Του Χάρη Φλουδόπουλου
Project compass ή στα ελληνικά σχέδιο πυξίδα, τιτλοφορείται το στρατηγικό πλάνο που παρουσιάστηκε χθες στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Το σχέδιο αποτελεί την πρόταση του συμβούλου McKinsey ώστε η εταιρεία να μπορέσει να συνεχίσει να είναι βιώσιμη και κερδοφόρος στο νέο περιβάλλον της αγοράς και κυρίως μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές και την ΕΕ για άνοιγμα της αγοράς, αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κλάδου, μείωση των εκπομπών ρύπων και αύξηση του μεριδίου των ανταγωνιστών.
Σε αυτό το περιβάλλον που η ΔΕΗ θα κληθεί να διαχειριστεί με μειωμένο τζίρο αλλά με τις ίδιες υποχρεώσεις, προκύπτει μια βασική εξίσωση στην οποία η εταιρεία οφείλει να βρει λύση. Αυτή δεν είναι άλλη από τη βελτίωση της σχέσης λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA/ καθαρού χρέους.
Στην πραγματικότητα το project compass είναι ένα 5ετές μνημόνιο το οποίο καλείται να εφαρμόσει η ΔΕΗ και περιλαμβάνει διαρθρωτικές αλλαγές, όπως πχ η έμφαση στις ΑΠΕ αλλά και “δημοσιονομικά” μέτρα με στόχο τη μείωση των δαπανών, την αύξηση των κερδών και τη δραστική περικοπή του δανεισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η παρουσίαση του συμβούλου δεν υπεισήλθε σε λεπτομερή ανάλυση των επιμέρους μέτρων που προτείνονται και περιορίστηκε στον οδικό χάρτη με τις 8 στρατηγικές προτεραιότητες.
Ωστόσο όπως αναλύθηκε προς τα μέλη του ΔΣ αυτή τη στιγμή η σχέση λειτουργικών κερδών και καθαρού δανεισμού δεν είναι βιώσιμη καθώς βρίσκεται στο 1 προς 8. Τι σημαίνει αυτό ως προς τους στόχους του business plan; Θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας προ φόρων τόκων και αποσβέσεων κατά 500 εκατ. ευρώ και σταθεροποίησή της στα επίπεδα του 1 έως 1,1 δισ ευρώ μέχρι το 2022, από 500 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Την ίδια στιγμή θα πρέπει ο δανεισμός της ΔΕΗ από 3,9 δις ευρώ να πέσει στα 2 δισ. ευρώ.