Προχωράει στην προμήθεια 15.000 δόσεων εμβολίων
Σε επιφυλακή βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την πρόληψη της μετάδοσης της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, ύστερα από τα τελευταία κρούσματα που παρουσιάστηκαν στο Νομό Σερρών, στη Βουλγαρία και στη Fyrom. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Θεοδώρου αναφέρει ότι «σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρατηρείται έξαρση της νόσου της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, ενώ τελευταία κοινοποιήθηκαν εστίες και στις γειτονικές μας χώρες Βουλγαρία και FYROM.
Για το λόγο αυτό η Περιφέρεια ξεκίνησε τη διαδικασία για την άμεση προμήθεια περίπου 15.000 δόσεων εμβολίων προκειμένου να δημιουργηθεί ικανό εμβολιακό αποθεματικό για την προληπτική ανοσοποίηση των βοοειδών κατά της νόσου σε εκτροφές της Περιφέρειάς μας. Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ζητούν από τους κτηνοτρόφους να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα βιοασφάλειας για την προστασία των ζώων τους».
Η Διεύθυνση Kτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους ότι η οζώδης δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων των ειδών βουβαλιών, βίσωνα, κ.τ.λ.), υποχρεωτικής δηλώσεως, η οποία δεν προσβάλει τον άνθρωπο ακόμα και με την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος ή γάλακτος. Η νόσος πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία.
Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της.
Οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύσεων βοοειδών θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες εισόδου ασθενειών μεταξύ αυτών και της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών.
Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παρακάτω σημεία:
– Περίφραξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
– Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εγκαταστάσεων.
– Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων.
– Απεντόμωση και μυοκτονία στις εγκαταστάσεις.
– Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις και στους βοσκοτόπους, στα εντελώς απαραίτητα. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις βοοειδών.
– Καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων που εισέρχονται και εξέρχονται από τις
εγκαταστάσεις.
– Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες εκμεταλλεύσεις βοοειδών.
– Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
– Παραμονή των νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής, για τουλάχιστον 28 ημέρες.
– Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εκμεταλλεύσεις.
– Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.
– Καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.
Οι Κτηνιατρικές Αρχές ανάλογα με την εξέλιξη του νοσήματος και τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους, μπορούν να προχωρήσουν στην περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων.
Στόχος της πολιτείας είναι:
1) Η προστασία της βοοτροφίας με όσο το δυνατόν ταχύτερη διάγνωση της νόσου και την καθολική θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας .
2) Η προστασία της δημόσιας υγείας και των τομέων μεταποίησης ζωικών προϊόντων (γάλα, κρέας) ή επεξεργασίας υποπροϊόντων (π.χ. δέρματα).
3) Η προστασία του περιβάλλοντος με την επιτόπια θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων (μη διασπόρα) και αποτέφρωση των ζώων.
Ως εκ τούτου, παρακαλούνται όλοι η εμπλεκόμενοι κτηνοτρόφοι, μεταφορείς και έμποροι ζώντων ζώων, καθώς και ιδιώτες κτηνίατροι, σε περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτα συμπτώματα σε ζώα, να ενημερώσουν άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική αρχή της Περιφέρειας.
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Διεύθυνση Κτηνιατρικής | κ. Γακίδης Ζώης | 2461049989 |
Τμ. Υγείας Ζώων | κ. Ηλιάδης Σωκράτης | 2461029023 |
Τμ. Κτηνιατρικής Π.Ε Γρεβενών | κα Παπανίκου Αλεξάνδρα | 2462353107 |
Τμ. Κτηνιατρικής Π.Ε Καστοριάς | κ. Αντωνιάδης Ιορδάνης | 2467071901 |
Τμ. Κτηνιατρικής Π.Ε Κοζάνης | κ. Καντζόγλου Θεόφιλος | 2461023782 |
Τμ. Κτηνιατρικής Π.Ε Φλώρινας | κα Ελληνικάκη Σταυρούλα | 2385054556 |