Την έντονη αγωνία του για το σύγχρονο “παιδομάζωμα επιστημόνων” από τη χώρα μας που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, εξέφρασε ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος, κατά τη διάρκεια της Διανοσοκομειακής ημερίδας των Ορθοπεδικών κλινικών Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Μιλώντας στο «e-ptolemeos.gr» ο Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής Παίδων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ορθοπεδικής Εταιρείας Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Λαλιώτης, μίλησε για «ένα σύγχρονο παιδομάζωμα επιστημόνων», τις συνέπειες του οποίου «θα ανακαλύψουμε σε πολύ λίγα χρόνια. Σε λιγότερο από δεκαετία δεν θα υπάρχουν γιατροί για να υπηρετήσουν το χώρο της Υγείας.»
Ανέφερε ειδικότερα πως «το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επιστημονικός χώρος σε όλη την Ελλάδα είναι η μαζική φυγή όλων των νέων επιστημόνων. Οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι. Η μεγάλη οικονομική κρίση δεν έχει απλώς ελαττώσει τις οικονομικές αποδοχές αλλά έχει εξαφανίσει τα όνειρα και τις προσδοκίες των νέων επιστημόνων για να επιτύχουν τα επιτεύγματα για τα οποία μοχθούν και για τα οποία νοιώθουν ικανοί. Αυτά τα επιτεύγματα, αυτή την εξαιρετική άνοδο της τεχνολογίας που η Ορθοπεδική παρέχει σήμερα, όλες οι αρθρώσεις των ανθρώπων μπορούν να αντικατασταθούν».
Μίλησε μάλιστα για ποικιλία επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη, αναγέννηση των άκρων στο χώρο της ορθοπεδικής παίδων, πως μεγαλώνουμε τα άκρα, η γονιδιακή θεραπεία υπόσχεται μεγάλες λύσεις. Τόνισε ωστόσο πως «οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν οικονομική υποστήριξη. Η ιατρική είναι σήμερα μια ιδιαίτερα ακριβή επιστήμη γιατί η τεχνολογία είναι ακριβή. Και αυτή την τεχνολογία που μπορούμε να την υποστηρίξουμε και η σημασία της σημερινής ημερίδας είναι να φέρουμε όλα αυτά τα επιτεύγματα, να γίνουμε γνώστες, είναι πολύ σημαντικό ότι η παρουσίαση γίνεται από στελέχη της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το επιστημονικό τους επίπεδο, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Είναι λίγοι πια οι γιατροί που μένουν στα νοσοκομεία. Διότι, δεν αποτελούν δυστυχώς δέλεαρ οι νοσοκομειακές ή οι ιδιωτικές θέσεις γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες υπόσχονται πάρα πολλά, πραγματοποιούν πάρα πολλά για τους επιστήμονες.»
Ο κ. Λαλιώτης διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο οικονομικό κομμάτι, αλλά στις προσδοκίες. Διότι, «οι νέοι επιστήμονες χρειάζονται μπροστά τους ανοικτό ορίζοντα κι η πατρίδα μας σήμερα είναι μόνο τείχη. Και οι ανοιχτοί ορίζοντες βρίσκονται στο εξωτερικό. Και αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει με τους νέους επιστήμονες, ειδικά στην περιφέρεια και στη Θεσσαλονίκη που δεν έχουν όραμα. Αυτό θα θέλαμε να αναδείξουμε σήμερα λίγο περισσότερο. Διότι δεν είναι μόνο ο πληθυσμός που υποφέρει αλλά και το υψηλό στελεχιακό δυναμικό που έχει εκπαιδευτεί στα καλύτερα κέντρα και γίνεται ανάρπαστο από τις χώρες της Ευρώπης και προσωπικά το χαρακτηρίζω το σύγχρονο παιδομάζωμα των επιστημόνων.»
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «θα ανακαλύψουμε σε πολύ λίγα χρόνια, λιγότερο από δεκαετία, ότι δεν θα υπάρχουν γιατροί για να υπηρετήσουν αυτό το χώρο της Υγείας. Παράγουμε πλήρως εμείς τους γιατρούς και απολαμβάνουν άλλοι τις υπηρεσίες τους. Αυτή είναι και η όλη φιλοσοφία του συστήματος που απομυζεί το καλύτερο του δυναμικού μας και αφήνει σε εμάς αυτούς που δεν έχουν όνειρα», κατέληξε.