Καθολική ήταν η απόφαση των δικηγόρων για αποχή διαρκείας από τις δικαστικές αίθουσες με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Στο δημοψήφισμα των Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης ψήφισαν 242 δικηγόροι και όχι στο νομοσχέδιο είπαν οι 228.
Συγκεκριμένα ψήφισαν 242 μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου και βρέθηκαν 2 λευκά ψηφοδέλτια και 1 άκυρο. Από το σύνολο των 239 εγκύρων ψηφοδελτίων τα 228 ήταν ΟΧΙ στο νομοσχέδιο και υπέρ (ΝΑΙ) 11 ψηφοδέλτια.
Από το σύνολο των 228 δικηγόρων της Π.Ε. Κοζάνης που ψήφισαν ενάντια στο νομοσχέδιο οι 49 τάχθηκαν υπέρ της περιορισμένης διάρκειας της αποχής του κλάδου ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, οι 179 τάχθηκαν υπέρ της αποχής διαρκείας.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης Βασίλης Τσιώτσιας, ο οποίος συμμετείχε χθες στην ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στην Αθήνα, δήλωσε τηλεφωνικά στον «Π» ότι οι δικηγόροι συνεχίζουν από τη Δευτέρα 8 Δεκέμβρη την αποχή διαρκείας, καθώς το 95% των δικηγόρων της χώρας τάχθηκαν με το δημοψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τόνισε μάλιστα ότι «το δημοψήφισμα έστειλε ισχυρό μήνυμα ενάντια στο νομοσχέδιο», αλλά και ότι στο δημοψήφισμα πήραν μέρος πολλοί περισσότεροι δικηγόροι από ό,τι στις τελευταίες εκλογές των δικηγόρων, ακόμα και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.
Εξήγησε ειδικότερα ότι το δημοψήφισμα των δικηγόρων έγινε για ιδιαίτερα κρίσιμες περιπτώσεις για τη δικηγορία και τη δικαιοσύνη και ότι η κινητοποίησή τους «έχει καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα». Διότι, «οι δικηγόροι αντιτίθενται σε διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, που θίγουν τους πολίτες». Καθώς, περιορίζουν δικαιώματα των πολιτών και εξυπηρετούν συμφέροντα των τραπεζών καθώς περιορίζουν τα ένδικα μέσα κατά των πλειστηριασμών, περιορίζουν την απόδειξη με μάρτυρες στο ακροατήριο αναιρώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, αποτρέπουν την προσφυγή των πολιτών στη δικαιοσύνη με τη διατήρηση εξοντωτικών παραβόλων και την επέκταση του αγωγόσημου και οδηγούν σε επιβράδυνση της απονομής της δικαιοσύνης αντί για επιτάχυνση που είναι το ζητούμενο.