Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Σε απόγνωση οι κάτοικοι σε Δροσερό και Πύργους: Δροσερό: «Πρωτοφανής στα χρονικά η χαλαζόπτωση – 4.000 στρέμματα καλλιέργειες καταστράφηκαν» – Πύργοι: «Καταστροφές σε αγροτική οδοποιία – Πλημμύρες σε υπόγεια-αποθήκες – Δεν μπορεί να γίνει η συγκομιδή των κερασιών»

Σε απόγνωση οι κάτοικοι σε Δροσερό και Πύργους: Δροσερό: «Πρωτοφανής στα χρονικά η χαλαζόπτωση – 4.000 στρέμματα καλλιέργειες καταστράφηκαν» – Πύργοι: «Καταστροφές σε αγροτική οδοποιία – Πλημμύρες σε υπόγεια-αποθήκες – Δεν μπορεί να γίνει η συγκομιδή των κερασιών»

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
Δάλλας

Εκτεταμένα προβλήματα δημιούργησε τόσο σε υποδομές όσο και σε καλλιέργειες, η κακοκαιρία που έπληξε την Εορδαία τα τελευταία 24ωρα. Η σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης που έπεσε στο Δροσερό Εορδαίας το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιουλίου (!) δημιούργησε πρωτοφανείς εικόνες στο χωριό, μιας και άσπρισε στην κυριολεξία ο τόπος, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς καλλιέργειες.

Δροσερό

Πολύ σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης και στους Πύργους Εορδαίας, με ζημιές να εντοπίζονται τόσο στην αγροτική οδοποιία – υποδομές του χωριού αλλά και σε αποθήκες-υπόγεια που πλημμύρισαν, όσο και στην παραγωγή, μιας και οι καλλιεργητές δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους να μαζέψουν τα κεράσια, που είναι στην εποχή τους.

Πύργοι

Προβλήματα στην αγροτική οδοποιία εντοπίζονται σε όλη την έκταση του Δήμου Εορδαίας, τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π» ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Νίκος Φουρκιώτης, με τον δήμο να βρίσκεται σε συνεχή επαφή και με τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, προκειμένου να συνδράμουν με μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Πύργοι

Όπως τόνισε ο κ. Φουρκιώτης, η χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή του Δροσερού, ενώ η μεγάλη ποσότητα νερού που έπεσε σε όλο το δήμο από τις βροχές, δημιούργησε πρόβλημα στις συγκομιδές καλλιεργειών, όπως τα κεράσια, στους Πύργους, ενώ παρόμοιες καλλιέργειες και προβλήματα –αλλοίωση της ποιότητας του προϊόντος- έχουν και τα άλλα χωριά με καλλιέργειες, όπως Μεσόβουνο, Κομνηνά, Μηλοχώρι, Εμπόριο, Φούφας. «Όπου μπορούμε να επέμβουμε θα επέμβουμε εμείς, θα ζητήσουμε και τη συνδρομή της περιφέρειας», προσέθεσε ο κ. Φουρκιώτης.

Δροσερό: Ολοσχερής καταστροφή από το χαλάζι – «Λίμνη» το χωριό από τη βροχή

– «Οι παππούδες του χωριού πρώτη φορά βλέπουν τέτοιο πράγμα»

Δροσερό

«Σάπισαν, ρήμαξαν όλα. Πρόκειται για ολοσχερής καταστροφή. Για πρώτη φορά συναντήσαμε τέτοιες εικόνες. Για 25 λεπτά μας έπληξε σφοδρή χαλαζόπτωση σε σχήμα κερασιού. Οι παππούδες του χωριού πρώτη φορά συναντούν τέτοιες εικόνες», τόνισε μιλώντας στον «Π» ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δροσερού Στέλιος Καλόγηρος.

Στέλιος Καλόγηρος

Στο χωριό σήμερα καλλιεργούνται τουλάχιστον 4.000 στρέμματα εκτάσεων, με ελαιοκράμβη, πατάτες, σιτάρια, καλαμπόκια κ.α.

Δροσερό

Πλέον θα γίνουν αναγγελίες ζημιών στον ΕΛΓΑ και θα ακολουθήσει επίσκεψη κλιμακίου, με τον πρόεδρο, ωστόσο να σημειώνει πως αυτές οι διαδικασίες καθυστερούν πολύ, ενδεικτικά ανέφερε πως ακόμη δεν έχουν μπει οι αποζημιώσεις για το ’18 και μάλιστα δεν καλύπτονται όλες οι καλλιέργειες.

Δροσερό

Επίσης, στο Δροσερό προκλήθηκαν και άλλες καταστροφές, μάλιστα κατέρρευσαν τα κιγκλιδώματα από μια γέφυρα, ενώ σοβαρόταρτο πρόβλημα προβλήθηκε από τις ισχυρές βροχές που ακολούθησαν και με τα συσσορευμένα νερά. Όλα τα κανάλια στο χωριό είναι βουλωμένα και το χωριό είναι «λίμνη όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλόγηρος, λέγοντας πως τα νερά στο χωριό είναι πολλά.

Δροσερό

«Ζητήσαμε από τον Σεπτέμβριο από την περιφέρεια να μας στείλουν μηχανήματα να καθαριστούν φρεάτια που δεν είχαν καθαριστεί για δεκαετίες και δεν είχε γίνει τίποτα, δεν είχε έρθει κανένα μηχάνημα. Σήμερα μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης ότι θα έρθει ένα μηχάνημα», κατέληξε ο ίδιος.

Πύργοι Εορδαίας: Οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση στα χωράφια με τις καλλιέργειές τους – Καταστροφές στην αγροτική οδοποιία – Πλημμύρισαν αποθήκες – υπόγεια!

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν από την μεγάλης έντασης βροχή και στους Πύργους Εορδαίας. Η μεγάλη σε ένταση και για πολλές ώρες βροχή κατέστρεψε την αγροτική οδοποιία στο χωριό, με τον πρόεδρο της ΤΚ Δημήτρη Σαμπακίδη να τονίζει στον «Π» πως οι αγροτικοί δρόμοι του χωριού πλέον δεν είναι προσβάσιμοι.

Πύργοι

Με τα κεράσια να βρίσκονται στην περίοδο συγκομιδής τους, οι καλλιεργητές –σε κατ’ εκτίμηση 4.000 στρέμματα- δεν μπορούν να πάνε στα χωράφια τους και να κάνουν συγκομιδή, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Δημήτρης Σαμπακίδης

Επίσης, πολλές είναι οι καταστροφές στην επάνω συνοικία του χωριού, ενώ από τις βροχές πλημμύρισαν υπόγεια κατοικιών, αποθήκες και προβλήματα μεγάλα προβλήματα, όπως τόνισε.

«Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι. Ο θυμός του κόσμου ξεχυλίζει. Είναι καταχρεωμένοι με τις καλλιέργειες και δεν μπορούν να πάνε τα μαζέψουν την παραγωγή τους. Οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ αργούν, αλλά η καταστροφή επηρεάζει πολλούς τόνους προϊόντος», λέει με απελπισία στον «Π».

Οι εικόνες που δημοσιεύει ο «Π» από τα δύο χωριά είναι ενδεικτικές της καταστροφής.

Βάσω Σάφη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Με λαμπαδηδρομία ξεκίνησαν απόψε οι εκδηλώσεις του Δήμου Εορδαίας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – VIDEO

Κοινοποίησε το.... Facebook Twitter Print email Με λαμπαδηδρομία Εθελοντικής Αιμοδοσίας ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης από το δημαρχείο Εορδαίας, οι ...