Το E-PTOLEMEOS.GR παρουσιάζει μια νέα σειρά ηχητικών ντοκιμαντέρ, και σας προσκαλεί να τα εξερευνήσετε. Έρευνες και συνεντεύξεις με πρόσωπα της διπλανής πόρτας που έχουν κάτι διαφορετικό να μας πουν. Αναζητήστε τα podcasts του E-PTOLEMEOS.GR κάθε πρωί του Σαββάτου.
Χορηγός της σειράς είναι η Wattcrop, εταιρεία του Macquarie Green Investment Group. Η Wattcrop προσηλωμένη στις αρχές της αειφορίας, στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, και επενδύει σε έργα πράσινης ενέργειας.
Πόσοι από εσάς, αλήθεια, γνωρίζατε, ότι στην Πτολεμαΐδα υπάρχει ένα από τελευταία αμιγώς δισκοπωλεία της χώρας; Στο τρίτο podcast του e-ptolemeos.gr με τον Αντώνη Πουγαρίδη, ο Πελοπίδας Δάλης μας ξεναγεί σε ένα από τα τελευταία γνήσια ελληνικά δισκάδικα το οποίο διατηρεί εδώ και δεκαετίες με τρόπο “γνήσιο” στην Πτολεμαΐδα, μας λέει ιστορίες από το τότε αλλά και το τώρα, μας εξηγεί γιατί “ανέβηκε” και πάλι το βινύλιο, αλλά και γιατί παρά την κρίση ο ίδιος δεν αποχωρίστηκε ποτέ το μαγαζί του.
Ο σύνδεσμος του επεισοδίου στο Spotify
Γιατί στο Β-52 σε «βομβαρδίζει» η μουσική
Στο «Studio Β 52» σε …βομβαρδίζει η μουσική! Η τουλάχιστον, κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό του ο νεαρός τότε, Πελοπίδας, που οδηγήθηκε μεγαλώνοντας με την μουσική που άκουγε στο πικάπ του πατέρα του, στην λατρεία και το πάθος που κρύβει σήμερα για το μουσική.
Όταν άνοιξε, με συνεταίρο αρχικά, το δισκάδικό του στην Πτολεμαΐδα, ο Πελοπίδας επέλεξε το όνομα «Β52», τόσο για το προφανές ερέθισμα από το δημοφιλές σφηνάκι της εποχής, όσο και επηρεασμένος από τα ομώνυμα βομβαρδιστικά. Και εγένετο, το 1989, το εν λόγω δισκάδικο που γράφει ημέρες και πορεία μέχρι σήμερα, με πελάτες, μάλιστα, από όλη την Ελλάδα. Το δισκάδικό του είναι το μοναδικό στη Δ. Μακεδονία και ένα από τα δέκα πέντε, περίπου, εναπομείναντα αμιγώς δισκοπωλεία στη χώρα!
Παρά την πτώση στις πωλήσεις τον δίσκων, παλαιότερα, των cd και των βινυλίων μετέπειτα, ο ίδιος κατάφερε να κρατηθεί κυρίως λόγω της αγάπης του στη μουσική, με τα ηλεκτρονικά πολυκαταστήματα πλέον να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις μουσικής.
«Κάνω αυτό που αγαπώ. Μου αρέσει η μουσική, μεγάλωσα ακούγοντας μουσική. Ξεκινήσαμε το μαγαζί σε μια εποχή που υπήρχε έκρηξη στα cd. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν θα ασχοληθώ με αυτό. Η μουσική για μένα είναι λατρεία», παραδέχεται και συνεχίζει περιγράφοντας τις δυσκολίες: «Περάσαμε δυσκολίες, την εποχή με τους πλανόδιους που πουλούσαν cd. Παρόλα αυτά η δουλειά υπήρχε. Από το 2009 δημιουργήθηκε το πρόβλημα, έπεσαν οι πωλήσεις κατακόρυφα και αυτό μας επηρέασε. Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης, αλλά κρατηθήκαμε, με τη στήριξη και της συζύγου που εργαζόταν».
Το βινύλιο επιστρέφει!
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, σημειώνει, υπάρχει μεγάλη μεταστροφή στα βινύλια, ως αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων. Ο ίδιος στο κατάστημά του διαθέτει μια μεγάλη συλλογή, όλων των ειδών της μουσικής, από διάφορους καλλιτέχνες, Ελλάδας και εξωτερικού, αλλά και καινούριες εκδόσεις μουσικής, με το βινύλιο να επιστρέφει δυναμικά. Πλέον, πιτσιρικάδες ζητούν βινύλια, είτε γιατί αγαπούν τη μουσική, είτε γιατί τους το κάνουν δώρο φίλοι και κυρίως οι μουσικόφιλοι γονείς τους.
Σήμερα, στο δισκάδικο έχουν ζήτηση τα βινύλια, τα cd και ακολουθούν τα είδη ρουχισμού από τη «δυνατή» διαχρονικά, Metal κοινότητα της Πτολεμαΐδας: «Οι πιο φανατικοί είναι οι μεταλάδες και επίσης όσοι έρχονται για παλιά λαϊκά και συλλεκτικές εκδόσεις. Και τα δύσκολα χρόνια στηριχτήκαμε με τους παθιασμένους με τη μουσική», παραδέχεται.
Στα εντυπωσιακά του βινυλίου, δε, είναι ότι πλέον κυκλοφορούν επανεκδόσεις κυρίως μεγάλων ξένων συγκροτημάτων, ενώ στην Ελλάδα συναντά κανείς σε ελληνικές παραγωγές συγκεκριμένους καλλιτέχνες όπως Σιδηρόπουλος, Πανούσης, Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, ή εκπροσώπους της έντεχνης σκηνής όπως: Αλεξίου, Νταλάρας, Μάλαμας. Πλέον η μουσική βιομηχανία δεν εκδίδει cd για τους καλλιτέχνες, καθώς, όπως παραδέχεται, δεν πουλάνε, ενώ «κρατιούνται» τα βινύλια με συγκεκριμένες εκδόσεις. «Τα τελευταία χρόνια οι καλλιτέχνες βγάζουν τραγούδια μόνο για να παραμένουν στο προσκήνιο, και όχι για να πουλήσουν δίσκους», σημειώνει με νόημα.
Στο δισκάδικό του θα συναντήσει κανείς σπάνιες εκδόσεις, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αλλά και συλλεκτικά κουτιά με αξεσουάρ, τα οποία επιλέγουν fans παρά το κόστος, από ανθρώπους που αγαπούν την καλή μουσική και θέλουν να τα έχουν στη δισκοθήκη τους.
Στα συγκινητικά που του έχουν συμβεί, είναι και γονείς φοιτητών που έρχονται για σπουδές στην Πτολεμαΐδα και όταν βλέπουν δισκάδικο μένουν με το στόμα ανοιχτό και θέλουν να το επισκεφθούν.
Πελάτες από Δ. Μακεδονία, Αθήνα, Πάτρα κ.α.
Πελάτες ανέκαθεν είχε από την Κοζάνη, το Αμύνταιο, τη Φλώρινα, την Καστοριά, ενώ έντονη ήταν η στήριξη, διαχρονικά, της Metal κοινότητας της Πτολεμαΐδας, η οποία στο παρελθόν είχε κι άλλα δισκάδικα. Ο ίδιος, πλέον, πουλάει metal βινύλια στην Κόρινθο, όπου πελάτη από εκεί τον αναζήτησε για σπάνιες εκδόσεις, την Πάτρα, την Κόρινθο, την Καβάλα, ακόμη και στην Αθήνα, όπου έχουν απομείνει λιγοστά δισκάδικα. Σε ό,τι αφορά τις κασέτες, με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές, ο Πελοπίδας λέει πως δεν θυμάται πότε ήταν η τελευταία που πούλησε, ήταν πάνω από μια δεκαετία, μπορεί και 15ετία πριν.
«Το λατρεύω αυτό που κάνω, με αναζωογονεί, με κάνει να νιώθω όμορφα. Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω τον χαρακτήρα του μαγαζιού μου», καταλήγει και μας αφήνει με μια νοσταλγία και έναν ρομαντισμό για μια άλλη εποχή, που ο ίδιος διατηρεί σαν κόρη οφθαλμού.
Σύνδεσμος του επεισοδίου στο Spotify:
Κείμενο: Βάσω Σάφη
Ακούστε όλα τα podcasts του E-PTOLEMEOS.GR στην πλατφόρμα του Spotify, ΕΔΩ
Δείτε όλες τις αναρτήσεις-θέματα με τα ενσωματωμένα podcasts στο E-PTOLEMEOS.GR, ΕΔΩ
Τι είναι το podcast: Είναι η υπηρεσία που σου επιτρέπει να ακούσεις αρχεία ήχου όποτε το επιθυμήσεις. Είναι το παρόν και το μέλλον της ηχητικής ψυχαγωγίας που κερδίζει συνεχώς ακροατές όλων των ηλικιών και γούστων, παγκοσμίως. Το μεγάλο του πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι μπορείς να το βρεις και κατεβάσεις στο κινητό ή στον υπολογιστή/laptop/tablet και να το ακούσεις ακόμα και από το smartwatch οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Για πολλούς είναι η ιδανική παρέα στο σπίτι, στο ταξίδι, στο μετρό, σε έναν περίπατο, σε μία… παραλία!