Αναβαθμίζεται και αναπτύσσεται εδώ και ενάμισι χρόνο το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού του Μποδοσάκειου νοσοκομείου, καθώς μέλημα της ιατρικής του ομάδας είναι να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση τους ασθενείς με νεφρική νόσο και αρτηριακή υπέρταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφροπάθεια, καθώς οι ασθενείς που πάσχουν από νεφρική νόσο αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας μας.
Για το σκοπό αυτό οι 4 γιατροί της μονάδας νεφρού (δύο μόνιμοι και 2 επικουρικοί) βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς μετεκπαίδευσης, ιδιαίτερα που όπως όλα δείχνουν το τμήμα νεφρού του Μποδοσάκειου πρόκειται να αναβαθμιστεί σε Νεφρολογική κλινική. Ήδη μάλιστα έχει δοθεί η σχετική έγκριση από τη διοίκηση του νοσοκομείου και την 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και απομένει η επίσημη επικύρωση από το Υπουργείο Υγείας για την μετατροπή του τμήματος σε Νεφρολογική κλινική.
Σημειωτέον ότι η μονάδα Νεφρού ξεκίνησε να λειτουργεί στο Μποδοσάκειο πριν 13 χρόνια με έναν μονάχα γιατρό, τον διευθυντή της Χρήστο Κατσίνα. Σήμερα ωστόσο, η νεφρολογική του Μποδοσάκειου έχει αναπτυχθεί και είναι η μονάδα με τους περισσότερους ασθενείς και τους περισσότερους γιατρούς στη Δυτική Μακεδονία, ανέφερε ο διευθυντής Χρήστος Κατσίνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Τόνισε ότι πριν ενάμισι χρόνο ξεκίνησε να λειτουργεί στη μονάδα μια άλλη μονάδα νεφρικής λειτουργίας για περιτοναϊκές πλύσεις, με την βοήθεια χειρουργών από τη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε περιτοναϊκές πλύσεις ήταν υποχρεωμένοι να πηγαίνουν είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στα Γιάννινα, και σήμερα αυτή η μονάδα έχει 8 ασθενείς και σιγά- σιγά αναπτύσσεται.
Λειτουργούν κανονικά τα εξωτερικά ιατρεία του Νεφρού, στα οποία μάλιστα έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός ασθενών που προσέρχεται σ’ αυτά.
Στο Νεφρό του Μποδοσάκειου έχει ξεκινήσει Ιατρείο παρακολούθησης σπειραματικών νόσων, των νόσων που αφορούν τους νεφρούς και προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια.
Επίσης, εδώ και 6 μήνες έχει ξεκινήσει και γίνεται βιοψία νεφρού- πράγμα που δεν γινόταν στη Δυτική Μακεδονία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ώστε να σταματήσουν οι νεφροπαθείς της περιοχής μας να πηγαίνουν σε πανεπιστημιακές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννινα και τη Λάρισα, και υπάρχουν ήδη πολύ καλά αποτελέσματα.
«Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε και να είμαστε συνεπείς σαν δημόσιοι λειτουργοί και φροντίζοντας να βοηθούμε και τους ασθενείς να μην ταλαιπωρούνται με μακρινά ταξίδια», δήλωσε ο διευθυντής της μονάδας, επισημαίνοντας ότι «αυτά που κάνουμε ξεφεύγουν από τη μονάδα νεφρού, και παρόλο που επίσημα δεν είμαστε νεφρολογική κλινική νοσηλεύουμε νεφροπαθείς», τονίζοντας ότι ο αριθμός νοσηλευομένων ανέρχεται σε 250 άτομα ετησίως.
Ο κ. Κατσίνας ανακοίνωσε επίσης ότι από αρχές Οκτώβρη και κάθε Τετάρτη ξεκινά τη λειτουργία του ένα νέο εξειδικευμένο «Ιατρείο Αρτηριακής Σκληρίας». Για το σκοπό αυτό, είπε, εξειδικεύτηκε στο Παρίσι η επιμελήτρια Α΄ της μονάδας, Δέσποινα Καρασσσαβίδου, με υποτροφία από τη Νεφρολογική Εταιρεία. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για έναν τομέα που φέρνει νέα δεδομένα στον ιατρικό κόσμο, καθώς σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν μόλις δύο τέτοια Ιατρεία, με αποτέλεσμα το Μποδοσάκειο να γίνεται πρωτοπόρος στον τομέα αυτό.
Περισσότερα στοιχεία για το Ιατρείο Αρτηριακής Σκληρίας έδωσε η επιμελήτρια Α΄ Δέσποινα Καρασαββίδου. Ανέφερε πως ουσιαστικά πρόκειται για ένα ερευνητικό Ιατρείο Υπέρτασης, το μοναδικό σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας και το τρίτο σε επίπεδο χώρας. Η αρτηριακή σκληρία, είπε, είναι ένας ιατρικός όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να προσδιοριστούν οι ελαστικές ιδιότητες του αγγειακού τοιχώματος και συνδέεται άμεσα με την αρτηριοσκλήρωση και την αθηρωμάτωση, παράγοντες σημαντικοί στην αρτηριακή υπέρταση που οδηγούν σε χρόνια νεφρική νόσο. Επισήμανε ότι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου είναι η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, η δυσλιπιδαιμία, η ηλικία, που οδηγούν σε αλλαγές της αγγειακής αναδιαμόρφωσης με αποτέλεσμα την πρώιμη αγγειακή γήρανση.
Η κ. Καρασαββίδου τόνισε ότι το Ιατρείο αυτό θα εκτιμά τον ανεξάρτητο παραδοσιακό παράγοντα που ονομάζεται αρτηριακή σκληρία, έτσι ώστε να προλαμβάνει τις αλλαγές του αγγειακού τοιχώματος. Να προλαμβάνει τις αλλοιώσεις αυτές με κατάλληλα συντηρητικά και μη συντηρητικά μέτρα, ώστε να προλαμβάνονται καταληκτικά σημεία καρδιακού κινδύνου όπως είναι το έμφραγμα, το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό, ακόμη και ο θάνατος. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι το Ιατρείο θα προσφέρει πράγματα στην περιοχή και θα συμβάλλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της μονάδας Νεφρού του Μποδοσάκειου άδραξε την ευκαιρία να απαντήσει σε όσα κατά καιρούς λέγονται, ακόμα και από γιατρούς, για το τι δουλειά έχει η Νεφρολογική να έχει 4 γιατρούς. «Αυτοί που λένε όλα αυτά τα πράγματα είναι άσχετοι, έστω κι αν είναι γιατροί, δεν ξέρουν τι σημαίνει νεφρολόγος. Η νεφρολογία είναι μια ειδικότητα που χρειάζεται 6 χρόνια εξειδίκευσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια ειδικότητα αρκετά σοβαρή. Το ποιοι είναι οι νεφρολόγοι και το τι δουλειά κάνουν το καταλαβαίνουν αυτοί που ψάχνουν τη συνεργασία μαζί τους. Όλοι οι άλλοι οι οποίοι τους απαξιώνουν, είναι άξιοι της μοίρας τους.»