ο αρχικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 48.600.592. Η έκπτωση της μειοδότριας κατασκευαστικής ανήλθε σε 60% και το τελικό κόστος με βάση τη σύμβαση, έφτασε τα 20 εκ. ευρώ, ενώ ο χρόνος κατασκευής ανέρχεται στους 36 μήνες. Ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας διαβεβαίωσε ότι «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα, πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά».
Πράσινο φως και για τη Φλώρινα
Ο Θ. Καρυπίδης επισήμανε ότι «το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος γνώσης, δημιουργίας και προοπτικής για τη Δυτική Μακεδονία, για τη χώρα και για τα Βαλκάνια», προσθέτοντας ότι «όταν πορευόμαστε με ενότητα και με στρατηγική μπορούμε να καταφέρουμε πολλά». Ανήγγειλε ότι μετά την Κοζάνη ακολουθεί η Φλώρινα, σημειώνοντας ότι «στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος και για την πανεπιστημιούπολη της Φλώρινας, καθώς αποσπάσαμε την προσωπική δέσμευση Σκουρλέτη, ο οποίος δεσμεύτηκε να φέρει τροπολογία για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού του πανεπιστημίου Φλώρινας».
Οι παρευρισκόμενοι στην υπογραφή της σύμβασης, που ενεπλάκησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση της πανεπιστημιούπολης ήταν αρκετοί. Εκ μέρους του Πανεπιστημίου, που είναι και ο κύριος του έργου, ο πρύτανης Αντώνης Τουρλιδάκης, εξέφρασε τη μεγάλη του συγκίνησή, καθώς «Σήμερα είναι η πιο σημαντική μέρα, μετά την ίδια την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον Ιούλιο του 2003. Η υπογραφή της σύμβασης φανερώνει τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και την επιβράβευση των προσπαθειών για ένα ισχυρό πανεπιστήμιο. Το χτίσιμο της πανεπιστημιούπολης σηματοδοτεί την εδραίωση των πολυτεχνικών σχολών, οι οποίες είναι διάσπαρτες. Ένα ισχυρό πανεπιστήμιο αποτελεί την καλύτερη επένδυση για ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως μπορεί να προσελκύσει τους νέους επιστήμονες της χώρας μας που μετανάστευσαν».
Στη σημασία της μεγάλης επένδυσης και στη συνεισφορά τους ο καθένας, αναφέρθηκαν ο πρώην περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, οι νυν και πρώην αντιπεριφερειάρχες Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς και Γιάννης Σόκουτης και ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.
Να σημειωθεί ότι ανάδοχος της πανεπιστημιούπολης είναι η κοινοπραξία των εταιριών: ΤΕΝΑ – ΑΤΕΒΕ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ – ΑΤΕΒΕ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΤΕ. Την ταυτότητα της πανεπιστημιούπολης έδωσε ο Ηλίας Γιαννόπουλος, προϊστάμενος και αρμόδιος μηχανικός για το έργο, ο οποίος υπογράμμισε: Οι σύγχρονες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις χωροθετούνται στη ΖΕΠ σε οικόπεδο περίπου 700 στρεμμάτων. Θα κατασκευαστούν δύο βασικά τμήματα που είναι το κτίριο διοίκησης και το κτίριο εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το κτίριο διοίκησης αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα πάνω από το έδαφος και ένα υπόγειο επίπεδο με συνολική επιφάνεια υπέργειων ορόφων 5.375 τ.μ. και υπογείου 2.187 τ.μ. Στους ορόφους χωροθετούνται τα γραφεία, η βιβλιοθήκη και το κυλικείο. Στο υπόγειο οι χώροι αποθηκών, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και χώρος στάθμευσης.
Το κτιριακό συγκρότημα εκπαίδευσης διαθέτει συνολικά 15 αίθουσες διδασκαλίας, 13 αίθουσες εργαστηρίων, 2 αίθουσες εργαστηρίων υπολογιστών, 2 αμφιθέατρα διδασκαλίας και 3 αίθουσες σεμιναρίων. Επίσης αποτελείται από ένα κτίριο υποδοχής και γραφείων με τρία επίπεδα και δύο όμοια κτίρια δύο επιπέδων με χώρους εργαστηρίων και διδασκαλίας.