Αρχική > Slider > Σε απόγνωση οι κάτοικοι των Αναργύρων εν’ όψει χειμώνα – Τρεις μήνες μετά την κατολίσθηση ακούνε μόνο υποσχέσεις

Σε απόγνωση οι κάτοικοι των Αναργύρων εν’ όψει χειμώνα – Τρεις μήνες μετά την κατολίσθηση ακούνε μόνο υποσχέσεις

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Η αγωνία των κατοίκων των Αναργύρων Φλώρινας για το πώς και που θα βγάλουν τον χειμώνα που έρχεται, διόλου δεν μετριάστηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, υπό τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς και ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κοινότητας Γιώργο Τσισμαλίδη και το Τοπικό Συμβούλιο Αναργύρων για τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της νομοθετικής ρύθμισης, καθώς και για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες που θα λάβουν χώρα στο αμέσως προσεχές διάστημα προς τη ΔΕΗ. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει στους κατοίκους που ζουν δίπλα στο ρήγμα που προκάλεσε την μεγάλη κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου και που τώρα απειλεί να καταβροχθίσει το χωριό τους. Η απόγνωση των κατοίκων γίνεται πιο έκδηλη, όσο ο χειμώνας πλησιάζει και δεν λαμβάνονται πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος, δηλώνουν από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του χωριού.

Στο ερώτημα του προέδρου Γ. Τσισμαλίδη, «πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τους Ανάργυρους», ο περιφερειάρχης απάντησε ότι «εισήχθη στη Βουλή και αναμένεται πολύ σύντομα η ψήφισή του», χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο. Επίσης, ο Θ. Καρυπίδης δεσμεύτηκε να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε η ΔΕΗ να ενεργήσει σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, να παραδώσει η ΔΕΗ το πόρισμα στην Περιφέρεια, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους τοπικούς φορείς. Επίσης, η επιχείρηση να παρουσιάσει το πόρισμα στους κατοίκους των Αναργύρων. Δεύτερον, ο περιφερειάρχης θα ζητήσει από τη ΔΕΗ να καλύψει τα ενοίκια όλων των κατοίκων, πέραν των 30 που είχε κριθεί αρχικά ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή είχαν ρωγμές.

Από την πλευρά του ο Γ. Τσισμαλίδης υπογράμμισε ότι «παρατηρείται μία μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τις πρώτες υποσχέσεις που δόθηκαν διά στόματος του αρμόδιου υπουργού κ. Σταθάκη, ο οποίος από την πρώτη ημέρα είχε πει ότι θα είναι το πρώτο νομοθέτημα που θα έρθει στη Βουλή. Όμως πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες και δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό». Για το πόρισμα σημείωσε πως «δεν είμαστε ειδικοί για να το κρίνουμε και δεν μας ενδιαφέρει ποιανού ευθύνη είναι η κατολίσθηση. Εμάς μας ενδιαφέρει να προχωρήσουν οι διαδικασίες του νέου οικισμού και συγχρόνως να ληφθούν όλα τα μέτρα να είμαστε ασφαλείς τον χειμώνα». Επικαλέστηκε στο σημείο αυτό την επισήμανση του καθ’ ύλην  αρμόδιου καθηγητή, Ευθύμιου Λέκκα, ότι τον χειμώνα θα υπάρξει κινητικότητα του ρήγματος και το χωριό πρέπει να εκκενωθεί.

Για τα ενοίκια, οι εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου, είπαν ότι ανεξαρτήτως με τις ευθύνες που θα αποδώσουν τα πορίσματα, πρέπει να δοθεί ενοίκιο σε όλους τους κατοίκους. Αναφέρθηκαν και στις υποσχέσεις για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται μόνο για υποσχέσεις, καθώς δεν έχουμε τίποτα επίσημο και γραπτό, αντιθέτως τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ έχουν έρθει και οι προθεσμίες τρέχουν.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας