Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις αναφορικά με την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς νέο κύμα διάσπασης διαφαίνεται στον κομματικό ορίζοντα, αφού ούτε οι υψηλοί τόνοι, ούτε τα μηνύματα που εκπέμπουν τα «νεοπροεδρικά» στελέχη φαίνεται να πείθουν όσους αμφιταλαντεύονται, παρότι ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε χθες να διευκρινίσει πως «οι διαφορές μας είναι μικρές», εννοώντας τα στελέχη της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης», τα οποία παραμένουν προσώρας εντός των τειχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σιωπητήριο στους «δικούς του»
Ωστόσο, περισσότερο από πιθανές εκτιμούν νέες διασπάσεις κορυφαία στελέχη, όπως ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκτίμησε χθες πως «πιθανόν να υπάρξουν αν συνεχιστεί το πολεμικό κλίμα από την ηγεσία», τη στιγμή που ο Γιάννης Ραγκούσης περιέγραψε για τον κ. Κασσελάκη πως «πρέπει να απαγορεύσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μέλους ή στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ από οποιοδήποτε άλλο μέλος ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και να ξεκινήσει από τα μέλη που τον έχουν υποστηρίξει». Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρώην Υπουργός συμβούλεψε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «να αποτρέψει την αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου» και της ομάδας της, κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλο πλήγμα, σε περίπτωση εξόδου τους από το κόμμα.
«Πρέπει να υπάρχουν πρωτοβουλίες και για να μην αποχωρήσουν άλλα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να υπάρξει μια προσπάθεια άμβλυνσης των αντιθέσεων» εκτίμησε στον ΣΚΑΪ και ο πρώην Υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, ενώ προβληματισμένος εμφανίστηκε και ο Βουλευτής, Χρήστος Γιαννούλης, λέγοντας πως «εδώ έχουν δημιουργηθεί θέματα με πρόσωπα που στηρίζουν τη φυσική ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε ροπή που θα λέει ότι το κράτος είμαι εγώ, το κόμμα είναι ανύπαρκτο».
Ακόμη, ωστόσο, και αν το ζήτημα ενός νέου δημοψηφίσματος επανέλθει με άλλο ζητούμενο, δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέο κύκλο εσωτερικών αναταράξεων, με δεδομένο ότι αρκετά στελέχη εξέλαβαν την απόπειρα δημοψηφίσματος για τις διαγραφές ως «έκφραση κατάργησης» των κομματικών οργάνων, όπως περιγράφουν.
Από πλευράς του, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε χθες, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ότι τα όργανα του κόμματος απέδειξαν ότι λειτουργούν, με φόντο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προαναγγέλλοντας ένα μεγάλο και συμπεριληπτικό συνέδριο, με διακύβευμα το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Στις ειδήσεις της χθεσινής παρέμβασης του κ. Κασσελάκη συγκαταλέγεται και η εκκίνηση της «Ώρας του Προέδρου», δηλαδή μιας εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής με τον κ. Κασσελάκη στα μικρόφωνα, να απαντά επί τόπου σε μηνύματα και ερωτήματα των ακροατών, εντείνοντας την αίσθηση της αδιαμεσολάβητης επαφής του με την κοινωνία.
Την ίδια ώρα, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογράμμισε χθες, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι «δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ιδεολογία» και ότι δεν αρκεί μόνο ο «αντιμητσοτακικός λόγος». Είναι παράξενο να κάνεις πολιτική χωρίς ανάλυση, είπε, «καρφώνοντας» τον Στέφανο Κασσελάκη ότι μπορεί να τον κατηγορήσει για… θεωρητικό. Επ’ αυτού, μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν μπορείς να μιλάς απευθείας με τον λαό (σ.σ. όπως επιδιώκει ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς να υπάρχει η παραγωγή πολιτικής και η ανάλυση της πολιτικής.
Επιπλέον, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να είχε πάρει θέση, με την οποία θα ξεκαθάριζε ότι δεν στηρίζει κανέναν υποψήφιο, αλλά και ότι δεν θα αφήσει κανέναν να υπονομεύσει το κόμμα, ενώ για την πιθανότητα μετεκλογικών συνεργασιών αποκρίθηκε πως «δεν θ’ αρχίσουμε πόλεμο “τι κακός που είναι ο Κασσελάκης και τα στελέχη του”» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ είπε ότι, αν αποχωρήσει η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, ασφαλώς και θα συζητήσει και μαζί τους».
Ζυμώσεις στο «στρατόπεδο» Αχτσιόγλου
Στον απόηχο των όσων διατυπώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εντείνονται τις τελευταίες ώρες οι διαβουλεύσεις στο «στρατόπεδο» της ομάδας «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς στελέχη της αποτιμούν όλα τα δεδομένα, αλλά και τις προεκτάσεις μιας νέας διάσπασης σε καθημερινή πλέον βάση, διοργανώνοντας το Σάββατο πανελλαδική διάσκεψη στελεχών, για να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα.
Σε απόλυτους αριθμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετρά ήδη δύο βουλευτές λιγότερους, τους Πέτη Πέρκα και Ευκλείδη Τσακαλώτο, φτάνοντας τους 45, ενώ το κείμενο της ομάδας «6 συν 6», στο οποίο η νέα ηγεσία του κόμματος εγκαλείται ότι «δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου» συνυπογράφεται από τους 7 βουλευτές: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Νάσο Ηλιόπουλο, Σία Αναγνωστοπούλου, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Θεανώ Φωτίου και Μερόπη Τζούφη. Αν οι τελευταίοι οδηγηθούν στην έξοδο και μάλιστα πριν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα πέφτει στους 38 βουλευτές αυτομάτως.
Παράλληλα, τα περί «πέμπτης φάλαγγας», η διάχυτη τοξικότητα στο διαδίκτυο, αλλά και η αδυναμία καταλλαγής στο εσωτερικό μέτωπο έχουν προβληματίσει σοβαρά, κατά πληροφορίες, ακόμη 6 βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι ζυγίζουν τις αποφάσεις τους αναφορικά με την παραμονή τους στο κόμμα, καθώς απέφυγαν στην πλειοψηφία τους να μπουν στη διελκυστίνδα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, που μαίνεται το τελευταίο διάστημα. Σε περίπτωση που οι εστίες εσωστρέφειας δεν «κατασβεστούν», δεν αποκλείονται και οι «μοναχικές» αποχωρήσεις, φέρνοντας σε μια τέτοια περίπτωση τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμέτωπο με το νούμερο 32 σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δύναμης, δηλαδή «ίσα βάρκα, ίσα νερά» με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, το οποίο πλέον θα φλερτάρει ανοιχτά με τη θέση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.