Αρχική > Ενέργεια > «Σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς» – Η απάντηση του ΥΠΕΝ στον Γ. Κασαπίδη για τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας

«Σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς» – Η απάντηση του ΥΠΕΝ στον Γ. Κασαπίδη για τη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Απαντώντας στην αναφορά του βουλευτή Κοζάνης Γ. Κασαπίδη, σχετικά με τον κίνδυνο να διακοπεί η τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης γνωστοποίησε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν με στόχο την αύξηση των ωρών λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς από 17.000 σε 32.000. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης στην περιοχή.

Επισυνάπτεται το κείμενο της απάντησης του υπουργού.

 

«Σε απάντηση της (α) σχετικής Ερώτησης, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κασαπίδη Γιώργο, σας γνωρίζουµε τα εξής:
Σχετικά µε το χρονοδιάγραµµα κατασκευής του ΑΗΣ Πτολεµαΐδα V, η ∆ΕΗ µας ενηµέρωσε ότι, στις αρχές του 2016, ο ανάδοχος του έργου ζήτησε µε έγγραφο αίτηµά του παράταση της προθεσµίας πέρατος του έργου κατά έξι µήνες, υποβάλλοντας νέο χρονοδιάγραµµα, µε το οποίο το πέρας του έργου τοποθετείται τον Ιούλιο του 2020. Το αίτηµα δεν έχει ακόµη εγκριθεί λόγω µη υποβολής σχετικών στοιχείων τεκµηρίωσης. Όσον αφορά τα συνοδά έργα, για τα οποία είναι αρµόδια η ∆ΕΗ, όλα είτε έχουν ήδη ανατεθεί είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανάθεσής τους, µε χρονικά περιθώρια που καλύπτουν τις ανάγκες του χρονοδιαγράµµατος του αναδόχου. Ειδικά για το ΚΥΤ λαµβάνεται µέριµνα από την επιχείρηση, ώστε να µην υπάρξει καµία επίπτωση στο χρονοδιάγραµµα εργασιών του αναδόχου. Η ∆ΕΗ σηµειώνει επιπλέον ότι, η δυναµική εξέλιξη ενός τεράστιου και πολύπλοκου έργου, όπως αυτό της Πτολεµαΐδας V, πρωτοφανούς έκτασης για τα δεδοµένα της ∆ΕΗ αλλά και της χώρας, περιλαµβάνει συνεχείς επανεξετάσεις των επιµέρους φάσεων εργασιών και ανάλογες αναπροσαρµογές του χρονοδιαγράµµατος περάτωσης του έργου. Σε κάθε περίπτωση, η χρηµατοδότηση του έργου και η αποπληρωµή του δεν επηρεάζονται δεδοµένου ότι η εκταµίευση της δανειακής σύµβασης, η οποία λήγει στο τέλος το 2019 µε δυνατότητα παράτασης, αφορά µόνο στην πληρωµή εξοπλισµού και η αποπληρωµή των δόσεων δεν συνδέεται µε το τέλος του έργου. Θα θέλαµε να σας υπενθυµίσουµε ότι, για τον ΑΗΣ Καρδιάς, η συζήτηση σχετικά µε την παράταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 ώρες -έναντι 17.000 ωρών, όπως είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου γίνεται µε συντεταγµένο τρόπο σε διαπραγµάτευση µε την Κοµισιόν, η οποία βρίσκεται ακόµη σε εξέλιξη, µετά και από νέα στοιχεία που προσκόµισε η ελληνική πλευρά. Σας διαβεβαιώνουµε τέλος ότι, δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του ενεργειακού συστήµατος, οι τηλεθερµάνσεις στην περιοχή και ότι η επάρκεια εφοδιασµού είναι διασφαλισµένη.
 ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team